Спомените на царската дъщеря: Симеон цял живот миля за България!

Мария-Луиза за обратите в историята и премълчаните истини
99
Спомените на царската дъщеря: Симеон цял живот миля за България!
Снимка: bTV

Сестрата на експремиера Симеон Сакскобургготски Мария-Луиза е убедена, че той цял живот е милял за България и никога не спрял да помага за развитието й.

"Когато дойде моментът, той беше много щастлив  да дойте тук и аз с цялата си душа го подкрепих. Аз бях първата, която дойте тук през май 1991 г. Знаете ли какво е да живее човек половин век и да си милее за земята, за дома, за всичко – не е лесно“, каза тя пред bTV.

Още по темата

"През  1982 г. пътувах от Цюрих до Истанбул и прелетях оттук. Имаше слънце и видях отгоре кубетата на "Св. Александър Невски". И ми стана страшно мило и си рекох: "Може би никога няма да ги видя пак". Но стана чудо и ето ме“, спомня си  дъщерята на цар Борис III. 

Мария-Луиза е на 13 години, когато трябва да напусне България със семейството си.

"Често ме питат: "Как беше да тръгнете в изгнание?". Тази дума е толкова голяма, едно дете не я разбира. И думи като "завинаги". Това са думи, които едно дете не разбира. Знаехме, че тръгваме. Накъде? Не го разбирахме. Мама каза: "Тръгваме". И си оставихме всичко. За 24 часа си оставихме и кучета, и коне, и играчки. Всичко! Това беше нещо ново“, признава тя.

Когато царското семейството пристига в Истанбул е било посрещнато световната преса с фотографи.

"Мама ни държеше за ръката. След това се качихме на един кораб и най-сетне стигнахме до Александрия, където баба и дядо, италианският крал, дойдоха да ни вземат. Отидохме в английски училища, без да знаем нито една дума английски – нито Симеон, нито аз. И той не беше ходил на училище, и аз не бях. Другите деца ни гледаха като странни същества. Но човек бързо се учи. Тук учителите идваха при нас, но след 9 септември смениха учителите и старите ги нямаше вече. Аз винаги казвам, че ако бях останала, щях да стана една малко пионерче.  Не е шега. Така е. Всичко наоколо беше друго. Учите да пеете "Калинка" и "Катюша" и това става много бързо. Не беше лесно. Голям зор изкарахме в Египет. Но Слава богу – и го казвам с големи букви – оцеляхме. Благодарение на майка ми станахме хора –  Симеон и аз“, споделя Мария – Луиза.

Тя признава, че никога не критикува брат си, защото не е нейна работа, а винаги го подкрепя.

"Той си взе здравето и живота да изпълни дълга си. Майка ми, разбира се, помогна за това, защото ни говореше винаги за България. На българските празници тя ни пращаше на православните черкви, защото мама беше католичка. Винаги ни напомняше: "Днес е на този светец и трябва да отидете на черква!" Винаги. Тя като говореше за България, казваше "у нас". У нас не беше Италия, а България.  А живя тук само 13 години“, спомня си още Мария - Луиза.

За нея всеки според силите си трябва да носи отговорностите на царското семейство днес.

"Ето, моите деца например, когато има българско мероприятие и са поканени и аз не мога, те отиват. Знаят, че са полубългари. Но съпругът ми е поляк и много полски неща правят. Но нито аз научих полски, нито той – български, защото е много мъчно в странство“, разказа Мария - Луиза.

За нейното семейство се знае малко у нас, я тя има четири деца – трима синове и една дъщеря.

"Първият – Борис, се занимава с маркетинг в едно инженерно дружество . Женен е, има три деца. Вторият – Герман, живее в Канада. Той е вицепрезидент на "Роял Банк". Има три дъщери. Едната вече омъжихме миналата година. След това е Александра. Тя е омъжена за един португалец и най-забавното е, че семейното му име е Магелан. И те имат три деца – едно момче и две момичета. Едната се казва Йоанна като мама, а другата – Клементина като баба ми. За първи път това име излезе след много поколения отново, защото никой досега не употреби името Клементина. Това ми е много драго. Павел е най-младият. Той е електроинженер и работи в Сан Франциско. Има две деца – на три и на една година“, обясни тя.


