"Турски поток" през България и Русия пак с мерак за "Белене"

"Русия е надежден доставчик на енергоресурси в България", коментира Путин
Обновена: 31 май 2018 07:01 | 30 май 2018 18:41, Венцислава Вельова
419
"Турски поток" през България и Русия пак с мерак за "Белене"
Снимка: Reuters

Научили сме си урока за "Белене", искаме проект на пазарен принцип, който да може да се издържа и да генерира не само печалба, но и сигурност. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция след срещата си с президента на Руската федерация Владимир Путин, предаде "Фокус". 

Той посочи, че реакторите са платени и коментира, че Владимир Путин е бил така любезен да опрости на страната ни 90 млн. лихви. 

"Правителството на България, българският народ разполага с два реактора и с площадка на АЕЦ "Белене". Благодарих за 5-и и 6-и реактор на АЕЦ "Козлодуй", за това, че им се удължи животът. След 10-15 години базовата ни мощност ще има необходимост от други реактори", коментира премиерът. 

По думите му всички са добре дошли на пазарен принцип с най-добрите условия. 

"Ние, като държава членка на ЕС, който даде най-добри условия, е добре дошъл", каза българският премиер.

Категорично "Турски поток" влиза на територията на България, подчерта още министър-председателят Бойко Борисов.

"Мисля, че водихме един много полезен и прагматичен разговор. Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през Турски поток за България – това, което говорихме и което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял вчера с турския президент и нямат нищо против тази точка на контакт да влезе в България. От името на българите изказвам благодарности, че отново се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите. Да, можеше да дойде руска тръба навремето през Южен поток, но това са минали събития. Така че по тази тема – ясно и категорично "Турски поток" влиза на територията на България", каза още Борисов и посочи, че съответно "Газпром", "Булгартранзгас" и министрите ще намерят сферата, по която след това да се преразпределя, да се търгува и да се транспортира до следващите държави в региона.

"И сега, на базата на това количество, което влиза от Русия през Украйна за България през "Турски поток" – това става около 34-35 млрд. куб. метра вече и е сериозно количество газ, което трябва да намерим формула да го разработим през газов хъб. И нашите колеги поеха ангажимент заедно с Европейската комисия да намерят приемливата формула", коментира още министър-председателят.

Развитието на сътрудничеството между Русия и България в енергийната сфера ще им позволи да внесат голям принос в обезпечаването на европейската енергийна сигурност, заяви пък от своя страна президентът на Русия Владимир Путин.

"Русия е надежден доставчик на енергоресурси в България. Конкретно, ние осигуряваме 100% от българските потребности за природен газ. Има възможности за развитие на сътрудничеството в тази изключително важна сфера, като по този начин да се направи още по-голям принос в обезпечаването на европейската енергийна сигурност", коментира Путин.

Той посочи още, че Русия е готова да се върне към проекта за строителство в България на АЕЦ "Белене", ако София вземе решение за нейното съоръжаване.

"Подробно обсъдихме взаимодействието в атомната енергетика. Руската страна е готова да се върне и към идеята за реализация на проекта за строителство на АЕЦ "Белене", разбира се, ако българското ръководство вземе съответстващото решение и, разбира се, от само себе си, на пазарни основания", заяви още Владимир Путин.

Москва и София ще подпишат и специално споразумение за сътрудничество по поддръжката и охраната на съветските военни мемориали в България, стана ясно още след края на преговорите в Кремъл, предава ТАСС.

"Изразих пред господин министър-председателя признателност за внимателното отношение към нашите военни мемориали на българска земя, където са погребани десетки хиляди руски и съветски воини, загинали в боевете за освобождение на България. Договорихме се, че ще бъде подготвено специално споразумение за сътрудничество по поддръжката и охраната на гробищата", заяви Путин.

Той също благодари на българските власти за поддържането на интереса към руския език на територията на своята страна. 

"Важно е, че в българските граждани се запазва устойчив интерес към руския език. Изразих благодарност към господин министър-председателя за това, че правителството на България поддържа този интерес", каза още Путин. 

Освен това той отбеляза, че страните имат намерение "да поощряват и в бъдеще контактите в областта на туризма".

В заключение Путин отбеляза, че по време на разговора с Борисов страните "са обменили мнения по актуални въпроси от международната и европейската политика".

"Надявам се президентът Путин да положи всички усилия, колкото е възможно по-скоро конфликтът в Сирия да свърши", каза от своя страна министър-председателят Бойко Борисов.

