Румене, кажи си? ГЕРБ искат стенограмата от срещата му с партриарха на Русия

"Надяваме се президентът да е защитил българската национална позиция"
463
Румене, кажи си? ГЕРБ искат стенограмата от срещата му с партриарха на Русия
Снимка: Президентство

Какво каза президентът Румен Радев на руския патриарх Кирил на срещата им на 4 март?

Това питат от ГЕРБ и за да получат отговор на въпроса си те настояват да се разсекерти стенограмата от разговора между двамата на "Дондуков" 2.

Искането им е мотивирано със силния обществен интерес към темата заради критиките на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, който си тръгна обиден от страната ни след посещението си в България по случай 140-годишнината от освобождението на страната от османско иго.

"Разговорът му с премиера Бойко Борисов стана публичен. По време на срещата премиерът благодари на руските воини и на българските опълченци и изброи, че са воювали още войници от Финландия, Полша, Украйна, Молдова, Румъния и Черна гора", посочи Красимир Велчев от ГЕРБ.

Още по темата

Съпратиецът му Тома Биков пък добави, че трябва да се разсекрети стенограмата от срещата с президента, за да бъдат разсеяни всякакви съмнения за това дали националната ни позиция е била една при премиера и друга при държавния глава.

"Надяваме се президентът да е защитил българската национална позиция", коментира Тома Биков.

Руската православна църква публикува на официалния си сайт вчера видео от обръщението на руския патриарх Кирил към президента Румен Радев.

В изказването си Кирил настоява, че България е освободена от Русия, а не от Литва, Полша или други страни.

"Искам да ви кажа ясно, че България е освободена от Русия. Нито от Полша, нито от Литва, нито от други страни, а от Русия. И на мен ми беше тежко да слушам всичките тези позовавания на участието на други страни в освобождението на България. Нито полският сейм, нито литовският са вземали решение за започване на война срещу Османска Турция. Надявам се, че средствата за масова информация, които са тук, ще чуят и ще предадат на хората разочарованието на руския патриарх от неправилната историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България", казва в обръщението си Кирил.

"Ние сме за историческата истина, г-н президент. Ние тази историческа истина сме я извоювали с кръвта си. И няма никакви исторически или прагматични причини тази историческа истина днес да се премълчава или да се интерпретира лъжливо", продължава той.

"Въпреки това аз съм благодарен на вас, на властите, на българската православна църква за забележителния начин, по който бе отпразнуван този юбилей. Много се надявам, че в съзнанието на българския народ и неговия политически елит ще се запази уважението и признателността към великите жертви, които понесе нашият народ съвършено безкористно, въпреки всякаква политическа конюнктура, за да освободи България", допълва руският патриарх.

От видеото не става ясно каква е била реакцията на Радев на думите на патриарха, но от пресцентъра на президентството коментираха пред Bulgaria ON AIR, че руските медии са излъчили упреците на патриарха, но побързали да се оттеглят преди отговора на президента. В него Радев твърдо заявил: "Така, както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност. Що се отнася до Освобождението, то е резултат от Руско-турската война и България е признателна тъкмо на Русия".

Радев казал, че бил впечатлен от тезата за "силата на мълчанието" в речта на патриарха. Няма данни да е реагирал на тона му. Тогава Кирил спрял с упреците и казал: "Добре, нека прелистим тази страница".

Вицето на Бойко Борисов Валери Симеонов пък си навлече гнева на коалиционните си партньори от ОП - ВМРО и "Атака", защото си позволи да отправи остри критики към руския патриах.

"Патриарх Кирил трябва да е ясно на хората какъв е - той не е слязъл от небесата. Той не е слязъл от рая и не е пратеник на Господ Бог, нито на Иисус Христос. Патриарх Кирил е известен като "цигарения митрополит" на Русия. От 96-та година той има 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари. Тоя хитрец е внесъл безакцизни цигари и 4 млрд. вино за нуждите на църквата - пак безакцизно. Тоя същият има частен самолет, има вила в Швейцария, на тоя часовникът му е 30 000 и тоя същият да има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент?! Недопустимо е духовно лице, когато се споменават жертвите в сраженията, той да им вади костите и да ги изхвърля от историята. Това не е източноправославен духовник. Това е агент Михайлов от съветското КГБ - доказано. Второразрядно съветско ченге да дойде да ми казва кое е истина и кое не, няма как да стане", каза вчера Валери Симеонов.

От ГЕРБ отказаха днес коментар на думите му.

