Прокурор: Не пипайте законите за отделни случаи!

Търси се баланс между практика, народопсихология и опит
Обновена: 9 мар 2018 10:16 | 9 мар 2018 10:15, Петя Славова
74

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите на правосъдието и вътрешните работи Цецка Цачева и Валентин Радев текстовете в Наказателния кодекс, касаещи неизбежната отбрана, да бъдат прецизирани.

Припомняме, че искането на министър-председателя идва след разразилия се казус от последните дни в Пловдив, където лекар простреля смъртоносно мъж, който се опитвал да обере гаража му.

Още по темата

След случая последва и лавинообразна обществена реакция с протести както в Пловдив, така и в София за освобождаването на д-р Иван Димитров, а и за законодателни промени.

"Не може от отделен случай да се търси промяна в основен наказателен закон. Трябва да погледнем нещата в правен, социален и политически аспект. Малко държави в Европа имат такъв член 12, както ние. Прокуратурата не може да бъде орган, който да се занимава с управление на кризи, като реакцията на хората.

Не беше нормално някои от медиите да обвиняват прокуратурата в мълчание. Не трябва едно гражданско недоволство да минава на политическа вълна" обясни бившият зам.-градски прокурор на София Роман Василев.

Юристът посочи пред Bulgaria ON AIR, че при евентуална промяната на законодателството трябва да се търси баланс между практиката, народопсихологията и опита.

"Не мога да се съглася институтът на неизбежната отбрана да бъде разширен до такава степен, каквато се предлага. Така всеки ще се сдобие с оръжие и ще го използва къде правомерно, къде неправомерно. Българското законодателство не бива да се пипа поради отделни случаи", подчерта Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прокуратурата и съда сега да влязат в затвора заедно с доктор Димитров и там да помислят заедно за по прецизни закони, обслужващи гражданите, а не престъпниците! Да бяха озаптили крадеца овреме и повече няма какво да умуваме! Опитал се да го затвори в гаража и да го предаде на полицията, то го напада с подръчни отверки и колко да мисли в тъмнината?!
14
9
 
35
 
! Отговори
Lina преди 6 години
Ама разбира се!!! Виновен е, защото не е почерпил м.анги наркоманев с кафе и сладки? Как си позволява? Трябваше да му помогне да изнесе колата на части,защотооо гаража не е чак толкова важен. И бабите по селата, убивани и изнасилвани за 20 лв и те са си виновни. Интересно... едно по-големичко куче никога не би се объркало кой е в къщата, в гаража, или над гаража, явно кучетата имат по- ясна представа за собствеността, примерно.
13
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докторът е принуден да прави всичко това заради Вас и калпавите Ви закони и бездействие!Няма полезен ход! Виновен и това е! А престъпниците биват кътани!
12
4
 
18
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
До Анонимен 11Ти правен специалист ли си?В много страни въобще нямаше да го съдят.
11
8
 
23
 
! Отговори
ехо преди 6 години
Тогава да оставим да ни бият и крадът.Каква държава сме?
10
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така нареченият Доктор има голям късмет че се е родил в корупционното блато БГ, а не в САЩ например.Защото там щеше да изгние в затвора, а нямаше да бъде пуснат на третия ден с Подписка, при това след извършено убийство.Но БГ си е страната на абсурдите, така че това тук не изнендва никого.Да се разследва, съдията който го е освободил срещу Подписка, каква сума е прибрал.Нали ще сме борци с КОРУПИЦЯТА.
9
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едвали тези насьлзени очи са заради утрепания пльх! Сигора се е разревал за туй че по затворите рецивидистите го чакат с кофи вазелини.
8
4
 
8
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
До:гробокопач Тая сутрин платените амеби са се активизирали.Ама всите все анонимни
7
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да видим какви са фактите по случая.1.Доктор застрелва човек на улицата.2.Застрелва го с незаконнопритежавано оръжие.3.Застрелва го, след като го дебне 30 минути отбалкона си.4.Животът на Доктора не е бил застрашен по никакъв начин - ромът е носил нож и отверка, които обаче не са използвани.5.Докторът се опитва да прикрие следите си.6.Доктърът откровено лъже в показанията си за случилото се, като се опитва да заблуди следствието.7.Жената на Доктора също най-нагло лъжесвидетелства ...
6
29
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По всички закони, на всички цивилизовани страни, Докторчето е УБИЕЦ и трябва да лежи в затвора доживот.Обече в Тикволандия законите не важат и понеже е близък до Премиера и партията му е пуснат под гаранция да офейка.Също като братя избеГАЛЕВИ.
5
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе това лъжливото тарикатче, Докторчето, изпрати ли ви вече картичка от ЮАР.А лъжливата му съпруга и тя, намери ли се.
4
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се разшири неизбежната самоотбрана до каква степен? Този явно знае нещо, което ние още не, а има доста заинтересовани. Това не е еденичен случай, а кулминацията от бездействието на държавата и стъкмени закони в ущърб на гражданите. Неприкосновена частна собственост!
3
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие "уважаваните" прокурори имате много голяма вина за чувството за безнаказаност.
2
4
 
26
 
! Отговори
rtl преди 6 години
какви случаи ,то всеки случай от 20 години насам е такъв до кога ще се отлага ?
1
33
 
10
 
! Отговори
Сома преди 6 години
Прав е. Няма смисъл. Затвор и много дълга присъда за докторчето! Рецидивист! Убиец!