Самоотбраната – достатъчна или не! Можем ли да се защитим?

Адвокат и депутат "за" и "против" промени в НК пред Bulgaria ON AIR
77

С пълна сила се клатушкат емоциите на част от обществото, което е все по-гневно от ширещата се битова престъпност и безнаказаността от една страна, а от другата стои разумът на юристи, които вярват, че текстовете в Наказателния кодекс са добри и общественото мнение не е мерило за истината.
Още по темата

Адвокат Николай Хаджигенов бе категоричен, че поправки в закона за самоотбраната не трябва да има и коментира настояването на "Обединените патриоти" за реформа в нормативния акт.

"Политиката на ОБ е като Детска градина "Малина" - единият вицепремиер си играе на войници, другият на ченгета, третият на законодател. Най-големият проблем в случая е, че Патриотите са писател, а не читател", коментира Хаджигенов пред Bulgaria ON AIR.

Темата е предизвикана от последния случай, в който смъртта си намери човек с 9 присъди за кражби, тръгнал да обира отново. Куршуми от пловдивски лекар обаче го спряха.

"Не конкретният случай е причината за желанието ни за промяна в законодателството, касаещо неизбежната отбрана. Това е част от нашата управленска програма", отсече депутатът и представител на "ВМРО-Обединени патриоти" Александър Сиди.

Той обясни, че след обстоятелството в Пловдив е станало ясно, че хората искат да имат възможност да се защитават, когато някой влезе в дома им с цел да ги обере и да застраши живота им, но действащото сега законодателство им оставя притеснения.

"Хубаво е човек да чете, после да пише. Текущият закон за опасните средства дава възможност на всички граждани да имат оръжие. Пречката е корумпираното и неграмотно МВР", беше отговорът на адвокат Хаджигенов.

Той каза, че в България има над 300 хил. единици оръжия, на което Александър Сиди го контрира с "явно четем различни статистики", като визира "незаконното такова, което притежават в Родопите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
24
 
! Отговори
бг преди 6 години
Няма смисъл да се коментира самоотбраната ..отбранява се човек който може и му стиска.А безпомощните ' възрастните.болните хора какво да правят..просто е .Минимум 10 г. затвор за влизане в частен имот..недвижим и движим..безцеремонно..и по бързата процедура...и край..без значение откраднал ли е нещо или не..влезе ли в частен имот..10 г.И да строим затвори с фабрики и ферми към тях...
22
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре е трима да те съдят, от колкото шестима да те носят.Така че влезне ли ми някой в домът..........бум.
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
държавата се ръководи от мутри според вас ще позволят ли обикновения гражданин да има оръжие
20
13
 
0
 
! Отговори
Тоше Пора преди 6 години
Аз вече ходя на работа с узи. Доркторчетата да си помислят 2 пъти преди да ми вадят оръжие.
19
0
 
15
 
! Отговори
Предложение преди 6 години
Предлагам да се забрани със закон на крадците да носят оръжия, и със закон да се разреши на нас чесните граждани да носиме оръжия да разстрелваме крадеца с личното си оръжие ако бара по колата!
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 13 До Цецода одат по кръчми
17
16
 
1
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
До Анонимен 13И ти не си прав, я си представи, че поканиш някой на гости, човекът си мисли, че е дошъл за ядене и пиене, пък ти го гощаваш с олово... нещата съвсем не са толкова прости!
16
0
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
"В началото бе Токарев...
15
1
 
23
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Всеки жороплъх - ще си помисли 2 пъти преди да влезе в нечий дом..или гараж да краде, ако знае, че закона ще защити застрелялия го собственик!А дотогава - дотогава ако някой жороплъх влезе през ноща в дома ви - сварете му кафе, и проведете беседа на тема: "Това е моят дом...и ми се иска да си тръгнеш"
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки има право на самоотбрана. Големия проблем е че след това ще те вкарат в затовора.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Можем да се защитим но ако нямаме познати от ... после ще ни викнат като обвиняеми, защото сме се защитили.
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
недостиг на качествен персонал в системата на МВР налага за реформи и промяна на закона за самозащита.
11
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
трябва да има промени в закона. Влиза ти в имота - стреляш, идват, констатират и го прибират - толкова. Няма ама защо, ама как, ама от къде, като е нарушил някой границите на частен имот - дори земеделска земя да е..
10
1
 
20
 
! Отговори
Anon преди 6 години
*** юристи. Законите трябва да се променят защото крайния резултат е трагичен- битовата престъпност се шири безнаказана. Манталитета на българина няма да се промени. Значи трябва да се променят законите за да бъдат прилагани по- лесно от потърпевшите (обираните и/ или битите). Кое не е ясно бе управници смотани?
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не искам оръжиеИскам стабилна,силна,уважавана държава,в която децата да растат без страх и бабите да спят спокойно, защото, ако държавата се погрижи за най слабите , силните ще могат да работят без страх
8
5
 
5
 
! Отговори
сс преди 6 години
правилно и за докторите ако няма бални аптекарите и докторите ще стоят без работа и без средства, гледат така да наравят че да се влачиш все болен и болен, ама на джипитата трябва да им плащат не за всички пациенти в списъка им или за лекуваните а на база зрави който не са ги потърсили за лекарска помощ да имат стимул да няма болни а сега е обратното вземат все повече пари колкото повече болни има, тоест не гледат да те излекуват напълно а да се валачиш болен ли болен при тях да те цоцат
7
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ще са съгласни адвокатите,нали защитават в съда престъпниците.Същото както лекарите не са съгласни на промени в здравната система.народа е хванат в мафиотска прегрътка.
6
0
 
17
 
! Отговори
допълнение към 3 преди 6 години
пълни касичките по веригата окрал обикновенните хора, тоест кой е най потърпевш и ощетен обикновения ограбен човек
5
3
 
20
 
! Отговори
ХИЧ , НЕ МИ ПУКА... преди 6 години
ИМАМ СИ ЮТИЯ .....И ЩЕ СИ ДЪРЖА , ДОКАТО СЪМ ЖИВ!НЕКА МИ Е СПОКОЙНО ---ДОКАТО УНИЦИТЕ ОТ НС , ...СЕ НАМЪДРУВАТ!!!ПАНДЕЛАТА --НЕ МЕ ПЛАШИ ИЗОБЩО!Тъкмо ще си изкарам , старините НА ДЪРЖАВНИ РАЗНОСКИ!
4
6
 
1
 
! Отговори
h преди 6 години
И *** импекса