Самоотбраната – достатъчна или не! Можем ли да се защитим?

Адвокат и депутат "за" и "против" промени в НК пред Bulgaria ON AIR
77

С пълна сила се клатушкат емоциите на част от обществото, което е все по-гневно от ширещата се битова престъпност и безнаказаността от една страна, а от другата стои разумът на юристи, които вярват, че текстовете в Наказателния кодекс са добри и общественото мнение не е мерило за истината.
Още по темата

Адвокат Николай Хаджигенов бе категоричен, че поправки в закона за самоотбраната не трябва да има и коментира настояването на "Обединените патриоти" за реформа в нормативния акт.

"Политиката на ОБ е като Детска градина "Малина" - единият вицепремиер си играе на войници, другият на ченгета, третият на законодател. Най-големият проблем в случая е, че Патриотите са писател, а не читател", коментира Хаджигенов пред Bulgaria ON AIR.

Темата е предизвикана от последния случай, в който смъртта си намери човек с 9 присъди за кражби, тръгнал да обира отново. Куршуми от пловдивски лекар обаче го спряха.

"Не конкретният случай е причината за желанието ни за промяна в законодателството, касаещо неизбежната отбрана. Това е част от нашата управленска програма", отсече депутатът и представител на "ВМРО-Обединени патриоти" Александър Сиди.

Той обясни, че след обстоятелството в Пловдив е станало ясно, че хората искат да имат възможност да се защитават, когато някой влезе в дома им с цел да ги обере и да застраши живота им, но действащото сега законодателство им оставя притеснения.

"Хубаво е човек да чете, после да пише. Текущият закон за опасните средства дава възможност на всички граждани да имат оръжие. Пречката е корумпираното и неграмотно МВР", беше отговорът на адвокат Хаджигенов.

Той каза, че в България има над 300 хил. единици оръжия, на което Александър Сиди го контрира с "явно четем различни статистики", като визира "незаконното такова, което притежават в Родопите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
36
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Промените в НК са заплаха за БЮРОКРАТИЧНАТА СЪДЕБНА МАШИНА. Ако няма престъпници и престъпления кой ще пълни гушите на правозащитните органи? Престъпниците са ДОЙНАТА КРАВА на юристите и те си я пазят с всички сили и методи. Мъртвият престъпник си е жива загуба, защото не пълни касичките на всичките по веригата.
2
2
 
33
 
! Отговори
Еми преди 6 години
какво да каже адвоката, като на него и себеподобните му след евентуални поправки ще им намалее работата?
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Основният аргумент на главния прокурор е, че опазването на обществения ред, който включва и защитата от престъпни посегателства спрямо гражданите и техните имущества, е конституционен и законов ангажимент на МС и МВРЗаконът го има, въпросът е защо не се спазва от прокуратурата