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българската армия пряко е участвала в окупация на небългарски земи през втората световна. Окупирали сме гръцки и сръбски земи, а немските дивизии са изтеглани оттам и пращани на източния и западния фронт. Това ако не е пряко участие във войната. Не говоря за българските земи а за чисто гръцки и сръбски земи. гЕНОЦИД ИМА И НАД БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ, КОИТО ОТТОГАВА НАМРАЗВАТ БЪЛГАРИЯ.
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
фердинанд съсипа България. От желание да слугува на немците разби Балканския съюз. Вместо границата ни да минава покрай Истанбул, а Истанбул днес да е гръцки град ние даже нямаме излаз на Бяло море. Това е положението, но след като ни е натрапен немец за цар това е. Гърция и Сърбия са освободени от Русия като нас, ала имат владетели от своите народи а не натрапници.
85
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Немската династия много миля за България. От милеене използва българския народ като пушечно месо, режисираше нечестни избори, организира пет държавни преврата и доведе страната до 4 национални катастрофи и три загубени войни. Организира геноцид в Македония и Сърбия и след тоз геноцид населението там го бе срам да каже че е българско... Накрая бяха придобити така да се изразя огромни имоти все едно са техни били някога. лЪЖАТА ЗА 800 ДНИ...
84
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само Борис 3-ти е милял за България защото не е дал български войници да се бият във ВСВ.Затова народът ни го е обичал и уважавал.Затов той е ходел и без охрана навсякъде в страната.Вижте днешните управници с каква охрана се движат. Много ги е страх от народната любов!
83
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така миля, че след неговото управление мафията завладя България.
82
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мария – Луиза, приятели, е един булевард в София, който води към гарата. И е едно от най-долните места в тоя град. И не ви съвествам да се мотаете там вечерно време. Там има много такива Мария-Луизи. И Мария-Лазар има. И Мария-Жоро има. А тая изкукала бабичка откъде я намерихте и каква полза има страната ни от нея?
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Помислете, дали не е управлявал България докато е бил ,,запас,, или в ,,изгнание,,
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
omegalul
79
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хахахахаха цял живот милял бил за България. Наглостта и безочието на тея крадци не познава граници.
78
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Камелия Цветанова съществува ли като журналист, или снимката е фотошоп манипулация. Никъде в интернет пространството няма информация за такава. Ако някой открие, нека даде линк, в противен случай, това си е чиста лъжа.
77
0
 
6
 
! Отговори
трогнат преди 9 месеца
Ауууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу
76
7
 
27
 
! Отговори
истина преди 9 месеца
Най-големия национален предател е Симеон Сакскобурготски, даже като го пиша името му,погнусявам се от него.Той спря демократичното развитие на България и вкара Станишев и Ахмед Доган и Бойко Борисов в неговото управление.Направи тройна коалиция с цел избутването на истинската десница.Десницата,която от 1997 изправи
държавата на крак след Жан Виденовото бандитско управление и бяхме на нивото с Чехия,Унгария,Полша.А сега18г.гледаме как България потъва от управлението на мутри и ченгета от ДС.
75
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Наистина е милял за България, по-конкретно за едни имоти в България
74
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пияници и комарджии. Това са били тези т.н. монарси които докараха на бг няколко национални катастрофи. А дедо-внук си взе имотите и офейка. Трябваше да го гилотинираме. Смърт за монархията, чиста и свята Република.
73
1
 
22
 
! Отговори
Яско преди 9 месеца
Дъртата с'к'у'м'р'и'я какво е направила за България?Само плаче и влаче!
72
1
 
24
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 месеца
Имотите си ги взехте.Стига пищяхте.Време е да си върнете на запад.
71
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Законна Българска история са те ! Всяка уважаваща себе си държава си пази монархията и историята. Нашата беше унищожена с цел през комунизма . Помогнаха на България да стане член на ЕС .....
"Законна Българска история са те !"
Велико понятие макар и не съществуващо...
Най великият герой от т.н.царско семейство истински ерудит и лидер е Цар Борис III..
Синът му се оказа надрусан профан щедро изхранван от СССР...по всякъв начин..за да може да го тупнат на хорицата ей тъй както стана...
70
11
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 9 месеца
Нещата са простички. Пари при пари отиват. Колкото по богат човек ни управлява толкова по добре. С измислени вождове като Ленин и Димитров далеко не се стига.
Когато направиш първия си милион ще разбереш какво имам в предвид. До тогава може да цъкнеш на минуса :) и да си баучиш както последните 20 години :)
69
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Смешни сте

Смешник, покажи една положителна част на това деградирало семейство, която да е помогнала на България!

И крадлив дедо не просто има трески за дялане, той е просто един пън, който трябва да бъде набутан в камината.
68
1
 
7
 
! Отговори
Любопитко преди 9 месеца
Наистина ли дедото на тази е бил г-е-й или там - б-и-с-е-к-с ? Това се споменава и в доста стари европейски източници.