Борисов покани папа Франциск да посети България

Премиерът призова Светия отец да се моли за мира на Балканите
25 май 2018 14:23, Елка Василева
32

Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов покани папа Франциск да посети България. Светият отец обеща, че ще дойде в България.

Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него делегация беше на аудиенция при главата на Римокатолическата църква по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Швейцарски гвардейци посрещнаха българския премиер във Ватикана с военни почести. Бойко Борисов беше въведен в Апостолическия дворец от папски благородници и от Георг Гейнсвайн, личен секретар на папата и префект на папския дом, съобщиха от правителствената пресслужба.

Преди аудиенцията с делегацията министър-председателят се срещна на четири очи с главата на Римокатолическата църква. Премиерът Борисов благодари на папа Франциск за топлия прием във Ватикана и за възможността за честването на делото на Светите братя Кирил и Методий.

Министър-председателят връчи официална покана за посещение на главата на Римокатолическата църква в България.

Още по темата

Папа Франциск прие поканата да посети в най-близко бъдеще нашата страна.

"В България от векове традиционно съжителстват различни култури, цивилизации и вероизповедания. Като държава от Балканите и в същото време член на Европейското семейство ние работим неуморно – по време на председателството на Съвета на Европейския съюз и след него – за интеграцията на държавите и народите от Западните Балкани в Европейската общност, за мирен диалог и разбирателство между всички религии и етноси в тази част на Европа", се посочва в поканата до папа Франциск.

Премиерът Бойко Борисов подари на главата на Римокатолическата църква картина, изобразяваща Св. Иван Рилски и пещерата, в която е живял, копие на Четвероевангелие на цар Иван Александър и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък.

От своя страна Папа Франциск подари на българския министър-председател плакет с разлистени клони, който е символ на мир и разрешаване на конфликти. Премиерът прие подаръка от Ватикана като оценка за работата си по европриобщаването на страните от Западните Балкани.

При срещата на четири очи Борисов е призовал папата да се моли за мира на Балканите.

След аудиенцията министър-председателят Бойко Борисов се срещна с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролини. Двамата изразиха задоволство от отличния двустранен политически диалог и изразиха желанието за задълбочаването му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най голямата опасност за мира на Балканите е Борисов . Сега на Балканите е мирно а той само говори за война . ЗАщо ? Защо го нямаше на празника на армията ни а бе в Гърция ? Защо на 24 май не бе тук а в Рим . ЗАщото е изпаднал популист , крадец , и народа май скоро ще го изрита здраво .
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като дойде какво трябва да се случи, много си умираме да се снимаме до някоя важна клечка щото си мислим че матряла ще помисили че тъй сме по-умни. Дай на простака пари и власт и му гледай сеира.
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ремонта на спортна зала, колко се надписаха. Сградата нямаше Акт 16 а имаше мероприятие... Сега ремонт на 7 училища за над 16 милиона - олоуу Вие на ново ли ще ги строите. дна четвърт от СМР по пътищата се спестяват, иначе на документи всичко е точно. Как може ремонт на една обществена сграда, да струва/надвишава в пъти реалната и цена пострена от нулата. Цялата държава е на ГЕРБ - няма какво да се направи вече. Всичко потъва във вожда... Нямам думи за далаверите им ....
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще дойде за да гали по главата политиците.
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо никоя частна медия не говори за хотела на златните на Борисов. Нали уж има забрна за строителство, ааа да то неважи за простосмъртните. За 22-те милиона, които се откраднаха уж от укрепването на свлачището. Реално пилоните ги няма, само на хартия ги има. Новите полони на новия път във Варна, на колко метра ги забиват а - че и бройките им изчезват. Милионите, които се крадът от нагласените обществени поръчки. Милиони потъват, милиони. Тоя вожд няма наяждане...
2
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1Ти не искаш аятолах, а си искаш Киро попа с Макаров !
1
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи руският православен патриарх не е добре дошъл, ама папата може, защото покръстваше българите и ги гореше на кладата щото са езичници.