"В сферата на културата на 27 юни в Москва ще има една прекрасна изложба на икони от Средновековието - ще бъде уникално. Чудотворни икони ще докараме тук. Възобновихме доста от културните мероприятия и се надявам все по-често това да става. Говорихме и за руските хеликоптери, които се използват от Афганистан, както и нашите МИГ-ове, които сега са на въоръжение, докато се сдобием с нови самолети, да можем да ги ремонтираме. Това сме се договорили – извършва се спрямо хеликоптерите, а сега и със самолетите", каза още Борисов и посочи, че всичко, което се предлага, е одобрено от Европейската комисия.

"Предадох на Путин поздрави от някои колеги от Европа. И като намери време го каня да дойде в България, би било добре да поддържаме добрите отношения. Информирах го и за това, което Европейският съюз прави за Западните Балкани – защото освен магистрали, жп линии, дигитална инфраструктура, има и газова инфраструктура. Влиянието на Русия в Балканите е факт още от Руско-турската война, така че искам да привлечем всички световни лидери, които имат отношение към региона, да помогнат за стабилността, мира, етническата толерантност, да изграждаме, да строим и да не воюваме, а да повдигнем Брутния вътрешен продукт и народите ни да живеят по-добре. Надявам се и президентът Путин да положи всички усилия, колкото е възможно по-скоро конфликтът в Сирия да свърши, за да може съответно и тази мигрантска вълна да спре да тормози Европа", каза още той и посочи че ключовите думи, около които всички трябва да положат усилия, са мир, диалог и компромис. 

"И накрая искам да пожелая на президента Путин успех и добро домакинство на Световното първенство по футбол, което целият свят ще гледа. Нека да мине гладко и най-добрите да победят", коментира премиерът.


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
0
 
0
 
! Отговори
Belene super star преди 9 месеца
НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ НА ВЛАСТ В СОФИЯ след 9.11.1989 година цакат яко Москва и София .
НА всяка среща БЕЛЕНЕ .
Опитаха с е д а прецакат и Хилъри КЛинтон от Wашингтон с внушение, че ТЯ ЩЯЛА лично да гради 7 и 8 блок в Козлодуй /за поне 16 000 000 000$ ограбени от БЪлгарския народ.
ДОбре че хванахме Wестингхаус навреме ..иначе сега щяха да крадат милиарди годишно от БЪлгарския народ ..
322
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Научили си урока............да бе............кой ще повярва??
321
0
 
1
 
! Отговори
:) Белене преди 9 месеца
Политическа корупция без граници
320
0
 
0
 
! Отговори
Кротко преди 9 месеца
Руския език укрепва биосферата.Пробвали сме го на големия лечебен на времето басейн на Дружба Варна.. Април само немци шпрехат на немски в басейна няма енергия за останалите. С първите руски от Германия за минути беседване на руски език биосферата се въстановяваше и хоп всички ставахме приятели вкл с немци,казахи ,евреи, македонци,българи даже с варненки ставахме добри познати.има много заснети кадри вижда с е как се укрепва биосферата в басейна.Заради това е въведен църкоено славянския 10 век..
319
1
 
0
 
! Отговори
Кротко преди 9 месеца
Благодарение на бърз ЗАКОНЕН референдум в Крим бе въстановен жесток пробив направен от бесове обсебили милиони украйнци през телевизии на украйнски език.
Експерти по пси войни да специфицират бесовете от снимани драки в парламента на Киев.
Видяхме при първите бунтове от обсебени от бесове в Крим хиляди снимани бесове проникнали през древен активиран разлом ,Украйнците ни ПАЗЯТ ОТ ОПАСНИ ДУХОВЕ Н А ИЗВЪНЗЕМНИ с руски Пазят и цяла европа от хохоли ,бесове, таласъми,чортове..
318
1
 
0
 
! Отговори
Повече руски език преди 9 месеца
Руския език спаси Израел и Турция /заради милиони туристи от жестоко нападение от извънземни нашественици обсебващи с нано скенери милиони психизирани ..
Повече руснаци по добре.Опита да се въведе украйнски език в Украйна води до трайни увреждания на съзнанието на десетки милиони наши братушки там.. езика садържа старо славянски warning букви i предупреждаващи з а наличие на древни тежко въоръжени могъщи цивилизации до нас.ТАм е абсолютно НЕОБХОДИМ РУСКИ ЕЗИК плюс Украйнски и БЪлгарски.
317
0
 
1
 
! Отговори
По Кротко преди 9 месеца
АКо не бяхме блокирали "ЮЖЕН поток "сега трябваше да плащаме по няколко милиарда евра годишно НЕУСТОЙКИ НА ГАЗПРОМ.
ГАЗПРОМ ЩЕШЕ ДА ЗАТЪНЕ С около 30 000 000 000$ и щеше да нанесе над 10 000 000 000 000 $ загуби на Москва Киев,АНкара,София заради откат на охраната на Черно море срещу опасния газопровод. На ПАША дере щяха да искарат пет тръби супер скъпи..
316
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 314

