Пенсионер с 200 лева, а депутат – с 4 000. Нормално ли е?

Идея: Депутатите безплатно в градския, но без коли
Обновена: 20 апр 2018 14:06 | 20 апр 2018 13:55,
175


Орязване на депутатските заплати и привилегии? Необходима мярка или евтин популизъм? Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи заплатите на депутатите да се намалят от сегашните 3540 лв. на 2976 лв. и драстично намаляване на ваканциите в Народното събрание. Управляващите реагираха мигновено, обвинявайки социалистите в евтин популизъм.

Според политолога и бивш депутат Минчо Христов на хората им писна народните представители да си вдигат заплатите с 600 лв., а след няколко месеца, за да си направят евтин ПР, да я намалят с 500 лв.
 
"Добре ли работят депутатите? Приемат престъпни закони и текстове. И какво, ако са високи заплатите, те няма да крадат? Въобще защо Корнелия Нинова се сеща чак сега да направи тази стъпка. Аз бих поставил и въпроса за престъпно високата партийна субсидия", подчерта в "България сутрин" политологът.

Още по темата

По думите му не е нормално една партия да взима за депутат около 13 хил. лв., което е 11 лв. на глас по време на изборите.

"Нека депутатите да пътуват безплатно в градския транспорт, а не да се возят в служебни автомобили. Освен това за година депутатите почиват безбожно много. Ако е само заплатата - да махне човек, но ако си вършеха работата. Не може един пенсионер да взима 200 лв., а един депутат с всички бонуси около 4-5 хил. лв.", допълни още бившият депутат пред Bulgaria ON AIR.

Журналистката Кристина Кръстева също е на мнение, че големите ваканции на депутатите трябва да бъдат намалени значително, но заплатите не, защото все повече ще се влияят от външни фактори.

"Ако в България депутатската заплата е 3 пъти над средната, то в Италия народните представители получават пет пъти над средното възнаграждение. Все пак там и доходите са по-високи и не може да говорим за сравнение", завърши Кръстева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
43
 
! Отговори
Депутат... преди 6 години
...как ще е нормално бе! Вие знаете ли аз колко милиона рушвет бутнах, за да вляза и да си въртя формичките и далаверите в рая на бандитите - България? Вие знаете ли тези парички като ги завъртя какво са извънземни мъки докато ги узаконя? Идея имате ли какеи са ходатайства при данъчни, докато ми повярват, че с 4к заплата фирмите на родата до 30-то коляно правят по няколко десетки милиона годишна нетна печалба след данъци. Сърце имате ли да ме мъчите така?
56
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами кой за каквото е учил. Да са станали депутати.
55
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да спрат да им плащат и за комисии на тези ***.От комисии и разни проекти, депутатите си докарват два пъти повече от заплатата
54
7
 
43
 
! Отговори
t2 преди 6 години
Да, нормално е да има такава разлика между минимална пенсия и заплата на депутат. Ако погледнете статистиките в белите държави, разликите са над 10 пъти навсякъде. Така, че спрете с този евтин популизъм ! То за 4000лв. депутатите и за *** не стават, а остава и 200лв заплата да им дадат ... Проблемът не е колко взимат, а че няма контрол на работата им. Същите проблеми като във всички правителствени институции - МВР, образование, НАП ...
53
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е да са макс 100 депутата, служебни коли да имат само президента, премиера и председателят на НС ,всички останали да си плащат таксита.Нормално е да си даряват заплатите на болните деца, както и е нормално да са отговорни и мислещи за България хора. Но ние сме ненормална държава, където всичико което изброих е ненормално.Или може би аз съм ненормален, българският народ са ненормална, а само депутатите и министрите са нормални и винаги прави.
52
2
 
43
 
! Отговори
Призив преди 6 години
Убий богат - спаси социалната идея!
51
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То да бяха само заплатите да си ги храним и да пеем. Ами колите им, ами хилядите бонуси. Борисов се движи с охрана от 20-30 души, които също взимат големи заплати.
50
2
 
36
 
! Отговори
haha преди 6 години
До БългаринЩо за глупости си написал??? Какво общо има нормалния бизнес с политиците??? или викаш политиците и бизнесмените сте едно цело???
49
8
 
37
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Аз предлагам да се направи един списък на всички българи, подредени по това колко са богати.И после, всеки ден да бесиме тоя, който е на първо място! Той отпада, на следващия ден - другия на първо място и така нататък.Да ги видим после ще се опитват ли да ми стават богати!
48
2
 
35
 
! Отговори
haha преди 6 години
До Кутевкато повечето депутати от старата партия в старите структури.++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Що само старите структури бе Кутев? А всички нови структури от кого са заети??????? Наследниците на старата партия са "на всеки километър от тук до края на света".
47
5
 
38
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Богатите - в Белене!Само да вземем властта и де що хванем някой да взима повече от 1000 лева - мигновено 30 години каторга при прасетата!Ще видят те, богати ще ми стават!
46
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатите на депутатите трябва да се увеличат поне двойно. Как очаквате доказан професионалист от която и да е сфера да бъде мотивиран да си зареже работата и да работи за жълти стотинки. Гумаджии в София си докарват 1- 2 к , за колко искате да ви работят депутати.......По-скоро трябва да се работи в посока намаляване на корупцията и отговорност за свършена работа.Пенсиите също трябва да се увеличават.
45
1
 
40
 
! Отговори
Кутев преди 6 години
До КутевКато член на управителния съвет само в ЧЕЗ взима 30 000 лв. на месец, като повечето депутати от старата партия в старите структури.
44
3
 
41
 
! Отговори
На някой си отговаря преди 6 години
Честните хора винаги са бедни.
43
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обаче депутатът плаща осигуровки на 2600 и за това пенсионерът ще получава 200 лева.***.Защо в тези случаи няма опозиция?
42
3
 
38
 
! Отговори
haha преди 6 години
В България, депутатите влизат във властта за да крадат и забогатеят незаконно.**********************************************************************Колега некои хора са практични викат им политици. Що да се морят да работят като може да продават тия които гласуват а и работят за тех. Не ти требва робовладелство ... хаххаха
41
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** те срама нямат да ти таковам и племето долно.
40
2
 
35
 
! Отговори
Кутев преди 6 години
Вижте сега, хибриди мои юначни,Наблюдавам, че не сте схванали същината на нещата и затова коментарите ви се отплесват в погрешна посока.Акцентът не трябеа да е в това колко точно получават депутатите (иначе какво ще правим после, ако спечелим изборите??), а в това как БСП мислят за хората, а ГЕРБ само взимат пари, без да вършат нищо.Ето това е акцентът! Пишете за ГЕРБ и БСП. Във всеки коментар отсега нататък да ги има!И да си четете опорните точки ВСЕКИ ДЕН!
39
2
 
41
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
38
2
 
40
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Депутатите за разлика от мързеливите българи много работят за благото на родината.Така 240народни любимци вземат скромно 4 хилки,а за българина 510лв мин заплата и 200лв мин пенсия и то сьс стаж. Всекидневно трябва да се натяква на българина че пакистанци и индийци идват на талази да бачкат за минимална заплата.Беден и нея народ лесно се управлява!