След 4 часа дебати и разправии: Емил Христов оцеля!

Получи подкрепата на всички от мнозинството, ДПС не гласува
10

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

След близо четири часа дебати за оставката му – зам.-шефът на парламента Емил Христов от ГЕРБ оцеля и запази поста си.

Той получи подкрепата на всички от мнозинството, ДПС не участваха в гласуването, така че само левицата искаше да бъде сменен.

Главата му поискаха именно червените депутати, като причината да си навлече гнева на социалистите стана недопускането на представители на хора с увреждания в сградата на НС миналата седмица.

Групата беше поканена от БСП, но понеже носеха тениски с надпис: "Системата ни убива", мотото на националния им протест, охраната на НС отказа да ги пусне с обяснението, че според правилника за работата на парламента е забранено в сградата да се внасят рекламни и агитационни материали.

Още по темата

И макар че самият Емил Христов се извини за случилото се и обясни, че не е знаел какво става, защото решението да не пусне хората с увреждания е било на шефа на охраната, от левицата настояха той да освободи поста с мотива, че не си върши работата.

Христов обясни днес, че си е направил труда да провери каква е била практиката при предишните парламенти и се е оказало, че и друг път се е случвало охраната да спре групи, неотговарящи на правилата за влизане.

Той обясни, че редът за влизане в сградата е определен преди доста години и гардовете го спазват стриктно, а самият той е водил пленарното заседание, когото хората с увреждания са били спрени.

Според червения Филип Попов обаче именно заради него хората с увреждания са стояли повече от час пред парламента, а сега се оправдавал и си измивал ръцете с началника на охраната.

"Той контролира охраната, а тя отказва достъп на група хора с издадени надлежно пропуски, това поведение на Емил Христов уронва тежко авторитета на парламента и подкопава доверието в него", скочи социалистът.

Съпартиецът му Антон Кутев продължи с атаката като отсече, че хората с увреждания са най-неоправданата част от обществото, а политиците дори не искат да ги чуят.

"Може и да няма повече пари, но поне можем да им съчувстваме, те казват, че системата ги убива, а ние не искахме да ги чуем, те получават по 250 -300 лева на месец, а всички знаем, че с това не може да се живее", настоя той.

Светлана Найденова от ГЕРБ обаче беше категорична, че това е един изкуствен скандал.

"Отляво спекулирате с хората с увреждания и въобще темата за социалната политика, играете по тънката струна на популизма, вкарвайки скандали и провокация, а жертва на това стана сега и Емил Христов, въпреки че той обясни още на следващия ден, че не е бил запознат коректно със случая, че не той е спрял майките на деца с увреждания", защити тя зам.-шефът на НС.

Според Данаил Кирилов от ГЕРБ от БСП от две лъжи искат да възпроизведат една истина.

Думата взе и Павел Шопов от Обединени патриоти, според когото най-големият успех на БСП след последните парламентарни избори е, че е успяла да разклати институцията Народно събрание с оставката на Димитър Главчев.

"Сега продължават и искат нова оставка, но хора на това ниво не се дават току - така", отсече националистът.

Докато течеше дебатът за оставката на Емил Христов част от депутатите се срещнаха с представители на хора с увреждания.

Това пък стана причина шефката на НС Цвета Караянчева да наруши правилника, като си призна и сама. Тя даде 15 минути почивка в противоречие на разпоредбите на правилника на НС заради срещата.

Прекъсването на заседанието стана по предложение на шефа на групата на ГЕРБ в НС Цветан Цветанов, а беше направено в зала от социалиста Драгомир Стойнев.

"Тъй като наруших правилника надявам се да не ми искате оставката", призова все пак Караянчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
2
 
! Отговори
ГНЯВ преди 5 години
НИНОВА , ПРАВЕТЕ ПОЛИТИКА НЕ ВОЙНА ЗНАЕТЕ ЧЕ ОСТАВКА НЯМА ДА МИНЕ - ЗАЩО САМО ГУБИТЕ ВРЕМЕ И ЕНЕРГИЯ . ЖИВЕЕМ В СТРЕС И АГРЕСИЯ - НЕ НИ ПРИБАВЯЙТЕ ОЩЕ . ОСТАВЕТЕ ГИ ДА СЕ ИЗДЪНЯТ И НАРОДЪТ ЩЕ ГИ ИЗРИТА
6
7
 
4
 
! Отговори
Бсп са гадове преди 5 години
Няма по-*** партийка от БСП - дай им само интриги, подлости и компромати.
5
8
 
3
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
Червендалестите драскачи продължават подлите действия на менторите си от БСП с гнусните си и лължливи коментари. Това няма да направи червените *** по-свестни.
4
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tipi4no nahalstvo na gerb taka varvat napred gerberite no bg maiki i naroda ve4e se sabujda ot gerberskata demokrazia
3
9
 
17
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 5 години
Емил Христов - високомерие, арогантност, пренебрежение, презрение, наглост, лицемерие, демагогия към най-слабите в обществото! Към тези, които не могат сами да се защитават! Защото се грижат за хора, които са по-зле и от самите тях!
2
17
 
21
 
! Отговори
НЕ БОЙТЕ СЕ ДЕЦА преди 5 години
ТИЯ ГЕРБАВИ И ДИОТИ ТОЛКОВА СА СЕ СПЕКЛИ, ЧЕ ГУБЯТ МЯРАТА ВЪВ ВСИЧКО. ВЧЕРА НИНОВА И ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ХОРА ИМ БЯХА ВИНОВНИ, ЧЕ СА НЕКАДЪРНИ, КОРУМПИРАНИ И НАГЛИ. НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА ТРУДЕЩИТЕ ПРОТЕСТИРАХА, САМО В БЪЛГАРИЯ ОБАЧЕ ТОВА ПРАВО БЕШЕ ОСПОРЕНО И ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ВЛАТСТТА ВМЕСТО ДА МАХНЕ, ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ РАЗТЕГНА ЛОКУМА НА УСПЕХИТЕ И БЛАГОДЕНСТВИЕТО, КОЕТО САМО ТЕ ВИЖДАТ, ЗАЩОТО СА БОГАТИ НЕДОСЕГАЕМИ. ТОЗИ ЛЪЖЕЦ ХРИСТОВ Е КАТО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ГЕРБАВИ ***. ВРЕМЕТО ИМ НЕУМОЛИМО ИЗТИЧА
1
6
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
безделници