Поправката "Плъха" – Борисов иска прецизиране на Наказателния кодекс

Ще се търси баланс на защитата на личността и имуществото
137
Поправката "Плъха" – Борисов иска прецизиране на Наказателния кодекс
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов е поискал да се прецизират текстовете за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс. Повод за това е случаят от Пловдив, при който лекарят д-р Иван Димитров простреля смъртоносно крадец, известен като Жоро Плъха.

Правосъдният министър Цецка Цачева разясни пред журналисти в МС, че ще се търси баланс на защитата на личността и имуществото, без това да води до действия, които биха накърнили други правови принципи и норми.

След обсъждане с НПО, магистрати, депутати и др. в кратко време работна група ще предложи съответните законови промени.

Още по темата

Вътрешният министър Валентин Радев коментира, че "гражданството не е специалист в материята", но усеща тежестта на случващото се и престъпленията върху гърба си, затова иска промени.

По думите му в последно време рейтингът на полицията се повишава и гражданите търсят все повече органите на реда, но случаят в Пловдив не е бил такъв, макар да е трябвало. Радев смята, че е било правилно това, че полицията забави информацията за убийството три дни.

"Спомняте си шесторното убийство, тогава пък казваха – постоянна информация и бяхме обвинени в обратното", обясни министърът и уточни, че полицията не е имала право да дава информация заради прокуратурата и преди да се установят фактите.

В началото, когато задържахме д-р Димитров, знаехме само едно нещо, че той има незаконно притежавано оръжие, съобщи Радев.

Във връзка с решението на кабинета за оттегляне на Истанбулската конвенция от парламента, Цецка Цачева заяви, че има нужда от законови промени за превенция и противодействие на насилието над жени, в това число и домашното насилие. Измененията са свързани с Наказателния кодекс и Закона за домашното насилие, като по проектите се работи от 2016 г.

Промените ще бъдат внесени, след като Конституционният съд се произнесе по спорната конвенция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
33
 
! Отговори
Баце преди 6 години
Господин пишман пемиер наказателният кодекс е писан през 1968 г и не отговаря на реалноста . Време е да бъде написан нов съвременен наказателен кодекс . Освен в часта за битовата престъпност където има влизане с в злом с цел кражба ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ И ПОНЯТИЕТО ПРОТИВОЗАКОННО ОТНЕМАНЕ НА АВТОМОБИЛ или ИМУЩЕСТВО ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ КАЗВА КРАЖБА . Който бъде заловен да краде собственикът трябва да може да го застреля !
19
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква каква държава щом този ни е премиер.
18
0
 
30
 
! Отговори
писна ми преди 6 години
Стига глупости и разни поправки на парче,накарайте полицията да работи и направете кардинална реформа в МВР ,спрете да харчите парите на народа като ги наливате в полицията и МВР там е бездънна яма и нищо не се променя защото не са нереформирани.
17
0
 
36
 
! Отговори
Експерти преди 6 години
Гражданството и без да е експерт в материята вижда, че справедливост и защита не получава. Това се вижда с просто око от космоса. А вашите експерти са за смяна нещо, че едно нещо с акъла си не са измислили.
16
2
 
28
 
! Отговори
ОСТАТЪК ОТ НАРОДА преди 6 години
ДЪРЖАВАТА ПРЕДСТАВЛЯВА НАРОДА!!!ГРАЖДАНСТВОТО СПЕЦИАЛИСТ ИЛИ НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАЩИТЕНО ПО ОСНОВОПОЛАГАЩИЯ ЗАКОН КОНСТИТУЦИЯТА НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ -МОЯТ ДОМ Е МОЯТА КРЕПОСТ!!!НАРОДНА Е ЯСНО ЗАЩО Я ПРЕМАХНАХТЕ ОТ ИМЕТО ЗАЩОТО ВЕЧЕ НИЩО НАРОДНО НЯМА!!!ПОРОБИТЕЛИ!!!НЕИЗБЕЖНА САМООТБРАНА ВКЛЮЧВА ВСИЧКИ СРЕДСТВА ПРИ НАПАДЕНИЕ НА ЛИЦЕ НАМИРАЩО СЕ В СОБСТВЕНИЯ СИ ДОМ!!!ВСИЧКИ ДРУГИ ТЕКСТОВЕ СА БЪЛГАРОФОБСКИ!!!
15
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10 години на власт и така и не се сеща да защити честните граждани, които му плащат заплатата ! КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗКАРА ОТ ПОЛИТИКАТА !
14
1
 
31
 
! Отговори
а преди 6 години
Някой знае ли този 10 години къде беше ?
13
1
 
16
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Не законите правят живота на хората по-добър, а спазването на законите, независимо че на всеки човек може да са му ограничени правата, за общото благо!!!До като го разберат селяните прости и той живота е минал, и накрая разбират че нито са богопомазани, да нарушават законите и да си мечтаят за вечен живот!!!Агент Кайл Беринджър!ЦРУ!!!
12
0
 
48
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Повишава се доверието в полицията ..ЛИ???***'сине Борисов...как беше?- Ние ги хващаме...вие ги пускате!С ОРГАНИЧНА ПОГНУСА чета последните дни коментарите на мои пишмансъграждани, които изкараха доктора - Джак Изкормвача!С ОРГАНИЧНА ПОГНУСА! Явно Катуница..Асеновград...пребитите горски..грабените пенсионери...и още хиляди ромски безчинства - още не са достатъчни..та и последния трансполов *** да осъзнае, че доктора ги е оттървал от опасен napaзит!Утре ако плъха безгрижно беше заклал тях
11
12
 
1
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 6 години
до реалист!ПРЕСТАНИ, да цапаш екрана с тия оромни букви бе дженд, не сме кюрави!
10
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Елементарен си като бобена чорба, ако народа не протестираше щеше да си затвориш очите.
9
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Показно перчене,глупави приказки, погрешни представи и полуистини са в ход.
8
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А хората искат съд и ОСТАВКА
7
1
 
53
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Всяка статия започва с''Борисов иска....'',да не сме монархия и аз да съм му поданик?По конституция България е република и аз съм му шеф на Борисов,както и всички избиратели........Борисов предлага е правилнотонео Борисов иска...........и то във всяко заглавие??????
6
2
 
25
 
! Отговори
Българин преди 6 години
ОСТАВКА НЕ ДА ИСКА ДА СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА
5
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов да се научи да чете нормативни актове, а не да слуша какво крещят най-клесливите на улицата и да си мени поведението на пет минути според това, кой крещи най-много.Текстът от НК, касаещ неизбежната отбрана, е ясен, има и достатъчно съдебна практика.
4
3
 
37
 
! Отговори
реалист преди 6 години
ЗАЩО ВИНАГИ СТЕ СЛЕД СЪБИТИЯТ? ЗАТОВА ЛИ ВИ ПЛАЩАМЕ ТЛЪСТИ ЗАПЛАТИ? ИЛИ ИМАТЕ ПО - ВАЖНИ НЕЩА КАТО ДА СИ КУПИТЕ ЧЕЗ ИЛИ ДА НИ ПРЕВЪРНЕТЕ В ***? ОСТАВКА!!!
3
1
 
43
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Месията мафиот Борисов иска ах ха ха
2
3
 
47
 
! Отговори
Мотикаря преди 6 години
"Гражданството не е експерт", казал Радев. Наглостта на оялия се политик се лекува само по един начин.
1
3
 
57
 
! Отговори
избирател преди 6 години
Стига с това Борисов иска бе.........Ние сме република не БОРИСОВО!!!!!!!!!