Пиринска Македония е наша... Но не си изиграхме картите добре!

Можехме да бъдем фактор при спора за името на Македония
Обновена: 13 юли 2018 22:34 | 13 юли 2018 22:33,
151


"България владее Пиринска Македония, но ние не съумяхме да използваме козовете си пред евроатлантическите ни партньори в казуса за името на република Македония. Крайно време е в България да бъде изградена надпартийна политическа стратегия по отношение на Македония", каза в студиото на Bulgaria ON AIR докторът по статистика и демография в БАН Спас Ташев.

Специалистът от БАН напомни, че Русия винаги е заявявала претенции, че иска да има присъствие в Македония и обясни, че македонизмът като идеология в дълъг период от време се определял като антируски.

"Македонизмът и Македония се представяха като нещо автентично, но това се оказаха илюзии. Чрез тези механизми на въздействие Русия не успя да предотврати бавната евроинтеграция на Македония", добави Спас Ташев в "Денят ON AIR".

Във връзка с позицията на Сърбия, академикът посоче, че държавата не декларира готовност за членство в евроатлантическите структури и се е оказала една от руските точки на влияние.

"С този акт на отваряне на вратите на НАТО към Македония се прекъсва сръбско-руското влияние, но пък се открива възможност за прогръцко влияние", предрече Ташев.

Специалистът изрази съжаление, че България не взе участие в процеса на обсъждане на името на република Македония и предположи, че причина за това е отсъствието на национална стратегия на България по отношение на Македония през последните 29 години.

"Много пъти искаме да чуем нещо от македонските политици, но знаем, че дори и да го искат не могат да го изрекат. При управлението на Заев също не можем да очакваме радикална промяна в политиката на Македония. Ние пропуснахме шанса си да бъдем фактор", каза още Ташев
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
5
 
! Отговори
Трибал преди 5 години
До 51 "пирин", а вие си отиваите в Севрна Етиопия от където е Савската царица Македа. https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Савска_царица
36
7
 
3
 
! Отговори
Anus shepti преди 5 години
Няма достатъчно построени джамии в македония и нато се разпада.
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До mad makedonКажи това на гърците. гръцки говориш ли, но знаеш Български, защо?
34
11
 
15
 
! Отговори
Коко преди 5 години
И защо Руската точка на виждане винаги е представена като лошата а тази на запада и америка като добрата? Защо западната империя в лицето на евреи и англосаксони мислите че няма техни интереси които са може би много по нечовечни от руските. Като славянин бих се чувствал много по комфортно с други про славянски хора отколкото роботизираните машини произведени на запад.
33
26
 
3
 
! Отговори
mad makedon преди 5 години
Tatari Pirinskiot del na Makedonija go ukradovte, namesto da go vratite nazad pa i uste sakaate da kasnete! Sram tatar da nema! Makedonija cela na makedoncite
32
9
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Като ги натикат в НАТО и ЕС македонците ще цъфнат и вържат !Ние българите вече го знаем от личен опит ... :)
31
8
 
16
 
! Отговори
ПРЕДРАГ ПОПОСКИ преди 5 години
Абе къде е тази македонска армия да дойде най-сетне....Някой да я е виждал?
30
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пиринска Македония Не знам . Наистина си за лудницата. И колкото по - бързо бъдеш въдворен там толкова по - добре. Като латерна си, няма да спреш, а ръсиш глупости като за световно. И май си вярваш. Как се понасяш, бе?
29
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 30 Ох, омръзна ми да чета глупости. Колко лесно българите стават предатели. Това е най - големият им проблем. Не знам за какъв се мислиш, че вече направи разпределението. Ей, *** брей!
28
8
 
4
 
! Отговори
Срболjуб Вардарски преди 5 години
Който оди до "Люлката на белата раса" уствари требе да плати патарина!
27
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хан *** Хан П....***. Може ли да има такива ***, бе?
26
8
 
6
 
! Отговори
Срболjуб Вардарски преди 5 години
Лепа Брена до гроб!!!
25
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само слънцето било по-старо от Македония. Аз като съм роден преди 1991 г. дали съм по-стар от слънцето?!?
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21 Ей ти вече като анонимен ли се изявяваш? Явно без твоето малоумие няма да се разминем . Щял да им помага, моля ви се. Още ли се чудите защо България е на този хал? Защото никога няма да се отърве от предатели и ***.
23
5
 
5
 
! Отговори
Бирено мече преди 5 години
А НАС НОРМАЛНИТЕ ХОРА ТОВА КАКВО НИ ИНТЕРЕСУВА ?!?!?!
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пиринският край не е Северна, а Източна Македония. Така че не може да има никакви претенции. Северна си е Северна и няма нищо общо с Южна, Западна, Източна и Централна! Анадън му? Анадък!
21
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МакедонияПиринска Македония няма. Няма да го повтарям сто пъти. Това е област в България и толкоз.
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 22 не ми говори за ББ, друго те питах аз. какво би направил ти. Натрий му носа на ББ, да види той ти как не би се провалил.
19
4
 
14
 
! Отговори
Касандрос Диодохос преди 5 години
Ти май подлагаш под съмнение македонскиот идентитет на Дартче Вейдерски и на Люкче Скайуокерски... Внимавай че ще те гази македонска фаланга с кецове!
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Логично еИ за какво й трябва да се разраства? На какво основание? Самият факт, че съществува трябва да й е достатъчен. И не търсиш там където трябва. Не знам дали ме разбираш.