Русия замесена в отравянето на Скрипал? Повечето българи не вярват

88% от обществото одобрява позицията на правителството по случая
6 апр 2018 20:50,
561
Русия замесена в отравянето на Скрипал? Повечето българи не вярват
Снимка: Архив, БТА

88% от обществото одобряват позицията на правителството по случая "Скрипал". 61% смятат, че по такива теми следва да има консенсус между основните партии, докато 35% предпочитат управляващата партия сама да носи полагащата й се отговорност.

Още по темата

Това показват резултатите от експресен сондаж на "Галъп интернешънъл" за общественото възприемане на българската позиция по случая "Скрипал", проведен между 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи.

Традиционно, у нас отношението към Русия е позитивно, а към него се добавя и влиянието на правителствената позиция върху общественото мнение. На този фон 81% не виждат реални доказателства за вината в ситуацията със Скрипал. За 6% от българите доказателствата до този момент са достатъчни.
 
Сондажът показва най-вече първите обществени инстинкти в казус със сравнително малко информация и с противоречиви сведения. Данните фиксират моментната картина в доста динамична среда, отбелязват социолозите. При липсата на яснота по случая, мнозинство от 52% смятат, че Западът е виновен за създалото се напрежение, докато 18% сочат Русия. 
 
Мнозинство от 54% възприема мнението, че случаят "Скрипал" е провокация срещу Русия, а 30% смятат, че действията след случая "Скрипал" са необходима мобилизация на Запада срещу нарастващата руска агресия. Останалите се колебаят.
 
Обществото е доловило и любопитната ситуация на единодушие на Борисов и Нинова и разногласие между Борисов и Цветанов. Например, 80% одобряват това, че Нинова поздрави Борисов за позицията му, а 13% са против това, а останалите се колебаят.

А когато избират между позициите на Борисов и Цветанов 81% избират позицията на Борисов срещу 5% - тази на Цветанов.

12% избират "нито един от двамата", а останалите се колебаят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


561
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
338
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колко акъл трябва за да очакваш следи и доказателства оставени от руските чекисти? Ами те са от най добре обучените! Ще остави доказателства и после ще е следващия случай на странно загинал!
337
6
 
11
 
! Отговори
Ме преди 6 години
Този Галъп Интернешънъл, няма нищо общо с уважаваната агенция Галъп. Това е кремълска или по-точно - който плати повече агенция.
336
10
 
18
 
! Отговори
Български Българин преди 6 години
Браво г-н Борисов. Един път да видя как се опълчвате на западно-европейска държава. За мене Русия си остава невинна до доказване на противното
335
4
 
23
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Аз не вярвам, защото вярвам в световната полицейска статистика а тя гласи че в 96% от убийствата по света, убиеца има мотив да убие жертвата.Тук ще кажете че Русия има мотив.Но всъщност тя няма никакъв мотив.И я сега помислете коя държава загуби най-много и бяха екстрадирани най-много нейни дипломати заради този опит за убийство.... Също така помислете кой държави имат най-голяма изгода от отлъчването на Русия и ще стигнете до истинските убийци!
334
4
 
25
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Розовите прасета от острова се чудят какво да измислят за сметка на БРЕКЗИТ, който ще им влезе яко отзат
333
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До exДа, факт е че на Русия и харесва да се меси навсякъде да упражнява сила и да показва колко е велика, но тука вече има стоп!
332
21
 
14
 
! Отговори
Пацu преди 6 години
И понеже не вярват, че Русия е замесена а че там е много хубаво, през последните 27 години около 2-*** българи отидоха да живеят в Русия...
331
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само от Кот д`Ивоар трябва да е замислена и организирана тази провокация.
330
9
 
27
 
! Отговори
Баба Пена преди 6 години
Лондон се *** ! Няма никакъв процес,да е минало дело ,а обвиняват както винаги Русия.Дори и да беше Русия виновна ,първо факти ,дело и тогава..
329
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те българите са толкова *** парчета че и тях да отровят пак няма да повярват. Затов сме още под руско робство.
328
6
 
25
 
! Отговори
Ми6 преди 6 години
Английските тайни службички си го направиха същите убиха и Георги Марков, защо след като казанста истина от един приятел на Георги марков беше написана, скоро след това статията беше изтрита?
327
6
 
26
 
! Отговори
фабрика за лъжи преди 6 години
Лондон се саморазкри като фабрика за лъжи.
326
8
 
3
 
! Отговори
Mi6 преди 6 години
Аз нещо не мога да разбера.Според моите наблюдения повечето 88 процента одобряват това че русия не е замесена а не че одобряват мнебието на правителството че русия е замесена... Нещо бошлаф проучване
325
16
 
15
 
! Отговори
t2 преди 6 години
Заради тези "българи", които не вярват, 30% от българите се изнесоха.
324
6
 
26
 
! Отговори
АК-47 преди 6 години
Вярват само американските марионетки. По-голяма провокация скоро не е имало. Трябва да си ***, за да мислиш, че сега Путин има полза от отравянето на един двоен агент, предал де факто Родината си. Пука му на Путин, това е просто едно активно мероприятие.
323
18
 
8
 
! Отговори
изнервен преди 6 години
Айде пак изследване на галошите. Ама разбира се, че червената агенция ще даде такива данни, какво друго да очакване от отявлени путинофили.
322
16
 
12
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Абе от 3 дена съм на зверски запой тук, в една къща в Бояна, тая сутрин си викам - Абе чакай да видя новините. Влизам значи, поглеждам статиите и цъкнах с език. Ами то все едно съм в някакъв руски сайт - все възхвала на другаря П у т и к и широкая страна, я да вземете Днеса да станете официален говорител на ТАСС. Ей, пълно с патриоти в тая България, ама руски
321
2
 
16
 
! Отговори
Шаферката преди 6 години
Партията на Роско.Дедо Иван Костов,барабар с,,Америка за България.двете Американски централи,които ни крадат по 160лв.на семейство са против.
320
1
 
15
 
! Отговори
ДО 357-ми Анонимен преди 6 години
Човек,преди да излага простотиите си на показ,първо трябва да помисли / ако може/.Така... Пример: Ние с теб сме съюзници и от един отбор. Ти обаче яко се на...си....раш и започва да мирише така,че всички разбират. Е,добре. Как да бъда солидарен с ония,които отричат,че си нас....ран,което е ясно на всички....Да! Борисов постъпи хитро. Прецени всички ЗА и ПРОТИВ,застана в разкрачен стоеж и си спаси властта. По- нататък,ще поживеем,ще видим...
319
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще спрете гаврата с рассията?!?!