В хотелити ни сервитьори, камериерки... от Украйна и Тайланд

Чакат се над 5400 сезонни работници от страни извън ЕС
Обновена: 10 май 2018 19:09 | 10 май 2018 18:24, Камелия Цветанова
122
В хотелити ни сервитьори, камериерки... от Украйна и Тайланд
Снимка: Булфото, архив

Заради недостига на работна ръка и това лято хотелите по Черноморието ще разчитат на чужди кадри.

Най-много сезонни работници от страни извън Европейския съюз ресорният министър николина Ангелкова очаква от  Украйна, Беларус и Молдова.

Още по темата

Има засилен интерес също от Филипини, Тайланд и Индонезия, призна тя. 

През миналата година са били наети около 3400 сезонни работници от трети страни, като през тази година се очаква техният брой да достигне около 5400 - по предварителна информация от работодателите.

Основно заявленията са от курортите "Албена", "Златни пясъци" и "Слънчев бряг".

Ангелкова каза, че по време на вчерашната си среща с външния министър Екатерина Захариева са се разбрали до две седмици да бъдат готови с конкретни предложения по повод на разрешенията за пребиваване на сезонни работници от трети страни в туризма у нас.

Идеята е да се увеличи разрешението им за пребиваване в България от 90 дни на 180 дни, за да могат да работят през целия сезон.

"Това ще подпомогне не само работодателите в туристическия сектор, но и всички останали, които искат да наемат сезонни работници от страни извън Европейския съюз", каза Ангелкова, цитирана от БТА.

Според нея се очаква и тази година да бъде изключително успешна за туризма в България. За първите три месеца страната ни е била посетена от 1 200 000 чуждестранни туристи, което е с около 12 процента повече спрямо същия период на миналата година.

Ангелкова съобщи, че в Русе днес ще се състои и шестото заседание на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма, който е консултативен орган към министъра на туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
То злоба, то чудо.И си спомням за казана с катран в Ада пълен с българи и никой не може да излезе ,тъй като все се намира някой ,който да го дръпне обратно.Тази злоба , тази критика ако беше насочена ,не срещу работодателите дръзнали да инвестират в България , независимо откъде са парите им, а срещу истинските виновници -властимащите всичко отдавна да се бе наредило ,както в Чехия, Словения, Хърватска, Естония и т. н. Как да плаща по висока заплати , та той ако не печели , защо му е да я върши
67
1
 
2
 
! Отговори
Res преди 5 години
Явно за вносните работници е хубаво заплащането, ако им е осигурена храна, стая значи ще се съберат парите.
66
0
 
8
 
! Отговори
Кико преди 5 години
Неграмотността почва още от заглавието. Безхаберие на всички нива.
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз ли не мога да разбера? Нали тези "вносни" работници ще живеят тук, с нашите цени и стандарт. Как на нашия работник не му стигат доникъде тез пари, а на украинецът ще му стигат при същите условия. Че и ще е доволен. Хич не ми се мисли пък, как няма да им дадат последните заплати. Длъжен е да напусне страната след определения срок, ай да ходи да си търси работодателя
64
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Западна Европа вече берат плодовете на внасянето на работници от мюсюлманския свят и Африка - тероризъм, убийства, изнасилвания, наркотици - невиждани нива на престъпността. Да не забравяме, че Индонезия е мюсюлманската държава с най-голямо население, а ние ще внасяме работници от там. Валери Симеонов нали обещаваше, че само за българи от бившите социалистически страни се прави? Май почна да става за всички останали. Нали бизнесът е против държавната намеса на пазара или е само като му изнася?
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като умират от изтощение, поне никой няма да ти търси ...
62
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошо нема, по цял свят е така. Това е ниско квалифицирана работа и се бачка обикновено от емигранти. Както и англичаните не искат да берат ягоди и да мият чинии. Проблема е, че не ни бива и за висококвалифицирана работа. Някой ако мисли, че ще става богат със сервитьорство или камерирерство се е объркал.
61
4
 
25
 
! Отговори
Ран-Ът-ГЕРП преди 5 години
Обезлюдяването на територията върви по план.
60
4
 
20
 
! Отговори
постигнати цели преди 5 години
ЕС постигна целите си - изселването на територията и набавянето на бели роби. Благодарности на немската държавна фондация Ханс Зайдел за геноцидния й проект - ГЕРП.
59
0
 
21
 
! Отговори
Ти да видиш преди 5 години
А в хотелите на Гърция,Испания, Италия! Англия и др обслужващият персонал - българи!
58
1
 
24
 
! Отговори
пецата преди 5 години
тази новина ме радва защото знам че е един голям блъф и че скоро ще им се налага или да запрятат ръкави или да превръщат бмв-тата в заплати
57
0
 
14
 
! Отговори
истина! преди 5 години
До Анонимен 52ХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХААААААААААААААААААА.............
56
0
 
42
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Мутро - бизнесмените по Черноморието са в шок... никой не иска да им работи, защото първо - заплатите са мизерни и второ - не ги дават. Даже работниците от чужбина разбраха това....
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ганьовска работати си евтин пропагандатор, нали
54
0
 
29
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Тая година 5400,догодина 10000!А след още една година-събаряне на хотели.
53
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В хотелити ни сервитьори, камериерки... от Украйна и Тайланд"---А в рестурантити ни, сирвитьорити и сирвитьоркити и тйе ли?
52
1
 
22
 
! Отговори
bb преди 5 години
Авторката на статията сигурно е ДАЛЙЕКО и за това явно си мисли че вместо "хотелите" се пише "хотелити" - срам
51
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свътът наистина стана едно голямо село. Глобализацията е пълна. Хора и капитали се местят и смесват. Това е надежда, че територията България няма да опустее. А един ден ще дойдат и китайците.
50
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ме кефи българскоте имигранти с какво самочувствие говорят за себе си и как плюят хората идващи да работят тук. Ами ей така мислят за вас и на вън :))) Роби от България работят тук (Германия , Англия) , без пари.
49
12
 
31
 
! Отговори
Ганьовска работа преди 5 години
Иска с трици маймуни да лови ,за 500 лв. заплата да му робуват също като прави братушката му от Русия ! Разбрахте ли сега ,че България и Русия за нищо не стават ? Българите и руснаците ще бягат от собствените си кочини ,а държавите им ще внасят работници от Судан и Кения , това е положението ! ЗАПАДЪТ Е ВЕЛИК ,ДА ЖИВЕЯТ САЩ ,ГЕРМАНИЯ ,ФРАНЦИЯ И ВСИЧКИ РАЗВИТИ СТРАНИ ,КОИТО УВАЖАВАТ ЧОВЕШКИЯ ТРУД !