След 25 г. отново говорим за досиета, съжалява Цветанов

Комисията по досиетата е огласила 12 404 сътрудници на ДС
Обновена: 3 апр 2018 15:00 | 3 апр 2018 13:00,
89
След 25 г. отново говорим за досиета, съжалява Цветанов
Снимка: архив БТА

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази съжаление, че 25 години след падането на комунизма в България отново говорим за досиета.

"Може би трябва да определим срок, в който Комисията по досиетата трябва да прерасне в Институт за национална памет", предложи той по време на кръгла маса "Комисия по досиетата - настояще и бъдеще", организирана със съдействието на фондация "Конрад Аденауер".

"След 25 години отново говорим за досиета, за съжаление", каза Цветанов, цитиран от БТА. Според него обаче през тези години действията за реално предаване на досиетата на комисията са били недостатъчни и това поставяло въпрос дали някои от тях не са били прочистени, дали в тях е всичко, което е имало до 1988-1989 г.

Още по темата

Цветанов съобщи, че през 2010 г. над един милион единици от архива на МВР, на което той бе министър тогава, са били предадени на Комисията по досиетата. "Разширихме обхвата на проверяваните, като включихме проверки за виновните за банковите фалити през прехода, приватизационните сделки", каза зам.-шефът на ГЕРБ.

"Отвори се дебат дали Комисията беше изпълнена със съдържание, НС винаги е разглеждало отчетите за дейността й, има разделение докога трябва и дали трябва да продължи да работи комисията", припомни още Цветан Цветанов.

Над 287 хиляди лица до момента е проверила Комисията за принадлежност към бившите "Държавна сигурност" и разузнавателните служби на Българската народна армия, пикът на проверките е бил през 2008 г., 2011, 2016 г. , които съвпадат с изборни периоди у нас, отчете шефът й Евтим Костадинов.

Установена е принадлежност към службите на 15 192 души, оповестени са 12 404 лица. Разликата в цифрите се обяснява с разпоредба в закона, който не разрешава оповестяване на информация за починали хора и такива до 18 години, уточни Костадинов.

В полза на комисията са приключили 286 дела от образуваните общо 384, отменени са решения едва по 41, информира още председателят.

КС и Съдът по правата на човека в Страсбург единодушно констатират, че дейността на комисията и самата комисия са необходими на обществото, каза бившият вътрешен министър Веселин Вучков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВНП- велик национален предателННП - ненадминат национален предателОНП- образцов национален предателтака ще когато се оставиш да те управляват кадрите на специализираните училищаеле и оная зад него дето прати пекин ва китайизбирани са с конкурс безскруполни и алчни
35
2
 
20
 
! Отговори
Това е! преди 6 години
Цветан Цветанов е завършил училището за бавноразвиващи се във Вършец. Това съобщи зрителка на телевизия СКАТ от Варна.Според нея, дипломата на зам.-шефа на ГЕРБ е от помощното училище Никола Йонков Вацпаров в градчето.През 1987 година Цветанов постъпва на работа в тогавашната Народна милиция, като щатен служител на Седмо главно управление на Държавна сигурност. Завършва Национална спортна академия през 1992 година със специалност учител по физическо възпитание и треньор по лека атлетика.
34
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне един с правилна глава и правилно мислене и да пишете срещу него ? язЪК !
33
1
 
8
 
! Отговори
Констатиращ преди 6 години
До Бойко-голям стратегСтратег, ама друг път. Сви му се г*ъ-а от страх, че народа е готов да го линчува ако тръгне срещу него.Ноооо, не се учудвам на тълкованието ти! ГЕРБ-ски манталитет: правиш, струваш обаче един език трябва да удариш по задните части на НЕГО!
32
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато все се говори за ДС и какво е било преди 1989-та, все по-зле ще става, както и е през последните 28 години. Нормалните държави не разкриват агентурата си, както направи България. Тези, които го направиха трябва да бъдат съдени за национално предателство.
31
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
докато всички ДС служители не се изложат на видно , тая държавица никога няма да се оправи ..няма как да се оправи след като долни комунистически с.в.ин.е продават собствената си държава на анти-Българи ! БСП трябва да бъде забранена със закон за най - малко от 150 години! Всички ДС-та в другите партии в затвора за минимум от 150 години. Техните деца да нямат никакво право на работа + техните внуци и всички преки роднини най - малко за 150 години! Това ще оправи държавата моментално!
30
3
 
32
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Бах ти нахалството ! На тоя баща му беше шофьор на ДС -шефа Григор Шопов ,а него с диплома от бавноразвиващо училище го уредиха във ВИФ !!!
29
3
 