Какво са искали и са получили......нали
315
2
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 9 месеца
Авторката нещо не е в час. След като хързулнахме русваците с Южен поток, там се изпариха и последните братски чувства. Искахме прагматични отношения и ги получихме. Москва има интереси там където има гаранции за бизнеса. А България не е от тези страни спрямо руския бизнес. Така че Русия нищо не иска от нас, но няма и вече да дава...така че си имаме вече прагматични отношения. Трябва много добре да знаем какво си пожелаваме, защото може да ни се случи
314
3
 
4
 
! Отговори
АМИ ПРОСТО Е... преди 9 месеца
ПОРЪЧАХА НА РАДЕВ----ДА , ПРЕДАДЕ НА БОКО , ПОКАНАТА ОТ ПУТИН ЗА РАЗГОВОРИ!!!!
/..и офицера за поръчки , СИ СВЪРШИ РАБОТАТА../

НИЩО , ПОВЕЧЕ..ХА,ХА,ХААААААААААААААААА
313
1
 
4
 
! Отговори
до 311 преди 9 месеца
Нещо си се объркал трольчо! Радев го приеха в една дървена вила, а ББ в Кремъл! От посещението на *** единствено се разбра, че ще има визита на ББ в Масква след покана на Путин и при визитата на ББ се договориха с Путин за газ за БГ! Разликите от двете посещения наистина са огромни и то в полза на ББ!
312
1
 
4
 
! Отговори
Hahaha преди 9 месеца
Ако не слушате Путин и Ердоган ще останете зимата без гЪзчица.За това бъдете послушни,яжти и сИрете спокойно.Ще имате руски газ от Туркия.
311
1
 
2
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 9 месеца
ГОООЛЕМА МЪКА , ЕЙ....Т.Н."ПАТРИОТИ" И КОМУНЯГИТЕ , СЕ СКЪСВАТ ОТ МЪКА , ЧЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ГАЗА НА ТУРЦИЯ , А НЕ НА РУСИЯ!!!!

БЕЛКИМ , НЕ СМЕ ПЛАЩАЛИ ДО СЕГА НА РУСИЯ --НАЙ-СКЪПАТА ГАЗ В ЕВРОПА... !!!!??
ТОВА Е ТО "РУСКА ДУПЕДАВЩИНА "...НАРЕЧЕНА КОЙ-ЗНАЕ ЗАЩО ..."ПАТРИОТИЗЪМ"!
310
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Турски поток" през България пък кранчето в Турция и плащаме на Турция. Голема комбинация с многооо голема "изгода" за България.Направо човек да " плаче" от радост и " големият" успех на дипломацията ни спряма Русия.
309
7
 
8
 
! Отговори
бай Кольо преди 9 месеца
Това било "минали събития".. Минали, но с траен ефект.. Наритаха го като бъхлив *** в Москва и сега се чуди как да замаже положението.
Помните ли онова прословуто лято, когато всяка вечер протестуиращите умни и красиви столичани в повече блокираха центъра на София и човек не можеше нормално да се прибере вкъщи след работа? А помните ли онези американски сенатори, които дойдоха в София и спряха Южен поток?
А пък сега сме се сетили пак за АЕЦ и руска газ.. Сетила се Мара да се побара...
308
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"където са погребани десетки хиляди руски и съветски воини, загинали в боевете за освобождение на България"

15 хиляди руски войни са загинали за свободата на България, Румъния, Сърбия и Македония. Над 30 000 български войници са загинали от опълчението и от Априлското въстание за свободата на България. Стотици хиляди са цивилните български жертви. Но за българите освободили България нямаме нито един паметник. Все за руснаци.
307
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хукна веднага след Радев за да трупа точки. Само, че Радев беше приет, а ББ тактично отсвирен. Разлика бол.
306
1
 
13
 
! Отговори
Anonimen преди 9 месеца
И се оказа, че нищо от това не е вярно:) Просто е бил тотално отсвирен от Путин :)
305
5
 
24
 
! Отговори
защо не се гледат? преди 9 месеца
Путин знае как Бойко се мазнее на американците, тя и Меркел като го е посетила му е казала за Бойко затова е и толкова отвратен,че НЕ иска да погледне Бойко в очите. Турска тръба,ама не и Българска,защото Бойко беше глупав да я откаже. Ама какъвто и гаф да направи Вождът все го хвалите,как ли не реши и този път една лентичка да отреже дето се е разкарал из цяла Европа? Или държавата толкова обедня,че и за лентички НЕ останаха пари?
304
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България е избрала премиер ,
който е работил срещу българските
интереси .Идва моментът на
истината .и трябва да се поиска
сметката на българските предатели .