Пиринска Македония е наша... Но не си изиграхме картите добре!

Можехме да бъдем фактор при спора за името на Македония
Обновена: 13 юли 2018 22:34 | 13 юли 2018 22:33,
151


"България владее Пиринска Македония, но ние не съумяхме да използваме козовете си пред евроатлантическите ни партньори в казуса за името на република Македония. Крайно време е в България да бъде изградена надпартийна политическа стратегия по отношение на Македония", каза в студиото на Bulgaria ON AIR докторът по статистика и демография в БАН Спас Ташев.

Специалистът от БАН напомни, че Русия винаги е заявявала претенции, че иска да има присъствие в Македония и обясни, че македонизмът като идеология в дълъг период от време се определял като антируски.

"Македонизмът и Македония се представяха като нещо автентично, но това се оказаха илюзии. Чрез тези механизми на въздействие Русия не успя да предотврати бавната евроинтеграция на Македония", добави Спас Ташев в "Денят ON AIR".

Във връзка с позицията на Сърбия, академикът посоче, че държавата не декларира готовност за членство в евроатлантическите структури и се е оказала една от руските точки на влияние.

"С този акт на отваряне на вратите на НАТО към Македония се прекъсва сръбско-руското влияние, но пък се открива възможност за прогръцко влияние", предрече Ташев.

Специалистът изрази съжаление, че България не взе участие в процеса на обсъждане на името на република Македония и предположи, че причина за това е отсъствието на национална стратегия на България по отношение на Македония през последните 29 години.

"Много пъти искаме да чуем нещо от македонските политици, но знаем, че дори и да го искат не могат да го изрекат. При управлението на Заев също не можем да очакваме радикална промяна в политиката на Македония. Ние пропуснахме шанса си да бъдем фактор", каза още Ташев
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни и същи *** пишат от името и на македонци, и на българи, и създават атмосфера на напрежение. Това е вече известен метод на хибридна война. Която обаче Фашиска *** ще загуби, както е губила всички войни досега.
76
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония към никого няма да се присъединява, само към НАТО, което с трън вгз на руските буклуци, които бяха изритани от Балканите.Скоро ще бъдат изритани и от Молдова, а след това и от Крим.
75
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Била е наша,вече не е.България е последната дупка на геврека.
74
5
 
3
 
! Отговори
Горд Българин преди 5 години
До Анонимен 118Ела да ми ги донесеш, че да си ги изпият албански македонецо. Ще те чакам с нетърпение.
73
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 118Ела да ми ги донесеш, че да си ги изпият албански македонецо. Ще те чакам с нетърпение.
72
6
 
11
 
! Отговори
Горд Българин преди 5 години
До Анонимен 102 НИКАКВА ПОМОЩ НА ТЕЗИ АНТИ-БЪЛГАРИ И ***. ДА ГИ ОСТАВИМ НА АЛБАНЦИТЕ ТЕЗИ НЕБЛАГОДАРНИЦИ.
71
6
 
4
 
! Отговори
Горд Българин преди 5 години
До Петрич 100Ке си остане македонска ама друг път ке си стане и то сколо албанска куха чутуро, а ти ще си първия обрязал се албанец.
70
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разговарях преди време с човек от Скопие - младо семейство с детенце - думите му бяха един народ разделен на две! А на анонимните провокаторите не обръщайте внимание, винаги ще има хора да изпълняват поръчки за пари. В момента единствените поддръжници на македонизма са Русия и Сърбия!
69
5
 
7
 
! Отговори
Наште Безотговорници преди 5 години
Северна Македония значи и Пиринска,териториални бъдещи претенции към България,защо проспаха това?Евала на Гърците че си защитиха интереса,но сега се чудя,леля Слава Севрюкова предсказа за опасност Турция да ни отреже част,сега и от тези ли да се опасяваме?
68
2
 
3
 
! Отговори
Тим преди 5 години
България загуби да бъде фактор но македонците нямат големи диаспори във европа или щатите те повече мигрират във Австралия там имат най голяма диаспора заради подоброто заплащане от европейското а имат облекчено издаване на визи
67
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно така! Преравят ракли и чекмеджета да търсят скритите документи на баби и дядовци, доказващи, че са българи, търсят свидетелства, роднини и всичко друго, само и само да се докопат до българско гражданство. А след това отново се превръщат в македонци и плюят ли, плюят по наивните българи, които искрено искат да им помогнат. Сега им помагаме и да се приближат до Европа. Тогава да видите какво перчене ще бъде и какво отношение към подкрепилата ги България! Нима очаквате нещо друго?"
66
4
 
14
 
! Отговори
До Горд Македонец преди 5 години
Че не си наред с главата е очевидно, както и това, че пишеш под различни имена.И все пак ще ти отделя малко време. Нещо пишеш, че си бил преследван за това, че си се декларирал като македонец - македонците са комунистическо изчадие и през комунизма хората бяха задължавани да се декларират като македонци, ако искаш да разбереш повече - потърси малко в архивите, ще бъдеш потресен от цялата история на македонизма! Истината е, че ти си безродник!
65
2
 
11
 
! Отговори
хахо преди 5 години
какво има да умуваме. с македониа по македонски. затваряме границата и ги оставяме на албанците.тия от нищо добро не разбират, това е наи голямото доказателство 4е са българи.
64
3
 
4
 
! Отговори
Филип III Тракийски преди 5 години
Абе "Джумая" македонска дума ли е? Щото аз съм от Пловдив майна и тука имаме Джумая джамия.
63
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се ядосвайте с тези зомбирани "антични македонци"! Колко им е акълът и наглостта се вижда от кича в центъра на Скопие. Сега ще махат статуите, за да угодят на гърците. Но нищо няма да ги спаси от албанската тиха инвазия, провеждана от десетилетия чрез голяма раждаемост, следвана от териториални претенции. Западът няма да ги защити, колкото и древни да са! Косово и Босна са пример! Скоро ще ни се молят, но дали заслужават помощ? Неблагодарници!
62
3
 
9
 
! Отговори
охооооооо преди 5 години
ГА ШИПТЪРО ГИ НАДУПИ,АЛЕКСАНДЪРО МАКЕДОН ДАЛИ ЩЕ ГИ СПАСИ...ХАХАХА--ЩО Е ТОВА МАКЕ-ТЪПО,ПРОСТО И КРАДЛИВО СЪРБОМАНЧЕ БЕЗМОЗЪЧНО СЪЩЕСТВО...
61
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** МакедонецТрябва да знаеш, че ако наистина имаш български паспорт по рождение, веднага ставаш обект на завист от хиляди граждани на Северна Македония, защото можеш да пътуваш и да работиш свободно по цяла Европа, а те са принудени да рецитират "Аз съм българче" по сто пъти на ден и да ровят из старите ракли за да търсят военната книжка на дядо им от Първата св. война или дипломата на баба им от българското училище преди 1912
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали искаше граница на Бараково, или това беше друг *** с IP адрес от FYROM ?!
59
2
 
5
 
! Отговори
недко преди 5 години
а бе какво ва *** кои какъв е ..и кое е българско и кое македонско..всеко знае кои е ..и къде е роден..какво се занимаваме с глупости за някво парче земя,,сякаш ваша ще стане..гледаи си живота ,защото е много кратък,не си занимаваите мозака с такива глупости
58
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако България насила вземе Вардарско то те ще потърсят закрила от Сърбия в това въобще не се съмнявайте ."Спокойно, контролът от Белград никога не е спирал. Закрилата я имате и никой няма да ви пречи да слушате Миле Китич и Лепа Брена по цел ден :)