Горанов: Виенска инфраструктура с пернишки данъци. Няма как!

Министърът на финансите иска по-скъпи данъци на жилищата
24 мар 2018 09:30, Петя Славова
248
Горанов: Виенска инфраструктура с пернишки данъци. Няма как!
Снимка: архив, Булфото

Данъкът за жилищата може да бъде повишен, ако общините искат да имат повече приходи, обяви министърът на финансите Владислав Горанов.

По думите му облагането на имуществото в България е изключително ниско и неадекватно.

Той поясни, че има драстична разлика между облагането на имуществото в България и в други държави от Западна Европа.

Като разликата не е само в номиналния размер на данъка, а и в размера на налога спрямо стойността на имотите у нас, пише "Труд".

"Няма как да имаме виенска инфраструктура с пернишки данъци", настоя Горанов.

Той обясни, че са необходими промени в Закона за местните данъци и такси, свързани с облагането на жилищата и колите, но все още няма ясни законодателни предложения.

"Когато имаме ново строителство или когато имаме скоро извършена сделка с определен имот, неговата данъчна стойност е актуализирана. А други имоти са с данъчни оценки, които не са адекватни на пазара", каза министърът.

Затова в столицата има райони, в които няма добре развита инфраструктура, но данъците върху имотите са в пъти по-високи, отколкото в идеалния център на София, поясни Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Капитализмът не може да построи дори един язовир.Но може да го санира - е, по документи, не в реалния живот.
178
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Капитализмът не може да построи дори един язовир. България щеше да е бананова република без банани, ако беше в капиталистическия лагер след ВСВ. Като капиталистически Афганистан.
177
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горанов недей така бе чедо,кажи ни както ни казаха преди години когато вдигнаха ДДС от 18% на 20%.Веднага да внесеш промени в закона и да вдигнеш данъка със 100% защото НЕМА ПАРИ пък като се оправи икономическата обстановката ще го върнеш на старите нива.
176
2
 
23
 
! Отговори
Ха-де преди 6 години
Горанов, ей ти едни пари, 50-100млрд от приватизацията, още 10 млрд от фалиралите банки през 90те, още 3 млрд от КТБ, още 16 млрд от ДДС, още 20 млрд от еврофондове, още 3 млрд в гьола на Белене, още 20 млрд заеми, още няколко млрд несъбрани глоби, още няколко милиарда от концесии, още да продължавам ли?!? Заминавай си в меншъна в Бояна и недей да се правиш на специалист повече.
175
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горанов ,хващай гората !Не се изказвай неподготвен !!
174
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя ли ще ни вдига данъците , тоя дето до вчера ревеше като някоя пикла , че заплатата му била малка и не можело да се живее така. Много лесно нещо му се струва тая работа с вдигането на данъците , ама после да дойде лично той да ги събере от хората като е много отворен.
173
2
 
34
 
! Отговори
Дивия изток преди 6 години
Само си представям ако сега трябваше да се строят от нищото, градове, електропреносна и ВИК мрежа, пътища, паркове, тротоари, магистрали, детски градини и училища, университети, пощи, ЖП линии и гари, заводи, мостове, стадиони и зали, административни сгради и т.н..... как за 50 години хората го направиха, а сега няма пари даже да се поддържат, камо ли да се строи... Да не говорим, че половината ги продадоха и раздадоха на правилните хора... Пффффууу
172
3
 
15
 
! Отговори
Бега бре преди 6 години
Има държави на Запад, в които с остаряването на една сграда, данък сграда пада.Не стиа че Тошо ви изгради градинки, зали, панелки, всичко разрушихте!Пак повтарям има държави в които данък сграда пада драстино, на 5-10, 15, 20 г.Ко съ праиш на Незнайко.Вземи си от Гинка - печалбите, от Козлудуй-70 фирми продаващи евтин ток в чужбина.40 милиарда заеми, които теглихте. 16 милиарда несъбрано ДДС.2 милиарда откраднати от НЗОК.Общо 67 милиарда за десет години.Писна от цинизма ви.
171
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То хубаво Горанов е намислил да ни направи данъците виенски ама помислил ли е кой ще ги плаща?Има едно нещо в икономиката-крива на Лафер се казва.Ама нашият прочут финансист явно е проспал урока.
170
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази инфраструктура е създадена в едно време ,когато дори нямаше данъци и такси !От тогава не е мръднала и на см !Нима ,ти си заслужаваш заплата ,която получаваш ?!?Но е получаваш !Защото Ние ти е плащаме !!
169
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се чудиш къде отиват парите от данъци. Аз живея в град в севера и плащам 150 лв данък за 80кв.м апартамент и 150 лв годишен данък за колата ми. В същото време целият град прилича на Кабул, а около блока е кал и мизерия...
168
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И с виенски данъци ще имаме инфраструктура,колкото имаме пътища с винетка за 100 лева.Горанов явно не знае,че с пернишки данъци другарят Живков цял град е построил на една гола поляна.И кой иска от Горанов виенска инфрастуктура???Пътищата в област Пазарджик не са виждали нов асфалт от 40г.Преди 40г.как така без да има винетки са ги ремонтирали.Горанов също не знае,че в западна европа има винетки само за магистрали.Нещо по този въпрос ще каже ли???
167
1
 
13
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
Трябват министри и управници, които да намират начин КАК, а не да повтарят като мало умни папагали НЯМА КАК. За какво им плащаме заплати щом НЯМА КАК. И една овца да вържат с табелка НЯМА КАК и тя същата работа ще свърши. Да ги махат такива безплодни управници - явно спадат към 80%, а нас ни трябва от другите 20%
166
2
 
8
 
! Отговори
Посмали манго преди 6 години
Държавата не е успяла да събере 16 млрд. лв. ДДС за 17 години, Влади. Или по-точно близки до властта фирми са укрили 16 16 млрд. лв.
165
1
 
6
 
! Отговори
pernik преди 6 години
виенска инфраструктура с пернишки винкел се прави
164
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички перничани да съдим този министър за обида!
163
2
 
30
 
! Отговори
Бай Х преди 6 години
И това е мнението на министър на финансите на най бедната и корумпирана държава в Европа ?Клета държава
162
1
 
19
 
! Отговори
Скитник преди 6 години
Тук в САЩ за къща която струва $ 230000 , годишният данък ми е $3500. Да в БГ данъците са ниски, но заплатите са нищожни. Къде е решението? Решението според мен е в ежедневните МАСОВИ протести в цялата страна. Само със изказване на мнение , най често от Анонимен, нищо няма да стане! Прави се вече 30 г и резултат няма.
161
0
 
22
 
! Отговори
Земеделец преди 6 години
Личи си че Владко е завършил Свищака!
160
0
 
24
 
! Отговори
Гроб за Горанов преди 6 години
Аха, сиреч, не ни стана работата да краднем достатъчно добре чрез винетките, дай да повишим данък-имот, тъй,че да принудим раята да го продаде и да почне да живее, като западняците, под наем, но с виенска архитектура. Хахахахаххахахахаха.... Ако е така, предпочитам да живея без "виенска архитектура".