Всеки 5-и българин – готов на самозащита! Страх го от крадци, роми...

220 хил. са жертва на грабеж, твърди социологическо изследване
Обновена: 7 мар 2018 09:03 | 7 мар 2018 09:00,
66

220 хил. пълнолетни българи декларират, че са ставали жертва на грабеж или друго престъпление в последната една година.

62% от хората пък биха се обърнали при проблем, свързан с личната сигурност, към полицията, а близо 20% - към роднини.

Още по темата

29 на 100 от българите не се чувстват сигурни в домовете си.Това показват данни от национално представително проучване на Изследователски център "Тренд"за нагласите на българите към личната им сигурност.

Във връзка с убийството на крадеца Жоро Джевизов-Плъха, който беше застрелян от д-р Иван Димитров в Пловдив социологът Евелина Славкова посочи пред Bulgaria ON AIR, че на практика протестите в града, провокирани от ареста на лекаря, не са били изненада за никого.

"Хората излязоха на улицата, защото ареста на д-р Димитров и първоначалната информация, която беше дадена за случая, беше символ на това, че не можеш сам да се защитаваш в собствения си дом, ако някой те нападне", обясни социологът.

"Когато нямаш доверие към институциите или то е понижено, е съвсем нормално обществото да реагира по този начин", каза още Славкова.

Проучване на "Тренд" от своя страна показва, че всеки пети българин е готов сам да се защитава дори и с насилие.

Помощ от полицията са склонни да търсят повече жителите на малки селища в сравнение със София.

Общо 78 на сто твърдят, че в България човек не може да се разхожда навсякъде и по-всяко време, без да се страхува от престъпление.

Високи са дяловете на обявили, че изпитват страх от крадци (78%), хора от ромски произход (64%), хулигани (69%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Ако изпадна в ситуация подобна като тази на Доктора последното което ще направя е да звънна на 112.След като го заколя ,може и в гръб ,ще го закарам в банята ще го разфасовам.Имам голяма камина.На парчета ще го изгора с малко бензинче.След което ще изхвърля пепелта в реката и ще измия камината и банята с белина или може да си сменя теракота направо .Много главоболия ще си спестя!!!
51
1
 
4
 
! Отговори
много сложно преди 6 години
И преди 10 ноември и след 10 ноември комунистите крадат заедно с ц*иглетата.Затова ги защитават. А пък социалните помощи каква яма за грачеж са нямаш си и представа. Знаеш ли как ще излинеят такива като БСП ако няма "социална защита" от където да отклоняват средства? Те тази далавера даже си я написаха в конституцията 1990 г.
50
1
 
2
 
! Отговори
обструкции на закона преди 6 години
Социалистическото законодателство не защитава собствеността и честа на човека. То има собствена логика и тя е че Държавата ще вземе нещата в свои ръце. Държавата обаче е фикция за болшинството от хората. "Обикновения" човек не е обект на защита.Вижте какви протести правят за да не се конфискува заграбено имущество. Президента иска да се даде списък на засегнатите и какви имуществени претенции ще постави държавата преди да се приеме закона. Всички тези обструкции са предназначени за да бъде лише
49
1
 
6
 
! Отговори
Шестия преди 6 години
Льок Ли Ли Льок За любов и смирнов винаги готов :) :)... и за рязане на *** на ситно хахаха
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не всеки 5-ти,всеки българин е готов на замозащита!
47
1
 
6
 
! Отговори
Чететепреди да се.. преди 6 години
Жо Не всички ромеи ще си купят пистолети ,щото трябва пари ,нали са бедни ...! Но всички ромеи и неромеи ще знаят ,че отсреща могат да извадят по-голямо оръжие от нож,бокс,палка.... и ще си замислят да не им отвърнат. Доказано е и статистика има ,там където -държава- е прието разрешение за оръжие в следващите месеци и години е паднала претстъпноста с %%(не помня колко) . Ти как мислиш ,защо в САЩ,ЮАР ...е разрешено оръжието и самозащитата -полицията не успява да се справи. Престъпленията с оръж
46
1
 
