Йотова: Българската позиция по "Скрипал" - работещата

Единство под ултиматум и натиск няма как да бъде постигнато!
31 мар 2018 14:52, Елка Василева
56
Йотова: Българската позиция по "Скрипал" - работещата
Илияна Йотова. Снимка: архив, БТА

Българската позиция по случая "Скрипал" е правилната, разумната и работещата позиция, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНР.

Според нея към момента няма европейски документ, който да задължава държавите от Европейския съюз да имат единна позиция по казуса, а всяка страна е оставена да действа според собствените си външнополитически интереси и приоритети.

Още по темата

Позицията на България щеше да бъде необяснима преди десет години, когато ситуацията в света беше доста по-спокойна – преди кризите, посочи Илияна Йотова.

„В днешно време, когато борбата с тероризма, международните конфликти са буквално пред вратите ни, една такава позиция от страна на българската държава, която запазва авторитета си сред европейските партньори, а от друга страна запазва възможността да бъде посредник в отношенията с Русия, е не просто разумната, а работещата позиция,“ каза вицепрезидентът.

България не е единствената държава, запазила особен вид неутралитет, предприемайки най-слабата мярка с извикването на посланика ни в Москва за консултации, отбеляза вицепрезидентът и даде примери с реакциите на страни като Малта, Люксембург и Словакия.

Според Йотова Съветът по сигурността към Министерския съвет е проявил мъдрост, а "единството в Европа не бива да бъде свещена крава". Имало е много случаи, в които подобно единство не е било проявявано и към нас, припомни тя.

„Наясно сме, че една голяма част от кампанията за излизането на Великобритания беше проведена и на гърба и на гражданите от Източна Европа. Не искам да правя този паралел, но когато говорим за единство, трябва да бъдем много внимателни. Единство под ултиматум и натиск няма как да бъде постигнато," заяви вицепрезидентът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако има необорими доказателства за използване на новичок от кремъл гоненето на дипломати би било неадекватно
29
2
 
7
 
! Отговори
Киро Игрека преди 6 години
До Киро Х: Вицепрезидент Йотова не пърда! ;)
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българската позиция е да обяснят как се синтезира веществото сред природата, без катализатор, и колко ли трябва да сме идЕотЕ, че да вярваме на всяка глупост. Ако е твърдо вещество, биха ли ни казали как два газа, или твърдо вещество и газ ще се "намерят" в отворено пространство и колко селективна ще бъде реакцията и с какъв добив?
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХА ХА ХА, ПУТИН НАЙ МНОГО ОБИЧА ПРЕДАТЕЛИТЕ, ОСОБЕНО ТАКИВА ЗАРАДИ ИНТЕРЕСИТЕ НА ДРУГИТЕ СИ ПРОДАВАТ ДЪРЖАВАТА,ДА ВИДИМ КОГА ТРЪГНЕ АСКЕРА КОЙ ЩЕ ВИ ПОМАГА,ВАНГА ВИ ГО Е КАЗАЛА ОТ ДАВНА И ЩЕ ТРЯБВА ЕДИН ДЕН ДА СЕ ПЛАЩА
26
7
 
10
 
! Отговори
Киро Х преди 6 години
Вицката ако пръдне с тоя огромен мотор, направо ще обгази половин България! Особено ако е яла Свинско със Зеле!
25
6
 
9
 
! Отговори
Позицията преди 6 години
На Йотова позицията работи единствено в интерес на Путин, но не и за България.
24
13
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
Моментално да бъдат уволнени докторите и санитарите от психодиспанСЕРА. Отново са изпуснали психарите от ГРОБ.Завалиите търсят спасение из форумите,където изпразват лу..дост...та ,омразата и отровата си.Да им бъде удържана заплатата за месеца!!!!
23
6
 
11
 
! Отговори
Българин преди 6 години
✞ Днес се навършват 74 години от "Англо-Американските Бомбандировки над България". Жертвите са: 4208 убити, починали от рани и безследно изчезнали... и 4744 тежко ранени. Разрушени само в София са 12 657 граждански обществени и жилищни сгради, а увредените в една или друга степен са в пъти повече. Над България са хвърлени от Англо-Американски самолети избухливи писалки, часовници, детски играчки В резултат на това са осакатени множество деца....
22
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
изгонете руския резидент радев и йотова
21
5
 
8
 
! Отговори
Дърта дърта .. преди 6 години
... ама са озърта.
20
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИМПИЧМЪНТ ЗА РАДЕВ И ЙОТОВА!
19
2
 
1
 
! Отговори
Spray преди 6 години
Ko stava s vanshnia bul ministar, da ne izgori u Afrique na slanceto, ima li slancezastiten crem?! Vnimava li na zebrite i na cobrite?!
18
9
 
16
 
! Отговори
66 преди 6 години
Ех, Йотова -Идийотова ...... Президентство - нагли ПРЕДАТЕЛИ !!!!!
17
8
 
16
 
! Отговори
аут преди 6 години
БОРИСОВ , ОСТАВКА , НЕГОДНИК МАЗЕН .....
16
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българската позиция е руска, защото ако не е руска, щеше да е европейска !Затова питайте Кремъл кога ще влезете в Шенген !
15
7
 
14
 
! Отговори
,.,., преди 6 години
Йотова беше и си остана само една телевизионна говорителка.Любовникът и политик я направи и евродепутат беше но си остана само говорителка.
14
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
комунистическо прасе си ти, я се скрий и спри да ядеш, че ще се спукаш от тези копейки дето поглъщаш и няма да можеш да падаш на колене
13
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изхвърлете веднага България от ЕС и НАТО този народ си иска комунизма?Освободите от оковите на наложената му демокрация. Бойко като ученик на Живков е готов да бъде диктатор.А и гражданите за европейско развитие на България ще могат да му построят и паметник.
12
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно, от цялата скрипалска история Путин пак ще спечели най-много.
11
15
 
16
 
! Отговори
! преди 6 години
Ако беше президент г-н Плевнелиев сега щеше да сме изгонили всички руски дипломати защото беше истински западен ястреб. По време на Плевнелиев българите бяха най уважаваните хора в ЕС и САЩ.