Бронетранспортьорът "Вохег" – германско бижу за БА. Ще го купим ли?

Бойната машина е хит сред натовските страни
24 мар 2018 11:30, Петя Славова
323
Бронетранспортьорът "Вохег" – германско бижу за БА. Ще го купим ли?
Снимка: Reuters

И Германия се включи в надпреварата за модернизация и превъоръжаване на родната войска. Германският бронетранспортьор Вохег бе представен в София, предаде "Труд". Събитието бе организирано със съдействието на Германо-Българската индустриално-търговска камара. На него присъстваха представители на германската икономика в България, на Министерството на икономиката, Министерството на отбраната, браншови организации, както и потенциални бизнес партньори от България.

Какво представлява немската бойна бронирана машина. Boxer е направен по колесна формула 8х8, тежи 25.2 тона и заедно с максималното натоварване от 8 тона общата му маса достига 36 тона. Допълнителен плюс е, че е основан на модулна система, като може да се превръща в боен, санитарен, пункт за управление.

Бойната машина може да се оборудва с 40-мм автоматична гранатохвъргачка или с картечница. Задвижването е 8х8, а дизеловият двигател е с мощност 711 к.с. Боксерът развива скорост до 103 км/ч., а с едно зареждане може да измине 11100 км. Бронята е изпълнена от композитни материали.

Любопитно е, че германският бронетранспортьор Boxer нокаутира британския военнопромишлен комплекс. Неотдавна британските военни отказаха да са патриоти и решиха да купят 800 германски колесни бронетранспортьори Boxer за 3 млрд. вместо родните 42-тонни верижни БТР Ajax. Трябва да се каже, че от няколко години британските военни подсказват на своите оръжейници променитев характера на войните и важността от осигуряване на висока мобилност с използване на шосетата.

Но явно никой не ги е чул, след като досега Великобритания все още дори не е изработила прототип на новата машина. Затова сега парите на британските данъкоплатци ще отидат в Германия, а работните места на Острова ще се свият с хиляди.

Литва също реши да купи от Германия 88 бронирани коли Boxer на стойност близо 390 милиона евро. Това е най-голямата оръжейна сделка в историята на прибалийската страна.

Със сделката Литва ще стане третата страна в НАТО, която ще разполага с бронетранспортьори от този тип. С тях ще бъдат оборудвани два батальона от механизираната пехотна бригада "Железен вълк". По думите на министъра на отбраната на Литва договорът свидетелства за сериозния подход на държавата за обезпечаване на националната сигурност, а и литовските въоръжени сили ще бъдат интегрирани с армията на своите съюзници.
Проектът за превъоръжаване на родната пехота е за 1.2 млрд. лв.

Първоначално се предвиждаше за тази сума да спазарим от този, който спечели конкурса, 238 бойни машини. Но тъй като миналият парламент пропусна да отбележи сумата за ДДС сега бройката е свита до 158 бр. бойни машини, за да се компенсира данъкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
някога завод имахме в Червен бряг за такива машини- та по- добре да ги произвеждаме по лиценз, отколкото да пазаруваме и харчим бадева парите на народа
245
3
 
0
 
! Отговори
Ганю Натовеца преди 6 години
Нищо чудно за българските военни "спецове" . В Уикипедия наште доказват "приемуществата" на таралясника Pz-III Ausf.G. Той "бил снабден с по-комфортен триместен купол" спрямо Т-34 и пр.тъпни. Дори англичаните започват статията си с The T-34 is a Soviet medium tank that had a profound and lasting effect on the field of tank design. At its introduction, the T-34 possessed an unprecedented combination of firepower, mobility, protection and ruggedness.Но нашти цър.вули вятър ги вее на бела коби
244
3
 
2
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Представете си ,че нашите "висши" военни са ...из.ци !!! Джърманите /швайнен -гутен -зи- швабен/-да достигнат БТР-а е все едно "М-16 и сие" да достигне "Калашников "!!! Нито БТР -а тежи толкова тона ,нито "немското чудо" !!! Скоростта е предимвство !!! Що не пишете за картечницата на купола !!! Бизнес ,продажби и винаги ще сме гъ.зо.лиз.ци храбри !!! Кой продаде бългаските БТР,БРМП и МТЛБ /за танковете да не мислим/ ????
243
1
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Както ладите и москвичите изчезнаха от пътищата ,така и руската военна техника я чака същата съдба,смешното е че най отявлените русофили са големи почитатели на немските возила
242
2
 
6
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 6 години
Някога България имаше един завод "Бета".Капацитета му беше 2000 условни бронирани единици.Имаше уникално оборудване .Произвеждаше "Гвоздики".Българските бронетранспортьори са модернизирани под означението БТР-60ПБ-МД1. Двата двигателя ГАЗ-40П са сменени с един Къминс ISB 25.30, чиято мощност е 250 к.с. Увеличена е дебелината на бронята и са добавени димни гранатомета на купола. България произвежда и износна версия (БТР-60ПД-МД-2.Ама сега вече нямаме,не ги произвеждаме специални стомани
241
0
 
