Манолова изчисли: Трябва 105 млн. за хората с увреждания

Омбудсманът внесе в НС свой проект на закона
61

Снимка: Булфото

За следващата година са нужни 105 милиона лева за личната помощ на хората с увреждания. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова, която внесе в деловодството на парламента свой проект на закона, след като няколко пъти се среща с протестиращите майки на деца с увреждания.

Още по темата

Според нея тази сума няма да бъде изразходвана напълно, защото не всички ще поискат да имат личен асистент, някой от тях могат да предпочетат да взимат добавката от 90 лева за чужда помощ.

Манолова смята, че до 31 юли депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ, без да правят компромиси с качеството му.

"Ако се заемат незабавно с проекта, който наистина е много добър, обсъждането и приемането ще им отнеме време съизмеримо с оставащото до края на пленарната сесия", обясни тя.

Омбудсманът увери, че депутатите са максимално улеснени при писането на закона.

"Много се надявам да чуят гласа на народа, за който говорят непрекъснато и в бързи темпове да пристъпят към обсъждането и приемането на този Закон за личната помощ", коментира тя.

Мая Манолова обяви, че в законопроекта са взети предвид предложенията на всички, които са ги изпратили писмено.

"Коригирахме и пакета съпътстващи документи, има финансова обосновка и оценка на въздействието. Ясни са процедурите, по които ще се предоставя личната помощ и най-вече е ясно, че това е ключът към реализирането на всички основни права на хората с увреждания", поясни тя.

"Личната помощ, която регламентира законът, да бъде предоставена така че хората да имат достъп и реално упражнено право на труд, на образование, на здравеопазване, на живот, на социализация", обяви Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
12
 
! Отговори
@36 преди 5 години
Не че има смисъл да пиша, но ще го направя - генетичните тестове НЕ МОГАТ да хванат всички вродени болести, просто защото за част от тях не е известно какво точно ги причинява. И второ, детето може да е съвсем здраво и да бъде увредено при раждането, след ваксина, след прекарана тежка болест или да развие по-късно причинена тежка хронична болест. Може да има само физически увреждания, или и психически. Може да се случи всичко. И не си ти този който решава кой да живее и кой не.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези хора плащат за вашите грехове!!! Като Христос! Курбан отиват невинните агънца, а хищниците никой не ги поставя в казана! Унищожете ги и тогава бог ще подгони точно когото трябва!
36
12
 
4
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 години
До АнонименНикой не е длъжен да поддържа живи такива деца с някакви жертви при положение, че има изледвания, които да открият всички генетични болести до 2-3 месец на бременноста и има аборти напълно легално... Никога не бих приел дете с увреждания и никога не бих се поколебал да го изоставя дори на произвола да съдбата. Такова живо същество няма душа, а само тяло и следователно не е човек... Аз бих убил дори 100% здраво дете, ако е хомосексуално или доведе партньор от друга раса...
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НевалидИ защо да си троша краката, за да стана инвалид с тлъста пенсия?
34
2
 
10
 
! Отговори
@31 преди 5 години
Не, държавата има няколко стълба и те са - ред, сигурност, справедливост, образование, здравеопазване и наука и култура. Без който и да е от тях, няма държава. Вземете излезте от България, вижте малко как е по света. Всички западно европейски държави поддържат всичките стълбове. Солидарно здравеопазване, социални помощи за нуждаещите се, дневни центрове и интеграция на инвалидите на раб. мяст, стипендии за учени и артисти, научни центрове. Всичко! Това е държава. А в БГ дори сигурност няма!
33
7
 
3
 
! Отговори
До 30 преди 5 години
Твоето дете си е твоя и мъжа ти отговорност, как ще го отглеждата си е ваша работа, не е моя, аз си имам свое семейство или на обществото. Естествено че не е приятно да имаш болен роднина, но се мобилизираш и го отглеждаш. Да не е по-лесно да гледаш болен възрастен човек с деменция според теб? Ако толкова не можете да си гледате децата ги оставяйте в домове, като станат на 40-50 години това важи с пълна сила.
32
2
 
