Социолозите днес: Оптимизмът се връща, ГЕРБ пак води, БСП втори...

40% от българите смятат, че страната се справя с председателството на ЕС
19 мар 2018 11:15,
283
Социолозите днес: Оптимизмът се връща, ГЕРБ пак води, БСП втори...
Снимка: "24 часа"

Оптимизмът в българина се завръща, ГЕРБ продължава да е водещата политическа сила в България, следван на почти 4% разлика от БСП.

Това сочат резултатите от последното проучване на социолозите от "Тренд", направено по поръчка на "24 часа".

Изследването е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице” между 1 и 7 март тази година.

Данните показват, че след тримесечен спад оптимизмът на българите отново се връща на нивата си от ноември. Днес 53 на сто от хората твърдят, че са оптимисти за развитието на България срещу 36%, които са песимисти.

Още по темата

Според социолозите възвръщането на оптимизма може да е свързано и със сезоните, защото през по-студените месеци нивата на песимизъм се увеличавали, а по-топлите носели усещането за песимизъм.

Хората запазват по-скоро оптимистичните си очаквания за икономическото положение в страната и за личния жизнен стандарт.

Най-много обаче са тези, които не чакат промяна нито в икономическото положение в страната (44%), нито в жизнения си стандарт (50%).

Най-позитивно настроени за бъдещето си и това на страната са привържениците на ГЕРБ. Симпатизантите на БСП са по-скоро оптимисти, сочи още проучването.

Електоралната подкрепа за партиите се запазва сходна с тази от последните месеци.

Ако изборите са днес за ГЕРБ биха гласували 21,1 на сто, БСП остава на втора позиция с 18,4%.

Третата позиция е на ДПС с 6,6%, като плътно зад тях са "Обединени патриоти" с 5,1%. Реформаторският блок продължава да пази инерция, набирайки 1,6% от всички анкетирани.

Със сходен резултат са "Воля” и "Да, България".

Проучването е тествало и отношението на българина към Българското председателство на Съвета на ЕС.

Според 40% от хората България се справя с председателството, а според 17% - не. 43% следят новините около него, но повече от половината (52%) не ги следят, показва още проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАЙ-МАЛКО 10% Е РАЗЛИКАТА,ШУМКАРИТЕ НИКОГА НЯМА ДА ВЗЕМАТ ТАКИВА ПРОЦЕНТИ-***-НЕЛИЯ И ДРУГРКАТА СТАНИШЕВА РАБОТЯТ ПРОТИВ ТЯХ
32
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като искаш да изгониш комунистите от БКП трябва да започнеш от Суджук ефенди!
31
1
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен27Коя е леката жена от Монтана? Нещо май не ти е вярна информацията, поне се информирай. От Монтана имаше една "лека" жена, дясна ръка на Борисов беше, казваше се Фидосова?
30
16
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 6 години
На зло куче зъл прът.Само така. мреееееттттееее
29
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е експертно изследване, а лобистко...първото изречение говори достатъчно...Ама ГЕРБ сега нали са на зор...
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво общо има оптимизмът на българина с ГЕРБ и БСП?
27
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОСТАВКА!!!!!!
26
4
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен17 Коя е Михайловградската? Я внеси яснота? Аз съм от този край, но не знам някоя от Михайловград да е начело. Знам със сигурност обаче че комунистите от Михайловград се отказаха от централата в София, като започна да им налага тяхни хора на първите места в листата, та се наложи да ходят софиянци на място в михайловград, да ги убеждават да се върнат в правата вяра.
25
0
 
7
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До ПредложениеС партии и без тях докато в управлението са бивши БКП-та били те сини (герб), червени (БСП), зелени, ***, пенбени и тн. Няма да има промени - просто трябва да се въведат изисквания за да може да се кандидатираш - 10г. трудов стаж в реалната икономика (частен сектор, държавни служители да нямат право да се кандидатират), право да се кандидатираш 2 пъти (избран или не това е) в живота, да не си имал червена книжка (задължително), да не си бил в ДС като за начало.
24
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОСТАВКА за мафията ГЕРБ!!!
23
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С какви пари леката жена от Монтана плаща на троловете тук?!?!?
22
0
 
11
 
! Отговори
генчо преди 6 години
21,1-18,4=2,7(3клас)
21
3
 
31
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Това че ГЕРБ водят не е повод за радост а за тъга,тия съсипаха България.
20
0
 
14
 
! Отговори
До Симеонов преди 6 години
Вярваш ли си?
19
1
 
21
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Ако тия 1004 анкетирани лице в лице, са анкетирани в центъра на София, разбираем е резултатът.Защо не направите анкетата минимум на 80-100 километра измън Околовръстното на София? Направете една анкета във Видинско, селата покрай границата, селата с преобладаващо ромско включване, селата, дето основното препитание са кражбите и работа по програма за временна заетост? Анкетирайте и тия, в Гърция, Италия, Испания, дето зарязаха семейство и родители за да изкарат някое евро?
18
2
 
33
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 6 години
Какъв оптимизъм ? Оптимизъм има само за шайката на бойко, която вирее сред овце и роми, на които купува евтино гласа. Оптимизъм за взимане на ЧЕЗ сигурно от Делянчо и Бойко. Живеем в държава прогнила от корупция и никой не прави нищо по въпроса. А ежедневно сме облъчвани от медиите, как тук се живее като в рай. Докога ще бъдете овце в собствената си държава и ще оставите едни мутри да управляват и да ви бъркат в джобовете ?
17
27
 
4
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
При капитализма е така - има хора които знаят,могат,предприемчиви са и работят.Тези хора печелят добри пари и си позволяват все повече неща-жилища,коли,потребителски стоки.Неслучайно през първите два месеца на годината имаме увеличение на покупките на нови коли с 40% и жилища с 16%.Това се купува с пари,а не с хленчене.Някои се справят прилично,други криво-ляво,кой както може.А неграмотните,некадърните и мързеливите завиждат и мечтаят за някой като путин,да ги оправи.
16
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С ТАЯ МИХАЙЛОВГРАДСКА *** НАЧЕЛО НИКОГА НЯМА ДА БИЕМ ГЕРБ,ТАЯ МИСЛИ САМО ЗА МЛАДИ МОМЧЕТА
15
2
 
27
 
! Отговори
Лелеее, преди 6 години
След победата на Путин,*** боцопитеци ще се успокояват с измислици,как ГРОБ води пред БСП. Едва дишат завалиите..... Къде ви е Боцко,бе. Пак се е снишил докато мине бурята. Завалията. Проверете дали не е вдигнал кръвното,преди с вроденото си лицемерие да честити победата на Путин..... Текстът трябва да се обмисли и прецизира. Не е лесно,когато си прочел само една книга и то....до средата.
14
0
 
48
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Вместо да харчите пари да питате все същите 1000 човека (уж случайно (наши хора) избрани) защо просто не погледнете коментарите под статиите в сайтовете?И от там ще видите, че 95% от българите са отвратени от всички партии и като изключим някои индивиди които по един или друг начин се блажат от дадена партия всички останали не искат да чуят за която и да е политическа формация. Рейтинга на които и да е политик е отвратителен и хората имат повече вяра в Йети отколкото в политиците.Оптимизъм няма