Новият проект "Белене" - съвсем различен бизнес проект

Предстоят разговори с инвеститори, обяснява Тома Биков
Обновена: 6 юни 2018 22:12 | 6 юни 2018 20:52, Петя Славова
35

"В нова фаза сме - нов проект "Белене". Той трябва да бъде поставен на съвсем различни основи. Нашата идея е това да бъде изцяло бизнес проект", посочи пред Bulgaria ON AIR депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Днес парламентарната комисия по енергетика разгледа рестарта на проекта "Белене" и реши, че енергийният министър Теменужка Петкова трябва да възобнови действията по търсенето на инвеститор, но без да се дават държавни гаранции за изграждането на атомната централа.

Още по темата

Според Биков трябва да бъде гарантирана бизнес логиката през търсене на инвеститор, който да поеме ангажимент и риск как ще се продава ток на конкурентна цена и по никакъв начин българските граждани да не бъдат ангажирани допълнително.

"Да продаваш ядрени реактори не е като да продаваш краставици на пазара", каза той по отношение на варианта закупените от България реактори да бъдат продадени.

В предаването "Денят ON AIR" Биков посочи, че предстоят разговори с различните инвеститори и подчерта, че ГЕРБ и БСП имат различен подход към проекта "Белене".

"На нас ни трябва печеливша ядрена централа и да създава различни възможности за българите, а не да ги ангажира. АЕЦ "Белене" с разумни параметри и разчет", обясни той и добави, че от БСП настояват АЕЦ "Белене" да бъде изградена на всяка цена.

Биков определи като "неприятен инцидент с много опасен човек" престрелката в Ботевград, при която бе убит избягалият затворник Владимир Пелов. Депутатът изради надежда, че вторият избягал от затворник ще бъде хванат.

"Никъде не е казвано, че се е разхождал в Ботевград и е бил част от живота на града. Ако беше лесно щяха да го хванат. Търсен е активно, имаше акции - органите на МВР са имали посока на работа", каза Биков.

Според него няма война, а сериозни преговори по темата за пакета "Мобилност", който скандализира българските превозвачи.

"Отпаднаха тези текстове, които много ни притесняваха. Появиха се нови текстове, които пак ни притесняват. Битката не е свършила, но е относителна победа, че успяхме да отложим година и половина това решение и да махнем текстовете, които ни притесняват. Българското предложение и предложението на Макрон - това са двете в Европа", коментира Тома Биков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
11
 
7
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 5 години
До АнонименЧудя се кой ще иска да си загроби парите в Белене?Таквоз чудо се строи за 10-15години,а дотогава технологиите няма да стоят на едно място.Очаква се и студения ядрен синтез,активно се работи и за термоядрена ЕЦ.Да не би да се окажем със завод за каруци,когато вече навлизат автомобилите с ДВГ?И кой ще плаща за нечия недалновидност и/или добре платена подкрепа на руски интереси?Пак ли ние,данъкоплатците?Докога?!!
9
4
 
5
 
! Отговори
Киро Скалата преди 5 години
Бизнес логика, риск.. това са студентски изказвания, от които нищо не следва..
8
2
 
15
 
! Отговори
Борисов глупендър преди 5 години
Изпусни питомното и тръгвай да гониш дивото, умник.
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакво Белене на тази проклета територия.
6
7
 
8
 
! Отговори
борисов зависим преди 5 години
Дали Борисов е зависим от Путин ще разберем при строежа на АЕЦ "БЕЛЕНЕ". Ако позволи проектът да започне да се строи ще приключи много бързо като червения Орешарски...
5
6
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
А можахте да гарантирате изкупуването на тока от американските тец-ове!Айдуци червени........
4
5
 
5
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Значи тъй. При правителството на Станишев се раздадоха едни комисионни и се заговори за Белене. 2009 дойде Борисов и спря проекта щото за него нямаше нищо. 10 години червените не могат да вземат властта и да си продължат проекта и явно са решили да споделят част от обещаните им комисионни. Няма как иначе ГЕРБ, БСП и АБВ да са задружни.
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ви трябват нито централи, нито газ. Последният моля да загаси ламбите.
2
3
 
9
 
! Отговори
АМАН от КРАДЦИ преди 5 години
АКо бяха оставили Марица Исток д а продава ток за Истамбул БЪлгария щеше д а постигне цени до 10 евро цента на киловат час. сега терористи на власт в София продават ток за Износ по 2 евро цента.На БЪлгарския народ с чиито пари с а изградени повечето централи се продава по 12 евро цента..Заради липсата на доходи имаме СТРАХОВА Невроза от Ползване на ТОК.АМАН ОТ КРАДЦИ НА ВЛАСТ
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има становище и на работодателите. Да се сформира дружество и да излезе на борсата. Който иска да се включи и с увеличения капитал да се строи. Иначе НЕ. Та хайде искащите Белене. Вадете парите и инвестирайте във великия проект с евтиния ток. Нали това е жизнено важно. Вие сте на ход. Нали е сигурна инвестицията. Давайте!