5
 
! Отговори
12 преди 6 години
До 1,само те допълвам,в париите и парламента могат,да членуват,само родените,след 1975година,те са чисти и неопетнени.
28
5
 
15
 
! Отговори
гого преди 6 години
боко *** на запада и си навлече гнева на путин ердоган ще спечели а ние бедни гладни боси и измрели
27
3
 
13
 
! Отговори
1 преди 6 години
До рубладжийски партии,любимата си тиква,я впиши в този кратък списък,ведно с физкултурника.
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 2-3 седмици го питаха Цецко Красавеца, бил ли е член на БКП. Той излъга, че не е бил, а е бил. Познавам хора които са били с него в една партийна отганизация. И кво, Цецко сержант от ДС, член на БКП, Бочко, офицер от Пожарната, приет на 18 в БКП, като млад и переспективен кадър, после вербован от ДС, с псевдоним Буда, а после и от БОП, с псевдоним Мазния. И това чудо би управлява???!!!
25
22
 
5
 
! Отговори
Бойко-голям стратег преди 6 години
С този си ход Бойко размаза основните си опоненти *** Нинова(г-жа лъжа) и Грипен Радев, защото изби от ръцете им най-силното им оръжие русофилството и по този начин практически ги направи ненужни. Освен това събра сума гласове за следващите евентуални парламентарни избори.
24
4
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Тази комисия не трябваше да се създава. Кой какъв е бил никога не е ималко значение. Значение има кой какъв е сега и как е станал такъв. Затова трябва да се отворят досиетата на прехода започнал през ноември 1989 и завършил през 1991 година с приемането на новата Конституция и досиетата след прехода, а не досиетата преди прехода. Добре се знае например кой фалира КТБ, но защо се мълчи по въпроса? Кой я фалира може да се прочете в стенограмите от разговорите при Плевнелиев, но кой ли ги чете...
23
2
 
11
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
До пшк Няма агенти, няма и желаещи, няма разкриваемост. Кой ще става агент и утре да го сочат с пръст. Загубена държава. Като падна хунтата в Гърция всички досиета бяха изгорени публично !
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цецо е бил съсршинс от ДС, защо не го пишeш? А Бочко, агент от ДС, с псевдоним БУДА. Къде е той също?
21
15
 
6
 
! Отговори
рубладжийски партии преди 6 години
Кратък списък на рубладжийските партии-eничapи:БСП, ДПС, Атака, АБВ, ВМРО и др.Рубладжии-лидери на партии:Корнелия Нинова(г-жа Лъжа), Ахмед Доган(агент Сава), Г. Първанов(агент Гоце), Рум.Петков(пикаещият във фонтани),Болен Сидеров(Рубльов),К.Каракачанов(агент Иван)Рубладжии-псевдо социолози и журналисти:Андрей Райчев, Кольо Колев, Кънчо Стойчев, Валерия Велева, Петьо Блъсков, Татяна Буруджиева, Петър Волгин, Ив.Гарелов, Шаренкова,Явор Дачков
20
0
 
18
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Е, и?Парите раздадени, парчетата от баницата също!Преди бяха ДРУГАР до ДРУГАР, а сега БИЗНЕСМЕН-политик до БИЗНЕСМЕН-политик.
19
2
 
20
 
! Отговори
А бе преди 6 години
То и Цецо трябваше да бъде в затвора,след като бе осъден на три инстанции,ама не е!Третата си отмени решението,след като ГЕРБ спечели изборите.Съвпадение????
18
1
 
18
 
! Отговори
1 преди 6 години
другарю цветанов,като се махнете ,всички агенти на дс,от партиите и парламента,тогава,няма да се говори за досиета
17
4
 
17
 
! Отговори
ТОЗИ... преди 6 години
ТОЗИ СЕ ПОЧУДИ КЪДЕ ДА РОВИ И ДА СЕ ИЗЯВЯВА КАТО МИСЛИ ЧЕ МНОГО Е ХАРЕСВАН ОТ НАРОДА А НЕЗНАЕ ЧЕ НАРОДА ГО МРАЗИ - СТИГА С ТЕЗИ ДОСИЕТА КОЙ ЗНАЕ КОЛКО ИМЕНА СТЕ НАПИСАЛИ ДА ГИ ОБЯВИТЕ КАТО ДОНОСНИЦИ НЯМА ДА СЕ ИЗНЕНАДАМ АКО ВСИЧКИ СА ОТ БСП ЗАЩОТО Е ЯСНО ЧЕ ТОВА МУ Е НАМЕРЕНИЕТО - ЧАКАМ С НЕТЪРПЕНИЕ ГЕРБ ДА ЗАГУБИ ЧЕ ДА НЕ Я ВИЖДАМ ТАЗИ ФИЗИОНОМИЯ ВЕЧЕ