19
 
! Отговори
бла,бла преди 6 години
Първо, да кажа, че роднина или приятел полицай нямам. Второ, вие хубаво се вторачвате в полицаите, и наистина има много корумпирани и такива, които не си вършат работата, но... Има проблеми със законите, полицаят дори да арестува престъпник и да си даде зор да разследва, после престъпникът го пускат или стои с висящо дело. И така няколко пъти. Е, като ти се*ат на работата, с извинение, с какво желание да я вършиш? Проблемът е другаде, а именно, в парламента и съдилищата. Главните проблеми са там
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дО 42 ЪхъА!
44
0
 
9
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
До 43 А как мислиш ,откъде ли идват парите в касите на партиите да плащат по изборите !?
43
0
 
25
 
! Отговори
Дали? преди 6 години
Как така рецидивисти, мародери, телефонни измамници с палати са недосегаеми? Явно са в комбина с властите.
42
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 6 години
До нали?И САЩ ли са във фалит, защото там нещата стоят по още по-различен начин?
41
0
 
5
 
! Отговори
нали? преди 6 години
До 1Дааа и затова Гърция е в фалит и всичкия спасяват,не мерси.
40
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 години
До АнонименМай не четеш за какво става въпрос? Така или иначе съм "пенсионер и съм си в къщи! Като искаш ти отиди и работи тази работа и ползувай привилегиите!
39
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЖоПросто трябва да има определени изисквания и 90% от римляните няма как да вземат оръжие.Те ще са само мишени.
38
2
 
29
 
! Отговори
Жо преди 6 години
ТРЯБВА да се променят законите. Не може престъпник с 9 престъпления да бъде осъден само за най-тежкото и след безброй обжалвания да се споразумее със съда /разбирай- да спести работата на правораздавателните органи/ и да получи условна присъда.Не може да се разреши ВСЕКИ да може да притежава оръжие! Тогава всички ромеи ще си купят пистолети.
37
1
 
9
 
! Отговори
1 преди 6 години
До ех мъкаАко искаш да спомена за Гърция: Два пъти годишно почивка със семейството на държавна издръжка ,80000 евро при пенсиониране. Или си мислите, че никой не знае какво става вдругите държави?
36
1
 
49
 
! Отговори
Тангра преди 6 години
Примерно мен са ми обирали 3 пъти апартамента, и ми откраднаха и катализатора на колата.Обадих се в полицията 1 път, понеже и те нищо не могат да направят. Даже криминалистите ми се оплакаха, че обрали и техен колега. Били го напръскали с някакъв газ през ноща. Трябваха им 3-*** свидетели. Трябваше да будя комшиите и ми беше много неприятно да ги занимавам. Под 1500 лева не се води даже престъпление. Как да стане незнам, освен сами да се пазим и да ги "бием гадовете".
35
13
 
8
 
! Отговори
според мен преди 6 години
Всеки пети се прави на голям мъж, ама на самозащита е готов само ако е нападнат от някоя 80-годишна саката бабичка или в краен случай, ако някое девойче го засече на пътя.
34
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 6 години
До ех мъкаАз съм се наработил! Вижте вие как работите в 10:45 на чат!
33
14
 
8
 
! Отговори
1 преди 6 години
До аз видяхДобре, моята е минала, като служител на МВР/32г. пожарникар в Пловдив/.Ти какъв данък плащаш, като цяла сутрин тракаш по клавиатурата? Колко пъти си билпо празници на работа, колко пъти си събирал разпарчатосани и изгорели тела в чували, че да коментираш заплати и привилегии? Наистина, хората са избрали тази професия и ще опитват от хубавото и лошото!Големи работари и данъкоплатци сте! Цял ден пред компютъра на чат и издържате МВР,МО и т.н.!