1
 
! Отговори
до бае ви Георги преди 6 години
ааа лоо стига д това копи пейст по статиите. За *** ли се подготвяш или вече те сертифицираха....надали с един пост няма да стане май....
240
1
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
До Анонимен297Изобщо побира ли ти руската глава, че едното за което пишеш е ТАНК, другото е БРОНЕТРАНПОРТЬОР.
239
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оня, банкянския, с джендърната дисоциация, трябва в крайна сметка да се определи. Защото така до края на животаму няма да знаем дали ще развиваме индустрия или ще сме пазар на всички. Дали ще отваряме нови работни места или ще строим магистрали и ще подхранвме ромовете с еврофондове. Ама да се определя по - бързо, че няма време. Живота минава. Няма да го траят вечно.
238
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т-34: боевая маса 26,5 т, 76-мм оръдие картеччници 2 × 7,62-мм ДТGTK Boxer: Masse 36,5 t, Maschinengewehr 7,62 × 51 mm, 12,7 x 99 mm oder 40-mm-GranateЗа бронята да не говорим Т-34 80 мм, стоманена валцована с висока твърдост, хомогенна., GTK Boxer от рода на консервена кутия, защита от малокалибрена артилерия 20 мм.. Какво се оказва? Че е по добре да купим сталински танк, вместо германска консерва.
237
5
 
13
 
! Отговори
Ss преди 6 години
С едно зареждане изминава 11 100 км. Колко нафта може да носи?!? БТР или подвижна бомба?
236
6
 
19
 
! Отговори
Размисли преди 6 години
Навремето Бронетранспортьори произвеждаше българският завод в гр.Червен бряг! Днес вече ще внасяме и ще пълним немската хазна и ще създаваме работни места там! Питам се защо? Защо унищожиха заводите? Защо отнеха работните места на стотици хиляди? Защо не се прави нищо у нас? Колко от днешните политици ще отнесат милиардите си в гроба? Живей така че всички да те помнят с добро ! Колко са достойните български граждани днес? Със сигурност много но не ги търсете между политиците!
235
5
 
14
 
! Отговори
бае ви Герги преди 6 години
При една война, първо се бомбардират центровете на властта, после центровете за управление на армията и след това икономиката. Ние държавно управление нямаме, само някакви случайни хора, армия също нямаме, само някакви наемници готови да побягнат при спиране на парите и икономика нямаме, дори селско стопанство. Урааа, ние сме защитени, Бойко, с помоща на Костов, Станишев и крадливия дядка от Испания ни уреди!!!
234
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички ни респектират, едни ни коткат, други ни заплашват, за да купуваме, а не да продаваме, както беше в / не/ далечното минало. Пари ще има само за бонуси, за пенсии и добавки следващия път или друг път.
233
2
 
1
 
! Отговори
Фатмак преди 6 години
До НАТОКобрите са им по добри и се вдигат от повечето хеликоптери за транспорт на въже.
232
6
 
5
 
! Отговори
НАТО преди 6 години
Най-добри са турските таралежи с двигател на ролройс и са на половин цена.
231
0
 
6
 
! Отговори
Редактор преди 6 години
1100 км изминава с едно зареждане което пак си е много и добра цифра.
230
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Харесва ми че със едно зареждане изминава 11100 кмДа, по нанадолнище. Лятно време. И *** да бута. За без пари.
229
0
 
9
 
! Отговори
Гого преди 6 години
Харесва ми че със едно зареждане изминава 11100 км. Какви ги пишете незнам Та това ще изминене повече от някои марсоход ......
228
2
 
17
 
! Отговори
Кому е нужно? преди 6 години
Какво "бижу", и по-важно за коя армия? За каква българска армия ми говорят? Абсолютна гаргара по темата, от страна на този автор. АРМИЯ в България отдавна няма, т.е. съществува абсолютно фиктивно. Определен кръг от "послушковци" се разписват ежедневно за да " оправдаят" своя престой за определено работно време- някъде си! Абсолютни смешници и клоуни, събрани в този най- голям цирк, с гръмкото име"АРМИЯ". То само им вижте настоящият министър- олицитворение на "Тосум бей"!
227
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ се надявайте на модерно западно оръжие докато Бацето управлява с каракачанката и Болен,самият БАЦЕ дори вече трети мандат пък макар и два и половина до тук сумарно като години в които управлява СПОРЕД МЕН СЪВСЕМ СЪЗНАТЕЛНО С-А-Б-О-Т-И-Р-А модернизацията на БА!Не е за вярване че дори кремълският избранник Гадев е за бърза модернизация А БОРИСОВ РАЗТЯГАШЕ ЛОКУМИ ДО ИЗБОРИТЕ,СЕГА ВСИЧКО ОТИВА В ПЕРИОД ДО 2026-2027 ГОДИНА!!Някой на ИЗТОК ДЪРЖИ БАЦЕТО ЗА ТОПКИТЕ,това не е случайно!