Йотова: Българската позиция по "Скрипал" - работещата

Единство под ултиматум и натиск няма как да бъде постигнато!
31 мар 2018 14:52, Елка Василева
56
Йотова: Българската позиция по "Скрипал" - работещата
Илияна Йотова. Снимка: архив, БТА

Българската позиция по случая "Скрипал" е правилната, разумната и работещата позиция, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред БНР.

Според нея към момента няма европейски документ, който да задължава държавите от Европейския съюз да имат единна позиция по казуса, а всяка страна е оставена да действа според собствените си външнополитически интереси и приоритети.

Още по темата

Позицията на България щеше да бъде необяснима преди десет години, когато ситуацията в света беше доста по-спокойна – преди кризите, посочи Илияна Йотова.

„В днешно време, когато борбата с тероризма, международните конфликти са буквално пред вратите ни, една такава позиция от страна на българската държава, която запазва авторитета си сред европейските партньори, а от друга страна запазва възможността да бъде посредник в отношенията с Русия, е не просто разумната, а работещата позиция,“ каза вицепрезидентът.

България не е единствената държава, запазила особен вид неутралитет, предприемайки най-слабата мярка с извикването на посланика ни в Москва за консултации, отбеляза вицепрезидентът и даде примери с реакциите на страни като Малта, Люксембург и Словакия.

Според Йотова Съветът по сигурността към Министерския съвет е проявил мъдрост, а "единството в Европа не бива да бъде свещена крава". Имало е много случаи, в които подобно единство не е било проявявано и към нас, припомни тя.

„Наясно сме, че една голяма част от кампанията за излизането на Великобритания беше проведена и на гърба и на гражданите от Източна Европа. Не искам да правя този паралел, но когато говорим за единство, трябва да бъдем много внимателни. Единство под ултиматум и натиск няма как да бъде постигнато," заяви вицепрезидентът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
8
 
11
 
! Отговори
Бая ти преди 6 години
ей, тая нема нема, гръмко пръдне и дим да я нема, ей
9
8
 
11
 
! Отговори
ДО 1 преди 6 години
Човече , ти си описал Цецка Цачева , това на снимката е Вицепрезидента Йотова .
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в президентството решиха да играят на добро и лошо ченге, както при ГЕРБ. Йотова хвали, а Радев критикува всичко.
7
7
 
4
 
! Отговори
Не е права преди 6 години
Седнала е
6
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Права е жената.
5
7
 
7
 
! Отговори
Много кока и бело преди 6 години
Йотова, спри да си украсяваш чутората само външно - дай шанс и на вътрешната си красота, че е доста вяла
4
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Решението е взето и без теб дрогарко от евроатлантически комунисти акъли не щем ходете в цирка да правите коремни и да танцувате на въже.
3
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Погледни се Йотова в огледалото на какво приличаш.Не и на политик още по-малко на вицепрезидент.Визия на квартална фризьорка.
2
14
 
11
 
! Отговори
българин преди 6 години
В днешно време, когато борбата с тероризма, международните конфликти са буквално пред вратите ни,..." Пред вратите ви е защото правите дълбок поклон на руските терористи от Москва. Г-жа вице та нима използването на бойни-химически вещества върху цивилно население не е тероризъм. Нима не е тероризъм нахлуването в чужда държава и избиването на местно население, нима не е тероризъм свалянето на пътнически самолети....
1
12
 
12
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Хахаха, дъртата, дебела червена вещица се намести да намаже на лончето и да си оближе пръстите покрай Скрипал!