"Това са възрастни хора и могат да носят отговорност за совите постъпки, иначе следващата сряда Бойко Борисов ще трябва да направи родителска среща", отсече лаконично Красимир Велчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


463
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
354
7
 
14
 
! Отговори
До 369 преди 6 години
Съгласен съм с теб! По-лошото е, че страхът му дори не е свързан с така известният руски чай с полонии, а чисто и просто Радев е от онова промито поколение, което е заучено да възприема Русия, като техен абсолютен господар!
353
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не твърдял, че Полша и Литва или Украйна и Финландия са обявили война на Турция и са ни освободили, а че в руската армия са се сражавали и загивали поляци, литовци, украинци, финландци,...чиито потомци живеят в съответните си освободени от руската империя страни, на които България изказва своята благодарност и признателност, за което нито Попа на КГБ, нито Папата може да й забрани !
352
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 365Това дали патриарха на СМЕРШ се прави на историк е без значение. От значение е факта, че Радев го гледаше в очите и мигаше на пapцали както Тодор Живков на 10 ноември. Вместо това неадекватно поведение той вожеше да му посочи вратата и да го изгони от кабинета си. Това можеше да направи за България, но не можа да преодолее страха си че руските отмъстители ще го почерпят с чай марка КГБ и остана безмълвен.
351
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаления България няма президент който може да я защити. Тоя ляxо козирува на първия руски поп застанал пред него. Срамно поведение за офицер от армията и още по срамно поведение за главнокомандващ на БА. Това пусто русофилство му изяде фатмашката глава. Сигурно още от бебе му са наливали в глaвата че дядо му Иван го е спасил и трябва да му се подчинява при всякакви обстоятелства. Русофилите са руските еничари в България. Докато не сметем тази еничарска пaсмина от властта ще си останем роби.
350
3
 
15
 
! Отговори
До 365 преди 6 години
Русия не е освободила факт! Сматам, че почти всички българи са признателни на Русия за освобождението! Лично аз невиждам нищо лошо да се споменат и падналите в бой войници от други националности, както се е случвало и предишни години. Това, което ми направи грозно впечатление е, че патриархът се държа наставнически пред президента, а по този начин и пред целия български народ! Също така смятам, че патриархът трябваше да спазва протокол и да се държи ицяло като църковен служител, а не историк!
349
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От русофилите разбираме, че Русия ги е освободила вече два пъти, а сега чакат и трети път. Затова беше дошъл КГБ-попа с Макаров !
348
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 363Виж,Руският Патриарх е прав. Русия ни е освободила,а не Полша или Финландия. Друг е въпросът,че преводачът е превел неправилно думите на Бойко Борисов. Бойко Борисов споменал на български пред патриарх Кирил,че българите са благодарни на руските войници( които са много повече,отколкото войниците неруснаци)
347
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, не разбрахте ли, че не е Русия тази, коятоще ни каже на чии гробища ще плачеме и на кого ръце ще целуваме ! Капито русофили и КГБ *** !
346
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам всички които сляпо защитават руския патриарх. Като свещеник е недопустимо да говори политически особено, като гост на чужда държава. Освен това няма никакво право да тропа по масата и държи тон на българиският президент, давайки наставления на кого и как ние като наорд да се чувстваме признателни!
345
5
 
7
 
! Отговори
Ми и аз... преди 6 години
...искам да имам достъп до тази стенограма. Искам и стенограмите на Боку с Адолфа, със Сюнет Паша, с Мишу Бирата, със суджуците, със отстрела с рпг-то и много други, ама нейсе. Никой нищо не дава в тази дЪРЖАВА.
344
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колхозникът Иво Христов е дал нареждане на въпроса да се отговаря само с въпроси, каквито и да са.
343
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз както, каза някой по-долу не съм от гласувалите за Радев. По време на изборите ме изненада, че въпреки ляво ориентиран държеше доста сдържани речи и дори бих казал, че ми направи добро впечатление. След неадекватното му поведение пред патриархът, считам този човек за компроментиран и недостоен да заема президентският пост.
342
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пурво стенограмата на борисов с доган от коледа !!!
341
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев се държа отлично и спечели уважението на народа при Честванията за 3 март! Тиквата бе като плъх! Сетне изпълзя и започнаха медийните еквилибристики как е в отлични телефонни любови с Путин и как Патриарха критикувал Радев! Президента просто да ги остави да си гризат опашките!
340
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само Валери става за нещо в тази държава!
339
0
 
1
 
! Отговори
до 350 преди 6 години
Къде може д асе прочете това?
338
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кого не е Румбата бе,баш си е на Кремъл и на БКП!Ние по-неадекватен президент не сме имали ЗА ЖЕНА МУ ДА НЕ ГОВОРИМ,ако имаше подобно отношение към някой шилото щеше да се покаже явно тоя Гадев нещо много бързо искат да го изпържат не се справя изглежда с поставените задачи!Санкциите не падат ами рублата,мани не е лесно.ВИДЕОТО НА РУСКАТА КГЦЪРКВА ДА СЕ ЗАПАЗИ-ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ.
337
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво търси този брадатия в БГ, аз не съм го канил!
336
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно чудо! Плевнев критикува Радев, че не споменал финландците, а Кирил - защо ги споменал! Герб си врещят ей така да отклонят вниманието от резила, а Патриотите помежду си!
335
0
 
11
 
! Отговори
до 345 преди 6 години
А бе колхозничке загубена, финландския полк е много добре документиран в историята от чисти финландци и се е бил на първа линия.