220 000 българи искат референдум за еврото! Ще го има ли?

Само 8 депутати подкрепили идеята на партия "Възраждане"
19 юли 2018 16:00,
378

Снимка: "Възраждане"

221 122 души са се подписали под искане за провеждане на референдум "за" и "против" въвеждането на еврото като официална валута в България.

Инициативата за допитването е на партия "Възраждане", а срокът за събиране на подписите изтича на 23 юли.

Според Закона за допитването до народа най-малко 200 000 подписа могат да предложат на депутатите референдум по дадена тема, но парламентът има крайното решение дали той да се проведе или не. Ако подписите са над 400 000 Народното събрание е длъжно да насрочи дата.

"Заради влезлия в сила на 25 май нов регламент за защита на личните данни, така наречения GDPR, имаме много хора, които са попълнили данните си, но без да въвеждат ЕГН", обясни шефът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Още по темата

Той обясни, че партията продължава да събира подписи.

"Смятахме, че до вчера ще имаме повече от 200 000, които да са с валидни ЕГН-та, но засега са 190 000. В следващите дни ще продължим да обработваме данните, защото получаваме всеки ден стотици пратки от доброволци, каквито сме и самите ние. Имам повече от 35 000 подписа от чужбина – хора от ЕС, САЩ, Аржентина, Австралия, Нова Зеландия", разясни лидерът.

Според него въвеждането на еврото цели средствата, с които в момента България поддържа стабилността си, да бъдат използвани не по предназначение.

Във "Възраждане" смятат, че парите, които са във валутния борд - 44,5 млрд. лв., след влизане в еврозоната ще бъдат на пряко разположение на българското правителство.

"Така Бойко Борисов ще може да разполага с тях", каза Костадинов.

В партията са категорични, че въвеждането на еврото не може да стане без национален референдум.

"Обикаляйки виждаме, че нагласите са срещу въвеждането на европейската валута. Хората са учудени, защо никой не ги пита. Всички смятат, че трябва да има масово обществено обсъждане, което в момента липсва", смятат още от "Възраждане".

В партията са убедени, че в момента българският лев е последният елемент от българския национален суверенитет и не бива да бъде жертван.

"Много хора си мислят, че като имаш 10 000 лв. в банката автоматично ще получиш 5 000 евро, но никой не знае какъв ще бъде курсът, към който ще се изчисли лев към еврото", каза още Костадинов.

Той припомни, че в момента курсът е 2 към едно, но той е от февруари 1997 година, когато се въведе Валутният борд.

"Към настоящия момент левът е силно надценен и може би ще бъде с 30-40-50% обезценен, което означава, че курсът може да падне до едно към три. Така, ако имате 10 000 лв. в банка, влоговете ви няма да станат 5 000 евро, а 2 500 евро. Със запазването на заплатите, увеличаването на цените и инфлацията, за какво говорим, за национална катастрофа", твърди председателят на "Възраждане".

Днес той и съпартийците му тестваха настроенията на депутатите, отиващи на работа в парламента. Оказа се, че едва 8 от тях се съгласиха да подкрепят подписката за референдум – шестима от БСП и по един от "Воля" и ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


378
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25Не! Това не е от комунизма. Насилственото налагане на вашата политика и интереси над народа е остатък от комунизма.
38
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че ние Еврото сме го въвели от години. Плащат ми в евро. И аз плащам в евро. С левове купувам от магазина сладолед и бира.
37
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на ЕС им трябват маймуни да плащат дълговете на задлъжнелите Италия, Испания, Португалия, Гърция
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 27, че Путин над собсвения си народ не бди и го оставя да тъне в мизерия над теб ще бди ***. излез от селото си *** да видиш как живеят селяните в русия и слените на запад и тогава пак си вярвай
35
3
 
22
 
! Отговори
1337 преди 5 години
блажени са вервующите, че на държава, която се отказва от собствената си валута и с това ефективно тази валута става тотално безполезна някой ще й даде 2 лева за 1 евро. всичките Евро в страна ще бъдат взети като външен дълг и за 24 часа сме у фалит който ще трае докато има бели р0бе по територията за плащат... обмяна няма да има, парите ви изчезват, новите ги взимате като заем!!!
34
2
 
