В хотелити ни сервитьори, камериерки... от Украйна и Тайланд

Чакат се над 5400 сезонни работници от страни извън ЕС
Обновена: 10 май 2018 19:09 | 10 май 2018 18:24, Камелия Цветанова
122
В хотелити ни сервитьори, камериерки... от Украйна и Тайланд
Снимка: Булфото, архив

Заради недостига на работна ръка и това лято хотелите по Черноморието ще разчитат на чужди кадри.

Най-много сезонни работници от страни извън Европейския съюз ресорният министър николина Ангелкова очаква от  Украйна, Беларус и Молдова.

Още по темата

Има засилен интерес също от Филипини, Тайланд и Индонезия, призна тя. 

През миналата година са били наети около 3400 сезонни работници от трети страни, като през тази година се очаква техният брой да достигне около 5400 - по предварителна информация от работодателите.

Основно заявленията са от курортите "Албена", "Златни пясъци" и "Слънчев бряг".

Ангелкова каза, че по време на вчерашната си среща с външния министър Екатерина Захариева са се разбрали до две седмици да бъдат готови с конкретни предложения по повод на разрешенията за пребиваване на сезонни работници от трети страни в туризма у нас.

Идеята е да се увеличи разрешението им за пребиваване в България от 90 дни на 180 дни, за да могат да работят през целия сезон.

"Това ще подпомогне не само работодателите в туристическия сектор, но и всички останали, които искат да наемат сезонни работници от страни извън Европейския съюз", каза Ангелкова, цитирана от БТА.

Според нея се очаква и тази година да бъде изключително успешна за туризма в България. За първите три месеца страната ни е била посетена от 1 200 000 чуждестранни туристи, което е с около 12 процента повече спрямо същия период на миналата година.

Ангелкова съобщи, че в Русе днес ще се състои и шестото заседание на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма, който е консултативен орган към министъра на туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето аз сьм един от много примери тази година сьм в Кемер Турция за парите получавам сервиз и обслужване което в Бьлгария просто липсва няма го червената книга после бьлгарите много ме дразнят с селските си манери и вьзпитание
47
32
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 50 Хич не ми дреме за банда *** като 35, дето Щял да намери някой си или като тебе. Палячоо. Бизнеса си върви, когато се освободи място идеа друг. Това е положението в целия свят. А недостига, не е защото се имате за голяма работа ...амии защото легловата база и заведения растат всяка година. На всякъде си има Българи и си бачкат там с гпдини. Тука 10 сополаа драскате и се имате за фактор. ...Ами НЕ СТЕ :)))
46
1
 
5
 
! Отговори
Име преди 6 години
DO 49, НАДЯВАМ СЕ ДА НЕ БЕРЕТЕ БАНАНИ!
45
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво добра новина ! Значи икономиката върви нагоре. Всяка богата държава внася хора. Ей вижте, колко имигранти мият чинии в Германия и берат ягодии в Англия. Успех на бизнеса предлагайте качество и се грижете клиента пак да се върне.
44
0
 
1
 
! Отговори
Име преди 6 години
НО ОК, ЩОМ ВИЕ ИСКАТЕ , КОЙ МОЖЕ ДА ВИ СПРЕ?
43
1
 
37
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Чета си тука коментарите и гледам само повърхностни мнения.Най-големите колонии от бачкатори ще бъдат единствено от Украйна и Тайланд,от други държави само малко присъствие.Само че нашите мутренски шефове като не платят накрая на сезона на някои от работниците,всички се хилят,никой нищо не прави-така е при българите.При филипинците обаче,даваш им обещаното,те искат още.Не сте виждали филипински бунтове,всички се събират,даже и от съседни хотели.Много са задружни.Мутрите в чудо ще се видят
42
6
 
22
 
! Отговори
Пепо преди 6 години
Супер арогатни са тези от правителството! Нали тръбят и крещят да се върнат българите от чужбина, призовават хората да не напускат страната, а сега ...? Вместо да помислят как да направят на действие, да няма само думи, то ще внасяме работна ръка. Какво означава това, само едно - Да продължава да съществува туризма, да останат хотелите на бившите ***( защото най-големите са техни, независимо от сегашният цвят на коя партия принадлежат!)Всичко е така направено, че да имат пари те, а за народ
41
0
 
46
 
! Отговори
BatBulgar преди 6 години
Един вид Българите кучетата ги яли.... разбрахте ли какво стана ся? Българите не пожелаха да ги унижават за 500-600 лв. За това почнаха Украинци и Молдовци да взимат. Само и само да не дадат пари на Българите... Ще ви се връща
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За вас става дума бе, безработни философи.Поговорката е ,,Казвам ти дъще,сещай се снахо" Тези камъни са във вашата градина,но явно нямате капацитет да го проумеете и търсите под вола теле.Ще затриете собственната си държава с безхаберието си.
39
1
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Територията ни е населена предимно с баш майстори и началници,така че това не е изненада
38
2
 
