С обиди и нападки: Депутатите "пуснаха" ветото на президента

БСП атакуваха мнозинството, че сменя мнението си всеки ден
Обновена: 26 юли 2018 18:59 | 26 юли 2018 17:12,
42

След двучасови дебати, критики и обиди между управляващи и опозиция, но с пълно единодушие, депутатите подкрепиха ветото на президента Румен Радев върху поправките в Закона за приватизацията.

Със 185 гласа "против" и 2 "въздържали се" парламентът отхвърли оспорените от държавния глава спорни параграфи в проектозакона. Румен Радев върна за ново обсъждане промените, тъй като според него те не само няма да защитят обществения интерес, а и съществено ще го увредят.

В проектозакона се предвиждаше специфични задължения на приватизираното дружество да не могат да бъдат вменени на купувача за повече от пет години.

Още по темата

Това даде повод опозицията и на малкия партньор в коалицията - НФСБ, да обвинят управляващите, че законът е тежко лобистки и обслужва интересите на определени олигарси.

Затова и само няколко часа след ветото депутатите от ГЕРБ обявиха, че ще го подкрепят в пленарна зала, за да се разсеят всякакви съмнения за лобизъм в полза на една или друга страна.

Така, след като оспорените текстове отпаднаха, от промените в закона остава единствено идеята за създаване на електронна платформа, чрез която да се извършва продажбата на държавно имущество.

Въпреки че всички партии изразиха подкрепата си за ветото, властта и опозицията си размениха взаимни нападки в безпринципност и защитаване на интересите на олигархията.

Червените атакуваха, че мнозинството сменя мнението си всеки ден и няма ред в законодателните им инициативи, а управляващите попитаха левицата защо са се обявили срещу проектозакона едва след ветото на президента.

"Ако човек не е в тази зала, не чете вестниците, ще си помисли, че управляващата партия няма нищо общо със себе си отпреди няколко дни. Президентът трябваше да наложи вето, премиерът да се солидаризира с него и след половин час да се направят промени. Управлявате ли, не управлявате ли, опозиция ли сте? Крайно време е да внесете ред в законодателните си инициативи и да не си сменяте мнението", атакува соцдепутатът Валери Жаблянов.

Юлиан Ангелов пък запита къде са били БСП при гласуването на закона и настоя, че тогава не е имало дебат.

"Къде беше вашата партия, когато се гласуваха тези текстове. Къде бяхте вие, къде бяха Нинова, Зарков, Гечев. Нинова ли ви разпореди да защитавате олигархията?, попита той.

Цветан Цветанов пък коментира, че нищо не е налагало днес този дебат.

"Днес можехме да отхвърлим ветото на президента, но в политика трябва да има признаване на грешки, които сме допуснали. Показваме и че президентът и парламентът могат да бъдат заедно в общите усилия да удовлетворят обществения интерес", каза Цветанов.

"Знаем, че сте с приповдигнато настроение заради предстоящото мероприятие на Бузлуджа. Отидете, направете си вашето викане, говорене, оплюване на политическия опонент, но това не е политика, това не е алтернатива", обърна се към левицата вторият в ГЕРБ.

Соцлидерката Корнелия Нинова пък настоя, че не трябва да се поправят грешки, а да се работи за промяна на модела.

"С едната ръка приемате антикорупционни органи, а с другата пишете закони, с които залагате корупция. Няма антикорупционен орган, който да хване в корупция нито политик, нито бизнесмен, които са си написали закон, който ги защитава, защото днес корупцията не е престъпление", настоя тя.

Нинова призова и да се разпусне парламентът и да се проведе разговор за бъдещето. Тя разкритикува и поведението на "Обединените патриоти" от последните дни и ги призова "поне да не се бият".

В отговор пък Юлиан Ангелов изтъкна, че може да има търкания между партиите в малката коалиция, но не са като левицата, която подмолно е защитила олигархията.

"Може да се караме, дори да се бием, но сме истински! При нас нямаме строева подготовка, при нас е демокрация, всеки има право на мнение", заключи патриотът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
ИЗБОРИ 2018 преди 5 години
Какви са теа връзкари в Конскулските служби в Германия дето бъркат КАТ с Гранична Полиция и тръгнали да информират български граждани в Германия , само некадърници и неквалифицирани шуробаджанаски истории в това Правителство на ГЕРБ и Патриотите
36
5
 
5
 
! Отговори
мнеее си прав преди 5 години
До А лъжльо? 32 По-скоро ГЕРБ и ОП имат да отговарят къде са тези 1.6 млрд . , за какво са изхарчени
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 34Забрави да вмъкнеш Герб и останалите семчици на БКП! Всичко е бивше БКП и не се заблуждавайте по "патриотични" имена! Коренът е ярко червен и възпален!
34
0
 
14
 
! Отговори
До 34 преди 5 години
Мафиотите, мутрите и чалгата се пръкнаха от БКП/БСП след 1990. То не бяха рекети и убийства при тяхното управление. Разграбиха държавата с червените куфарчета, разбиха и ограбиха предприятията, разграбиха здравната каса и пенсионния фонд, изнесоха парите в офшорки и т.н. Сега са милионери с хотели по морето и из цялата страна, станаха рентиери и работодатели.Комунистите научиха народа да не работи и да краде. При нас е най-дългото комунистическо робство, начело с червените, саботиращи България
33
8
 
