Русия няма да бъде поканена за модернизацията на БА

Кабинетът гласува проекти за бронирана машина и за изтребители
234
Русия няма да бъде поканена за модернизацията на БА
Красимир Каракачанов. Снимка: архив, БТА

Русия няма да бъде поканена за нито един от проектите за модернизация на армията ни, защото е в режим на санкции от ЕС. Това даде да се разбере военният министър Красимир Каракачанов, който обяви, че днес правителството е гласувало двата проекта – за придобиване на нова бронирана машина и за изтребители.

Каракачанов каза, че се търси производство по стандартите на ЕС и НАТО.

Ще търсим оптимално изгодния за националния интерес вариант, без да се ориентираме от политически, геополитически или други съображения, заяви той.

Още по темата

Предвижда се първият проект да струва 1.464 млрд. лв. с ДДС със срок на плащане 12 години и да се придобият 150 единици бойна техника. Планирано е тя да бъде изработена, а впоследствие и ремонтирана в България, и единствено лицензите да дойдат от чужбина.

По втория проект за нов тип боен самолет става дума за минимум осем самолета, които ще струват на държавата 1.8 млрд. с ДДС със срок за плащане 10 години.

В тази процедура ще бъдат поканени както досегашните участници, така и нови, обясни министърът. След дълги години обсъждане на финалната права миналата година бяха варианти за F-16, "Грипен”, "Юрофайтър", но до избор така и не се стигна.

До момента 6 фирми са проявили интерес към проекта, ще дадем опция и за нови изтребители, и за втора ръка, каза Каракачанов.

Той се надява, ако няма забавяне в парламента, до края на годината поне по един от проектите да има сключен договор или да сме пред сключване на такъв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Индия сознательно диверсифицировала свой импорт оружия из-за склонности России не придерживаться графиков поставок, увеличивать расходы в процессе выполнения контракта, препятствовать передаче технологии и недостаточно надежно обеспечивать поставку запасных частей+++++Те това е истината!
180
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ще търсим оптимално изгодния за националния интерес вариант, без да се ориентираме от политически, геополитически или други съображения, заяви той." Е, как няма геополитически съображения и какъв национален интерес, въобще гоним, след като сме взели страна в геополитическата ос на противопоставяме и модернзиираме армията по стандартите на НАТО и ЕС? Каракачанов се опитва да лавира, като говори, жонглирайки с понятията и се оплита като пате в кълчища.
179
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще даваме по 1.8 милиарда за стари самолети, които не можем да подържаме, а в същото време, мед сестрите още взимат по 500 лева заплати. Аз ли прекалявам с ракията или правителството ?
178
6
 
11
 
! Отговори
Оф преди 5 години
Защо варианта трябва да е САЩ, а не Русия? Техниката ни е руска, евтина и ефектива. Нашите главанаци са на път да направят поредната глупост с остаряла и скъпа американска техника при това претенциозна и чуплива. Хвърлят парие на народа на вятъра, защото "новозкакупената" западна техника бързо ще излезе от строя и ще стои като паметник на глупостта.
177
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
WTF ! ДДС ?
176
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До цезаръотношението във въздушните битки е 5.42 към 1 в полза на Ф4. Ф8 сваля 18 МиГ-а, а губи 3, съотношение 6 към 1, отново в американска полза.
175
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американското разузнаване сподели, че е наблюдавало неуспешните изпитания на Авангард. Нямало е нито един успешен опит :))))Както вече казахме, има само анимационни филмчета
174
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми тя Русия нямаше и Миг-овете да поддържа, но какво стана...
173
2
 
9
 
! Отговори
ЕХОООО преди 5 години
В СИРИЯ РУСНАКА СВАЛИ 70 БРАДВЕТА.....ХАХАХАХА-***--ВЕЧЕ НЕ СА ИНТЕРЕСНИ--ДЕБЕЛАКА ДА НЕ ТЪРСИ ТЯХ ДА ВЗИМА---ПАТРИОТАРЧЕТО Е АЛЧН,ТОВА ШКЕМБЕ СЪС САЛАТА НЕ СЕ ПРАВИ--
172
4
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Хаха как въобще Русия може да е вариант? Все едно да поканите бившия на жена ви да я пази докато вие сте в командировка
171
2
 
6
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
До Така еПреди армията на ЕС трябва да се мени и организацията й!Сега Германияи Франция ни имат като пазар само.А дават нечестно квоти за различните членки.Да не говорим за Гърция и някои други ,които си паратизират в ЕС.Така ,че армия на ЕС няма да има.Може да е на Германия , но не и за ЕС
170
4
 
15
 
! Отговори
цезар преди 5 години
По време на виетнамската война на всеки 9 свалени ф4 се пада 1 свален миг21. Янките чрез Израел успяват да се сдобият с 1 миг 21 правят го на парчета и стигат до извода че освен качеството на самолета много е важно и кой го пилотира. Това го знам от (nasional geofgrafik) този канал не е руски.
169
2
 
5
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Предстои създаване на европейска армия и наличната бойна техника ще бъде разпределена по държавити съгласно оценката на риска. Не трябва да харчим никакви милиарди.
168
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тошко 156 Ами гледа по цял ден през прозореца.
167
1
 
13
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Няма как руснаците да са поканени ,защото САЩ ,не разрешават.То и европейските страни ще са поканени само за фон и толкова.Както се казва ,сделката е с предизвестен край.
166
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде бе Шкембе,кога ще върнеш родната казарма.Нали щеше да я връщаш.
165
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 161Ако е така защо американските танкове не са с този дълговечен двигател и наистина надежден двигател(вадят го от тресавището погребан за 50 годни почистват смазват и пали)? почнал от 500кс и стигнал във версията Т-72Б3 модел 2016 до 1150кс? Защо Детройт Дизел и прочие компании просто не правят дори сега дизелови двигатели с алуминиев корпус?
164
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 164Умнико Ф-35 полетя за пръв път 2006(Х-35 2000)"The F-35A and F-35B were cleared for flight training in early 2012""Operational rediness 2015""Battle Ready 2017"Това са Американците - Евреите ще повторят този процес само че в една година?
163
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиХапчетата ...
162
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До АнонименАно Умни - Дори в танковете американците слагаха авио двигатели(говоря за М-4 Шърман) но тези двигатели са ЗВЕЗДООБРАЗНИ - НЕСЪМНЕНА ГОРДОСТ НА АМЕРИКА и на почти всички американски самолетиСамо прочутия Мустанг ВСВ е с "V" образен двигател - лицензен Ролс РойсНаучи си историята колега.