29
 
! Отговори
За заплатите преди 6 години
Странни писания видях тук, които няма смисъл да се коментират. Всеки знае, че хотелите на Черно море, както и на повечето такива в цяла България са на червените олигарси и мутри. Те вложиха парите си от червените куфарчета в хотелиерството и ресторантьорството строителството и др. Те определят заплатите. Накарайте БСП да им се помоли да вдигнат заплатите на персонала си. Факт е и, че много недоучили младежи се хващат на сезонна работа в бранша, като нямат ценз, опит и знания.
37
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пожелавам на бг хотелиерите всичките им тайландци да са тренирали муай-тай и с нетърпение очаква да видя края на сезона с неизплатените заплати..:)
36
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в български хотел по фекаломорието последните 2 пъти бях през 2014 и 2009 г. като през 2014 просто свърших услуга на приятел и ми подариха 7 дни 'ол-инклузив' с гумени кашкавалчета и маршируващи немски пенсионери. а през 2009 'спането' ми в хотел се изразяваше в пренощуване в стаята на администраторката :) тогава нямаше виетнамци, нито сервитьори от бурунди, явно персоналът става екзотичен, но ме съмнява кашкавалчетата да са по-вкусни:). предпочитам къщи за гости из средиземноморието.
35
0
 
22
 
! Отговори
няма име преди 6 години
Това означава още повече смесени бракове най-вече между наште хубави жени и някой левент от Индонезия а що не и от Филипините. Тъкмо хората ще вземат и БГ паспорт и после директно в Англия или Германия. Няма да са нито първи нито последни
34
0
 
32
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Виетнам и Украйна заплашиха работниците си - че ако искат заплати по 1000 -- 1200 долара-- Ще вкарат на трудовият си пазар българи, и ще спасят бизнеса си !! Работете защото ще ви подменим с БЪЛГАРИ !! Нашите ПИШМАН БИЗНЕСМЕНИ като чули новината Изпаднали в КОЛАБС защото и ПОСЛЕДНИТЕ ИМ РОБИ ще бъдат ОТКРАДНАТИ -- Каква СВЕТОВНА БЕЗОЧЛИВОСТ дами и господа !! Как не ги е срам !!! ХМ )
33
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До вчера твърдяха че ще наемат хора от Виетнам ама май стана спукано гърне.И как няма да стане след като във Виетнам средната заплата е 1000 долара а най ниската пенсия 300 долара.Кой е луд да дойде да работи тука за без пари?
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В хотелити ни" .... май някой пише на "меко" :)Вие писачите не Ви ли подчертава неправилно изписаните думи с червено? Аз като пиша коментар думата "хотелити" автоматично се подчертава с червено и дето се вика, ши ми дойде на ум да я редактирам, независимо, че не е дума част от заглавие в новинарски сайт.Не, че е проблем, ама такъв правопис придава махленска окраска на сайта ... като чета все едно си говоря с Митю милиционера от съседния апартамент!
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А С КАКВИ ПАРИ ЧЕ СИ ПЛАТЯТ КВАРТИРАТА, А АКО ИМАТ СЕМЕЙСТВА, ЗАЩОТО НАШИЯТ РАБОТОДАТЕЛ Е СВИКНАЛ КАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА ПЛАЩА ДА ОБЯВИ ЧЕ НЕ Е ДОВОЛЕН ОТ ТЕБ ИЛИ ЧЕ ТЕ Е ОБУЧАВАЛ, АКО НЕ СИ ПОТЪРСЯТ ПРАВАТА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА КАТО ПОЛУЧАТ РАЗРЕШЕНИЕ ЗА РАБОТА ДИРЕКТНО ЩЕ ХОДЯТ В ЕВРОПА.
30
0
 
27
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Има засилен интерес също от Филипини, Тайланд и Индонезия, призна тя.-- Също така ТЯ ПРИЗНА ) че Украинците от средата на 2017 г могат да ходят безвизово из Европа и значи повече в БГ няма да им стъпи крачето-И Тя призна-че сега ще вкараме работници от Уганда Зимбабве Камерун и Лесото-те са професионалисти и ако видят *** я изяждат а ако видят куче го убиват с лък или копие-на Пералнята викат машина на времето-а *** печката - ОГНЕН САНДЪК -Хотелиерите са възхитени че ще плащат 500лв на глава
29
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най-много местни цветнокожи-като миналото лято!!нощувка 420 лв. - обслужва те цветнокожа ,дето едва вързва три български думи.обаче работи за 250 лв. по договор и още 400 на ръка.