4
 
! Отговори
тъжно преди 5 години
До БКП, благодарим!Докато БКП беше 45 г. на власт, беше осигурено държавно имущество за продаване от СДС и ГЕРБ.
32
4
 
2
 
! Отговори
ха,ха,ха, преди 5 години
Радан Кънев: Обединени патриоти са просто ***, по-големи и от нас!
31
4
 
11
 
! Отговори
А лъжльо? преди 5 години
С цялото ми уважение към приетите поправки, все пак да не забравяме че пРезидента Радев има да отговаря за едни 1600 милиона.Приемането на закона не трябва да заглушава въпросите относно споменатите 1600 милиона.
30
13
 
5
 
! Отговори
To6 преди 5 години
До 26Понеже си много отворин, ще припомня че през първия мандат на гроб - около 4 години не се дигнаха и с 10 ст. заплати, пенсии и т.н., а само се крадеше, понеже бяхме в измислената от западняците т.н. криза.
29
3
 
12
 
! Отговори
Нинова пак провал преди 5 години
Нинова като закоравял комунист си мислеше че след нападките ГЕРБ ще гласуват против. Сега обаче закона се обърна срещу нея и спонсорите и.
28
1
 
2
 
! Отговори
ivo.kolev.357 преди 5 години
Deloto go zavede Valeri Simeonov i NFSB, a ne Boyko i Gerb.Bravo na Simeonov!
27
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пък през 1997г. БСП направи така че всички станахме милионери, само че един долар струваше 3000лева.
26
10
 
20
 
! Отговори
Пак питам преди 5 години
Нинова, питай мъжа си защо се вдигат цените на горивата. Той е виден ръководител в Лукойл и би трябвало да знае. Чакам отговор!
25
13
 
13
 
! Отговори
БКП, благодарим! преди 5 години
Докато БКП/БСП беше 10 г. на власт, всичко се подобри - мин.заплати - 2000 лв., пенсии - 1000 лв., помощи - 1000 лв. Построиха всички магистрали, обещани преди 65 г. от соц. време, положиха нови водопроводи и канализация във всички квартали на София, ремонтираха всичко - улици, пътища, построиха спортни зали, училища, детски градини, пречиствателни станции и т.н.Всичко естествено е шега и го направи ГЕРБ за 6.5 г. Само намали заплатите, дадени от БКП/БСП.
24
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КТБ е фалирана в един гараж ..... Така беше свалена предишна комунистичеса власт и дойде комунизъмътт на ПП ГЕРБ . Комунизъмътт пак , за трети път с Борисов Трети ,, победи" !
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези депутати са срам за институцията НАРОДНО СЪБРАНИЕ! Със своята болшевишка воня, те опорочиха институцията. Такова мракобесие и падение никога не е имало.
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата днес им е казал - отиваме си заедно и завинаги . Опростени парлами умирам без вас . С тези 12 % подкрепа на българите няма да може да тероризира България без патериците си .
21
9
 
16
 
! Отговори
Червените милионери преди 5 години
Малка част от червените милионери ограбили България: Р.Овч.; *** Нинова, г-жа Лъжа ; Г.Гергов; Гуцанов-Медузата; Бриго Аспарухов; Манджуков; Гущеров; агента Гоце - Първанов; Вес.Лечева и още много червени милионери откраднали милионите си от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Нинова, питай мъжа си защо се вдигат цените на горивата. Той е виден ръководител в Лукойл и би трябвало да знае.
20
4
 
14
 
! Отговори
Червените бандити преди 5 години
БКП с Орешарски фалираха КТБ.Фалирали банки от членове и активисти на БСП и ДС агенти: Бизнесбанк - 6 млрд. и 132 млн.лв. дългове към ДСК; Първа частна банка - 3 млрд. и 980 млн.лв. дългове към ДСК; Търговска банка Славяни - 2 млрд. и 181 млн.лв. ; Добруджанска търговса банка - 1 млрд. и 150 млн.лв.; ТС Б.анк - 1 млрд. и 500 млн.лв.; Агробизнесбанк - 886 млн.лв.; Търговска банка Елит - 819 млн.лв.; Балканска универсална банка - 554 млн.лв. ; Българска земеделска промишлена банка - 465 млн.лв.
19
2
 
15
 
! Отговори
До 9 преди 5 години
Мафиотите, мутрите и чалгата се пръкнаха от БКП/БСП след 1990. То не бяха рекети и убийства при тяхното управление. Разграбиха държавата с червените куфарчета, разбиха и ограбиха предприятията, разграбиха здравната каса и пенсионния фонд, изнесоха парите в офшорки и т.н. Сега са милионери с хотели по морето и из цялата страна, станаха рентиери и работодатели.Комунистите научиха народа да не работи и да краде. При нас е най-дългото комунистическо робство, начело с червените, саботиращи България
18
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Милите герберотъпчета , пуснали ,,ветото"