От президента към кабинета за еврошефството ни: Успяхте!

Радев похвали МС за избора на тема "Западни Балкани"
Обновена: 18 юни 2018 16:26 | 18 юни 2018 13:45,
65

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът похвали правителството за избора на темата за Западните Балкани като тема на председателството и за начина, по който е управлявало дневния ред на Европа.

"Правителството успя да управлява дневния ред на Европа, като показа умения и разви атмосфера на честен и отворен диалог", каза държавният глава пред Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС.

"Правителството показа кураж като избра много трудна тема като Западните Балкани. Регионът е много крехък, няма гаранция за успех, но някой трябваше да поеме отговорността и да посочи проблемите", каза още Радев, цитиран от "Фокус".

Още по темата

Той допълни, че оценката на такава сложна дейност като Председателството изисква сложна система от критерий, като се започне от приоритетите и се приключи с постигнатите резултати.

"Правителството разработи точните приоритети за Председателството. Всички сме съгласни, че не можем да говорим за просперираща Европа, без да гарантираме сигурността и стабилността на Западните Балкани", каза още Радев.

Той допълни, че ако регионът не получи европейска перспектива, той рано или късно ще даде балканска перспектива на Европа.

"Ключът на нашия успех е, че извадихме на преден план единството като фактор за постигане на ефективни решения", каза още държавният глава и допълни: "Правителството успя и положи огромни усилия за търсене на напредък в много различни посоки - сигурността, сферата на социалните права, цифровия пазар.

Президентът отчете и че България е успяла да гарантира широк консенсус между държавите от ЕС и европейските институции по много важни теми.

Държавният глава припомни някои от критиките си към европейските институции: "Тежката бюрокрация, ниската скорост на законотворчеството и прилагането на законите са основните причини за загубата на доверие на европейските граждани в институциите".

Според него най-голямото предизвикателство днес е какви действия трябва да предприемем.

"Обсъждането на бъдещето на ЕС е необходимо, но не е достатъчно. Времето ни притиска да предприемем действия, за да защитаваме принципите си", обяви президентът.

Румен Радев допълни, че националните парламенти са важен инструмент и канал на комуникация между институциите и обществата.

Президентът, който днес празнува рожден ден, благодари за поздравите, които е получил.

"Никога не съм си представял, че парламентаристи от цяла Европа ще ме поздравят за 55-тия ми рожден ден", сподели държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига вече с тези западни балкани, не ни интересуват. Винаги нашите политици са правили грешки там, с македония и т.н. Като се почне още с Жельо Жел;ев и Стоян Ганев, къде ги признаха,и се мине през Станишев и Първанов, та дори до сегашните Бойко, Румен Радев, Е. Захариева и Илияна Йотова. Там мирише на война, не го ли разбрахте... Запазете неутралитет, и се съсредоточете в нашите си проблеми. Аз не искам да се повтаря 1913г. Не се правете на много ларш към чуждите.
13
4
 
15
 
! Отговори
в друг свят преди 5 години
В друт свят живеят наш,те т.нар. "политици". Свят на хвалби и радост, веселие и наслади. А нази....Бог да ни пази!
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички политици са се побъркали.Страдат ог раздвояване на личността.Днес едно,утре-друго.Кога са с акъла си ,та да им вярваш на приказките.
11
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит рожден ден, г-н Президент, да сте жив и здрав!
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз поздравявам Г-н Радев за рожденния му ден, както и за това му изказване, нищо, че не съм го избирал за Президент !
9
11
 
16
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 5 години
Сега след тая хвалба,ще има строй се-преброй се на Позитано .И утре отново плюене по правителството.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Туй ,което не се купува с пари се купува с Много пари ! който има уши нека слуша а,народа чака и се надява ...........................
7
11
 
9
 
! Отговори
нормалност преди 5 години
Нормално ли е да се хвалят взаимно, като в ЕС сме на последно място по : доходи, пенсии, здравеопазване , продължителност на живота и на първо по: корупция, мръсен въздух, мъртво родени деца, брой на загинали при ПТП.... НА ТОВА СЕ ВИКА--ПИР ПО ВРЕМЕ НА ЧУМА! , т.е. никой да не се съмнява, че Боко е различен от Радев....Доган.... Сидеров...Нинова...Каракачанов. Гнусни са и дано и децата им да живеят нашият живот!
6
17
 
14
 
! Отговори
запознат преди 5 години
Време е да направи партия и да оглави държавата!
5
12
 
18
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Честит рожден ден г-н ПРЕЗИДЕНТ!
4
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво Радев! Така се прави политика. Като трябва похвали за свършената работа, като е нужно критики за несвършената. И честит рожден ден!
3
30
 
14
 
! Отговори
мико преди 5 години
Дори и президента най-накрая изплю камъчето и каза истината - Бойко е велик!
2
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит рожден ден!С пожелания за здраве, щастие, късмет и успехи!
1
5
 
13
 
! Отговори
Айляка преди 5 години
Натовски генерал!