В хотелити ни сервитьори, камериерки... от Украйна и Тайланд

Чакат се над 5400 сезонни работници от страни извън ЕС
Обновена: 10 май 2018 19:09 | 10 май 2018 18:24, Камелия Цветанова
122
В хотелити ни сервитьори, камериерки... от Украйна и Тайланд
Снимка: Булфото, архив

Заради недостига на работна ръка и това лято хотелите по Черноморието ще разчитат на чужди кадри.

Най-много сезонни работници от страни извън Европейския съюз ресорният министър николина Ангелкова очаква от  Украйна, Беларус и Молдова.

Още по темата

Има засилен интерес също от Филипини, Тайланд и Индонезия, призна тя. 

През миналата година са били наети около 3400 сезонни работници от трети страни, като през тази година се очаква техният брой да достигне около 5400 - по предварителна информация от работодателите.

Основно заявленията са от курортите "Албена", "Златни пясъци" и "Слънчев бряг".

Ангелкова каза, че по време на вчерашната си среща с външния министър Екатерина Захариева са се разбрали до две седмици да бъдат готови с конкретни предложения по повод на разрешенията за пребиваване на сезонни работници от трети страни в туризма у нас.

Идеята е да се увеличи разрешението им за пребиваване в България от 90 дни на 180 дни, за да могат да работят през целия сезон.

"Това ще подпомогне не само работодателите в туристическия сектор, но и всички останали, които искат да наемат сезонни работници от страни извън Европейския съюз", каза Ангелкова, цитирана от БТА.

Според нея се очаква и тази година да бъде изключително успешна за туризма в България. За първите три месеца страната ни е била посетена от 1 200 000 чуждестранни туристи, което е с около 12 процента повече спрямо същия период на миналата година.

Ангелкова съобщи, че в Русе днес ще се състои и шестото заседание на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма, който е консултативен орган към министъра на туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както се вижда от тук постващите май никой няма и един работен ден.
27
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който работи по такъв хотел и като напусне, без трудов договор и без осигуровки веднага им пращайте ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА. Ако местната не върши работа, националната. Жалба върху жалбааааа. Не му ли се плаща заплатата също и за това.
26
27
 
2
 
! Отговори
Ей юнаци преди 6 години
Ами като не ставате ч.п за зеле ще идват чужденци.Наистина ли сте толкова мързеливи и некадърни бе юнаци и девойки.Боже какво доживяхме,ами вие ще си останете аутсайдери на която и точка на земното кълбо да сте.Кой ще ви признае бе,на света не му пука за вас.Голямо разочарование ви чака ей,бъдещи социално слаби.Сами се навирате в редиците на неуспелите.
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отивам да си купувам апартамент от арабин предприемач. Питам каква е цената. Казва ми. Викам 20 процента отстъпка. Оня врещи за какво много било. Казвам ти откъде си? Казва ми. Викам ей затва. Оня му висна ченето. хахахохохохооооох Ако ще.
24
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето родните ни управляващи за пореден път лъсва в чия полза идват на власт на олигархията и тайландците. Ами тайландците и ромите да ви избират.
23
0
 
9
 
! Отговори
ииииии преди 6 години
Камелия, колко имаш по български?
22
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, в който хотел има български персонал, да ходим, в който са вносни, бойкот. Ха да видим дали ще им излезе сметката на тия дето искат 400 лева да ни правят заплатите.
21
0
 
18
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 6 години
Ще се изберат други политици и ще ви затворят със закон тайландските бар даци В. МагриотовС нахалството си ще минете вие тия дето връткате народа на пръста си в опозиция.
20
41
 
3
 
! Отговори
В. Магриотов преди 6 години
Къде са отворковците които драскаха че хотелиерите ще си работим сами??? Не 700 лева, за българите лично аз ще направя заплатата 400 лева!
19
2
 
23
 
! Отговори
охо-бохо преди 6 години
До Буратино,ние двамата с тебе, ще бъдем свидетели на пропадането на българския чорбаджилък. Ще дойде времето на такива да им работят роми с основно и по-ниско образование.
18
16
 
1
 
! Отговори
1948 преди 6 години
Ей велики сте ,на всичко намирате кусур-.Защо трябва да работиш,като може само да,,консумираш"Накарай умния да работи,да те научи на акълПрав е 13-поколение!!!
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КикоИ аз да уточня, когато Костов беше комунист, нямаше нищо. Окраде и се уяде га стана демократ, в условията на свобода.
16
2
 
27
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Започнат ли да внасят кадри забравете за високи заплати. Ще си останем най-бедните и ниско платени. Важното е чорбаджиите да си правят печалбите
15
0
 
10
 
! Отговори
X преди 6 години
Николинка и тя с малка буква написана
14
6
 
7
 
! Отговори
Кико преди 6 години
До БуратиноАбе мен,това за Златните пясъци дет го пишеш не е съвсем така.Собственикът е другарян комунист Ваньо Костов,само да уточня.
13
0
 
32
 
! Отговори
Буратино преди 6 години
Трябва да му ударим един бойкот на българското Черноморие! Лакомниците бизнесмени като Славчо Христов на Златните да го докараме до фалит като не плаща!
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Редактори има ли в този сайт?
11
30
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 6 години
Уловка няма -Има мързел на глезеното нашенско интернет поколение.Нито учат,нито работят но ИСКАТ.А нямат и 5 лева в джоба но да са живи мама и тате. Неудачници с претенции.
10
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи лозунгът изберете българското за туризма следва да се отмени - я да си ходим на почивка в чужбина.
9
0
 
43
 
! Отговори
Буратино преди 6 години
Много скоро и украинците няма да работят за тези пари!Нашите пишман бизнесмени ресторантьори-хотелиери плащат по 650-700 лв.Мръс ни експлоататори,лакоми за повечеи повече! Искат за един сезон да изкарат толкова пари,колкото в Гърция за 5! И продължават да строят,купуват коли,имоти! За какво са им толкова материални неща,катафалка с ремарке няма! Мошеници ,плащайте достойни пари на работниците,отпуснете примката оъ шиите им! Накрая ще се самоизядете нещастници!