От президента към кабинета за еврошефството ни: Успяхте!

Радев похвали МС за избора на тема "Западни Балкани"
Обновена: 18 юни 2018 16:26 | 18 юни 2018 13:45,
65

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът похвали правителството за избора на темата за Западните Балкани като тема на председателството и за начина, по който е управлявало дневния ред на Европа.

"Правителството успя да управлява дневния ред на Европа, като показа умения и разви атмосфера на честен и отворен диалог", каза държавният глава пред Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС.

"Правителството показа кураж като избра много трудна тема като Западните Балкани. Регионът е много крехък, няма гаранция за успех, но някой трябваше да поеме отговорността и да посочи проблемите", каза още Радев, цитиран от "Фокус".

Още по темата

Той допълни, че оценката на такава сложна дейност като Председателството изисква сложна система от критерий, като се започне от приоритетите и се приключи с постигнатите резултати.

"Правителството разработи точните приоритети за Председателството. Всички сме съгласни, че не можем да говорим за просперираща Европа, без да гарантираме сигурността и стабилността на Западните Балкани", каза още Радев.

Той допълни, че ако регионът не получи европейска перспектива, той рано или късно ще даде балканска перспектива на Европа.

"Ключът на нашия успех е, че извадихме на преден план единството като фактор за постигане на ефективни решения", каза още държавният глава и допълни: "Правителството успя и положи огромни усилия за търсене на напредък в много различни посоки - сигурността, сферата на социалните права, цифровия пазар.

Президентът отчете и че България е успяла да гарантира широк консенсус между държавите от ЕС и европейските институции по много важни теми.

Държавният глава припомни някои от критиките си към европейските институции: "Тежката бюрокрация, ниската скорост на законотворчеството и прилагането на законите са основните причини за загубата на доверие на европейските граждани в институциите".

Според него най-голямото предизвикателство днес е какви действия трябва да предприемем.

"Обсъждането на бъдещето на ЕС е необходимо, но не е достатъчно. Времето ни притиска да предприемем действия, за да защитаваме принципите си", обяви президентът.

Румен Радев допълни, че националните парламенти са важен инструмент и канал на комуникация между институциите и обществата.

Президентът, който днес празнува рожден ден, благодари за поздравите, които е получил.

"Никога не съм си представял, че парламентаристи от цяла Европа ще ме поздравят за 55-тия ми рожден ден", сподели държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този сега от нашите ли е, че нещо не му се разбира??
33
4
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 5 години
Този и той започва да се вписва в общата картина на лаладжийство и гьонсуратлък :-)
32
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"На тоя еша му няма да се прилепи към чуждия успех"Хей я да мълчиш с тези успехи, Президента е похвалил правителството от чиста куртоазия, за ЕС е важно да укрепи позициите си на Балканите, но какво грее това обикновения човек. За хората у нас е много по важно огромното социално неравенство между България и останалите от ЕС, а Боко се хвали, че всичко е наред. От нашето председателство Ердоган гушна 3 милиарда, а Домусчиев 100 млн. от Юнкер, а за народа остана един гол.
31
9
 
10
 
! Отговори
б преди 5 години
Като говори се чува едно МЪЦ МЪЦ, не му схващам какво иска да каже, няма ли логопеди да му помогнат, все пак е Президент.
30
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Източните Балкани се провалиха и сега искат и да съсипят и Западните Балкани.
29
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тоя еша му няма да се прилепи към чуждия успех ;-)
28
11
 
20
 
! Отговори
не се досещам преди 5 години
Как се нарича човек , който системно и открито работи за провала на дадена кауза и когато каузата се окаже успешна , тутакси се подрежда до хората , работили за осъществяването и ??
27
2
 
14
 
! Отговори
Ала-бала преди 5 години
Малко четки към ГЕРБ за размразяване на проекта АЕЦ"Белене"?Всичките ще станете ясни като бял ден за какво се борите с течение на времето.Делата ви го показват.
26
5
 
19
 
! Отговори
user преди 5 години
Вегенин много мазно се усмихва. Елховски текезесар.
25
8
 
17
 
! Отговори
марин преди 5 години
Май трябва да замаже гафа с изказването че парите за санирането на жилищата на хората е трябвало да отидат за военните !!!
24
19
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правителството успя...въпреки Президента !
23
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО анонимен хахахахаха Каратанчева е добро парче,как няма да успеят Радев нали са кукли на конци като тебе,само дето твоите кукловоди са в Москва а боко се е разчекнал на вси страни,ох,оооох ако не беше трагично би било смешно.Аз пък смятам че нищо не е постигнато,има време месеци и години.
22
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Забелязвам, че когато близо до Радев е Караманчева, той забравя за Нинова, Йотова, Деси и Меси! Изгоряла лампа не мога да сменя, пирон не мога да забия, но тези неща ги усещам като другаря Миков заключена на тавана водка!
21
17
 
15
 
! Отговори
аз преди 5 години
Този папуняк като си мълчи е по-интелигентен.....
20
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-после да не търси заяждане и противопоставяне! Дано да му е дошъл акъла!
19
11
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
я гледай!..-Президента имал рожден ден?..-Е,"Честит рожден ден, господин Президент!"..Най-искрени поздравления.................А за изказването ти относно "успеха" на Тиквопредседателството ще си затрая..-Просто ще изчакам еуфорията от празника да отмине и ...пак да стъпим на земята..
18
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
успяха, да - успяха да върнат мутрите, грабежите, убийствата и да източат милиарди евро от еврофондове с подставени лица, фирми и офшорки...
17
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румене, правителството успя, но ти нищо не си направил от както си избран за президент....само знаеш да задаваш въпроси!!!!
16
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоз кой беше?
15
6
 
14
 
! Отговори
асд преди 5 години
***