23
 
! Отговори
Имате ли сега банани преди 5 години
А, питам Ви аз, имате ли? А имате ли пенсии от по 100 евро? Имате ли, а? Питам? Как са бананите, а? Услаждат ли Ви се?
33
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЩОМ РУСИЯ Е ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРОЗОНАТА, ЗНАЧИ ЕВРОТО Е ХУБАВО НЕЩО!
32
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврото е замислено да циркулира в страните, където доходи и цени са приблизително еднакви. При такава голяма разлика с доходите, ние няма как да въведем еврото и това самите европейци ви го казват, ама кой да слуша. Едно си журналиста знае, едно си бае.
31
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хасан ЧавушГлупости! Еврото няма докара инвеститори в Бг.Еврото ще прогони последните хора от Бг.
30
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Курса в фискиран и тия 44 млрд.лв. , за който се говори гарантират точно тоя курс. Не знам къв реферндум ще правят при положение, че хич не им е ясна ?!?
29
4
 
22
 
! Отговори
Амиии... преди 5 години
До sportНови закони НЕ ИСКАМЕ! Законите на твоите хора са винаги с вратички, които се заобикалят и тълкуват и тако, и вако.Никой не може да задължи всички от ЕС да приемат еврото.Не ни внушавай, че това било неизбежно. Омръзна ни да налагате интересите си над нас чрез внушения.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОЙ МАГАРЕШКИ ВЪОБЩЕ НЕ Е РУСКА ПОДМЕТКА...
27
19
 
7
 
! Отговори
Хасан Чавуш преди 5 години
Ако вземем еврото ще има много инвестиции в Бьлгария а това значи че много чуждестрани фирми ще искат у нас да работят!
26
5
 
21
 
! Отговори
БЪЛГАРОСЪВЕТСКИПОЛК преди 5 години
НИЕ, ПОНЕ 80% ОТ БЪЛГАРИТЕ, НЕ ИСКАМЕ НИТО ЕС, НИТО НАТО. ВЪН И ДА НЕ СМЕ ЧУЛУ ПОВЕЧЕ ЗА ЕВРОТО НА ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ - ТАЗИ СТАНИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ, КОЯТО ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО (САЩ ЗА НЕРАЗБРАЛИТЕ) ИСКА ДА НАЛОЖИ В ЕВРОПА, ЗА ДА Я ПОДЧИНИ. НИЕ СМЕ С РУСИЯ ЗА ЕВРАЗИЙСКИ СЪЮЗ! ИСТИНСКИТЕ ПАТРИОТИ ЗНАЕМ, ЧЕ САМО МАЙКА РУСИЯ И ПУТИН БДЯТ НАД ИНТЕРЕСИТЕ! ЩЕ ВИДИТЕ, ЧЕ СПАСЕНИЕТО ЩЕ ДОЙДЕ ОТ БРАТУШКИТЕ! НАЛИ ИСКАХТЕ БАНАНИ? НА ВИ СЕГА! ПЕНСИИТЕ ВИ ЩЕ СА ПО 50 ЕВРО, А БАНАНИТЕ ПО 5 ЕВРО НА КИЛО!!
25
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
искат, ама немааа))): да ходят в русия кат не щат евро подметките!
24
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Който посегне към левчето ще му строшим ръцете..." - нещо ми напомня на годините на социализъма.
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е тази подписка бря?Аз съм *** селу и искам да се пудпиша няколко пъти!Щото вий нали знаити то с една каруца гамени тая работа не става!
22
9
 
11
 
! Отговори
Хасан Чавуш преди 5 години
до 5! ХАХА ХА!Ако бяха така бедни гьрчулата, щяха да си вьрнат драхмата! Даже напротив, имат подобрения имат излишьк банковата система за тая година!
21
15
 
11
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Бая комунист има в тая държава бая народ дето я дърпа назад.
20
15
 
19
 
! Отговори
истината боли преди 5 години
какви 2 лева за 1 евро, това Ви го дава Международният Валутен Фонд, т.е. финансова институция на САЩ. След като искате да я напуснете Брюксел на Пазарен Принцип заедно с Европейската Централна Банка, трябва да определят курс на обмяна и ще ви се завие свят като Ви кажат, че реалният обем на Българската икономика налага обмяна 1000 лева за 1 евро. Вие луди ли сте някой да ви даде за вече безполезните левове, от които сте се отказали 2 лева за 1 евро. Тука, много наувни и *** има!!