6
 
! Отговори
Невалид преди 5 години
Ами, след като считате, че е голяма аванта, станете и вие инвалиди! Ако щете строшете си краката и дясната ръка или се ослепете! Ако щете и двете, че да ви дадат още по голям% и 4 придружители!
31
3
 
6
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
Функцията на държавата е да създава и поддържа правна рамка /закони/, да осигурява сигурност, обществен ред и върховенство на закона, да осигурява, поддържа и разширява обществената инфраструктура и да осигурвя базисно образвание. Не е функция на държавата да те отглежда, лекува и т.н. - това си е твое лично право и отгворност.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И всички вас ще попитам - какво щяхте да пишете ако вие самите бяхте родители на дете с увреждания. Нещо което може да се случи на всеки, защото тук далеч не говорим само за откриваеми по време на бременността генетични болести, говорим за ваксини, усложнения след шарки и пневмонии, тежки хронични болести и инцинти от всякакво естество. Ще си носите 16-годишния син сами по стълбите на гръб и ще си мълчите. И какво ще стане когато вие сте на 70, той на 40-50? Кой ще го носи? Кой ще го гледа?
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Доктор Сър ПичукТам е работата е че увредените хора не искат нищо, те не осъзнават къде се намират, какви желания може да имат въобще, те са просто инструмент, източник на доходи за наглите си безскруполно меркантилни родители.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със смесени чувства съм. Да за човечността на едно общество се съди по отношението към инвалидите. Реформи трябват да и те трябва да започнат от т.н. фалшиви инвалиди. Има цели махали и села и всички се сещаме от кой етнос са. Никой не отрича, че на тези деца /да не дава Господ/ трябва да се дава и помага. Но има и една друга група инвалиди за които изпадам в покъртително съчувствие. Това са онези наши родители баби и дядовци построили България с 40 г. трудов стаж, преживяващи с 200300лв.
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи инвалидите - тежест, болните - тежест, учените - тежест, предполагам и учителите и лекарите - също са ви тежест. Абе да ви попитам, вие само за да издържате НС и ББ ли работите? Щото те парите от данъците и осигуровките си се събират и не намаляват. И след като няма да се дават за социални грижи, образование, наука и здравеопазване (също и култура предполагам?), значи ги давате всичките на МВР и НС. За да не работят. Значи нямате проблеи да издържате търтеите в НС, но не и инвалидеите?WTF!
26
3
 
8
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 години
"Скъпи съграждани питайте се първо какво вие можете да дадете на държавата, а не какво може да вземете от нея..." Джон. Ф. Кенеди. В новия закон пише какво хората с увреждания ще бъдат задължени да дадат на държавата, а не това, какво искат те и семействата им??
25
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам идея = нарича се минимална заплата от 2000 лева. Ще има за всички осигуровки
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Не, ние нищо няма да правим. Вселената ще се погрижи за тях :)
23
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не може ли, просот да се отказваме от такива деца ? Пра-пра-дядо ми е хвърлел в калденеца ендо урудливо братче на пра-дядо и никой не е обърнал внимание. Било си е нормално. Защо сега, да е ненормлано ?
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква мижитурка трябва да си, за да търгуваш с детето си? Как може да заявиш публично, че детето ти е в тежест, следователно обществото трябва да го отглежда? И ми ги представяте тези недостойни хора за герои-мъченици?
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Братя Галеви остави 40 млн. Да ги издири и 1/3 са вече сбрани :)
20
8
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 години
Абсолютна подигравка с данъкоплатеца е това даване пари на калпак, на хора, които не работят и не внасят никакви данъци... Ние нямаме пари учените в университетите ни и те вземат 800 лв за доцент и 1000 за професор, но имаме 1000 лв на хора с увреждания, които не са внесли и стотинка данък в хазната?? Докога ще ни грабят така?? Докога *** с фалшиво медицинско с увеждания ще бъде гледано все едно е някакъв цар при положение че средната заплата в страната е 900 лв БРУТО.
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18Абсолютно точно казано. И ще добавя 105 мил. са нищо за тия дето не знаят как се изкарват пари.