Диабет, слепота, бъбреци... Г-да от ТЕЛК, кое е най-тежко?

Заради новата методика за изчисляване – пациентите внасят жалба
29 авг 2018 09:15, Златко Желев
79

19167 гледания   |  Още видео

Пациенти внасят колективна жалба срещу новата наредба за медицинската експертиза. Инициаторите на подписката са притеснени, че обновените правила за определяне на процента ТЕЛК ще ощетят много от тях и съществува опасност да останат без социални добавки.

От началото на месеца, новата методика за определяне на процента нетрудоспособност вече е в сила.

Според нея - процентът на намалена работоспособност вече няма да се определя от всички заболявания на пациента, а от основната диагноза.

Още по темата

Пациентите питат: Кой ще е този, който ще реши кое е най-тежкото заболяване? Ако например си инсулино зависим диабет, много е лесно – обаче развиваш дископатия, бъбреците ти блокират, слепота, гангрени. Кой ще реши кое ти е по-тежкото?

Пациентите поставят и друг въпрос: Ще паднат ли процентите ТЕЛК, след като се изчисляват по нова методика?

С този мотив днес те ще внесат жалба в Здравното министерство.

Инициатор е Павлина Георгиева, която твърди пред Bulgaria ON AIR, че е нагледен пример за както я нарича "сбърканата система".

Жената е с множество автоимунни болести, но водещото заболяване се води кардиологично. Пациентите като нея са огромна част от хората с ТЕЛК.

Здравните власти все пак успокояват, че опасност да бъдат рязко намалени процентите по ТЕЛК няма, а всичко, което се прави, е с цел да се хванат стотиците случаи на фалшифициране на ТЕЛК. Това обаче не е начинът, категорични са пациенти.

Пред сградата на Здравното министерство днес ще отидат болни с тежки заболявания, всички до един пряко зависими от решението на ТЕЛК-комисиите.


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
6
 
! Отговори
Знаещ преди 6 месеца
Писалите тук нямат ясна идея как функционира ТЕЛК и затова сочат самите комисии за корумпирани, което не е вярно. Комисиите работят по документи изготвени от други лекари и не извършват прегледи и изследвания на пациента. Освен това от години в оценката участва и представител на НОИ, който защитава интересите му и всяко решение на комисия може да се обжалва от НОИ. Може да има малък процент субективизъм при работа на една комисия, но корупцията е при изготв
янето на документите.
66
5
 
9
 
! Отговори
Х6 преди 6 месеца
Телк да се закрие -те са като БАН -комунисти на кресла и алкохолици часащи дажбата си от пациента-клиент.
Да се направи Закон за бболестите на човек ,които подлежат на инвалидизиране и директно доктора личния да с законова отговорност за лъжеосвидетелстване да ти дава степените% за инвалидност.
Толкова е просто.
Сега си болен и те разкарват на всеки 2 години като мечка.
Болестите Не могат да се скрият
65
7
 
4
 
! Отговори
Пърт преди 6 месеца
Фройд беше! Ницше и аз сме съгласни!
64
6
 
19
 
! Отговори
до 50 преди 6 месеца
Тази защита е в полза само на връзкари, уредили се на държавна службичка. За обикновените инвалиди е вредна. Заради нея никой работодател не назначава инвалиди.
63
3
 
3
 
! Отговори
До #60 Маратон преди 6 месеца
А как си в главата?
62
5
 
29
 
! Отговори
Дам... преди 6 месеца
Ами вижте то е много просто даже, през всичките изминали години са давани и отпускани пожизнени инвалидни пенсии по общо заболяване на наши, ваши и техни хора. Давани са на хора които не заслужават дори и 1%. А сега когато бройката е твърде голяма и парите не достигат се търсят варианти да се ограничат и намалят разходите. За това и се мислят всички тези трикове с едничката цел -орязване разходите за хората с увреждане. За жалост обаче страдат не мошениците а истински нуждаещите се болни хора.
61
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Маратон

Глупости! Никой не предлага просто така някой да се яви на ТЕЛК. Ако си прекарал тежка болест, просто са те информирали какви права имаш.
По- вероятно е да си трол и да си измисляш.
60
24
 
7
 
! Отговори
Маратон преди 6 месеца
Предложиха ми да се явя на ТЕЛК. Отказът ми беше посрещнат с неприкрито учудване със аргументи от типа на "ама като можеш, защо не? Това си е все пак един допълнителен доход. " Бягам маратонската дистнция за 3 ч. и 39 мин, правя 55 лицеви опори и 20 набирания. Коментарите за системата и българската народопсихология са излишни...
59
5
 
16
 
! Отговори
Ницше не върви преди 6 месеца
До прът
Ницше няма нищо общо с ТЕЛК.
ТЕЛК не прави хората неработоспособни- ВСИЧКИ СА С ПРАВО НА ТРУД! СЕКСЪТ НЕ Е ЗАБРАНЕН от ТЕЛК.
Имаш проблем. Вземи мерки!
58
4
 
17
 
! Отговори
Бай Ганьо от Булгаре преди 6 месеца
Като чуя ТЕЛК и във въздуха се носи миризма на рушвет и далавера.
57
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По-добре е да забегнеш в Английско, там на социални мое си караш цел живот. Еее...па и ако работиш нещо дребно и не се разпускаш... си екстра!
56
3
 
42
 
! Отговори
Пешо преди 6 месеца
До гошо
И защо да не отиде да работи в Белгия, щом може!? Не всички инвалиди са с двигателни увреждания - има незрящи, нечуващи, с онкологични, неврологични, ендокринни и пр. заболявания. Щом може да работи тук, може и в чужбина. Инвалидната пенсия е основно за да не умреш от глад и да можеш да си купиш някои лекарства и услуги.
Защо ви бодат в очите 200лв. пенсия, а мълчите и търпите милиардите кражби и злоупотреби!?
55
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е аз съм с две доживотни диагнози глухота и атрофия на зрителния нерв.. досега със 100 процента защото и двете ас тежки нелечими заболявания и въпреки това си ходя на телк на всеки три години все едно ще почна да чувам или виждам а по новата наредба ще съм 75 процевнта само за глухотата.. нямам думи..
54
1
 
24
 
! Отговори
Ванката преди 6 месеца
До до Ванката

Не, няма да получава инвалидна пенсия след пенсиониране по стаж и възраст. Има право да избере една от двете пенсии. Моля :)))
53
6
 
22
 
! Отговори
гошо преди 6 месеца
Аз познавам един дето беше инвалид по старата разпоредба и взимаше помощи. Това не му попречи да отиде в Белгия да работи селскостопанска работа един сезон.
Сега пак е подал документи за категоризация по новия регламент и чака решение. Ако му откажат, сигурен съм че ще реве до бога
52
5
 
8
 
! Отговори
прът преди 6 месеца
Да! Здравият човек се отличава със способността да работи и да прави секс - Ницше! Те не освобождават работното място, а другото да не ти разправям!
51
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Скоро ще премахват забраната за уволнение на инвалиди. Все подаръци от Дясно бясно управление и Бесницата за хората. Малко по малко правата на народа, хората, работниците се отнемат под въздействие на лобисти от картелни бизнес организации. Вървим към латиноамериканскли капитализъм.
50
2
 
35
 
! Отговори
прикривате позора! преди 6 месеца
Защо няма статия за отпадане на защитата при уволнение на инвалиди?
КРИЕТЕ СРАМНИТЕ И ПОЗОРНИ РЕШЕНИЯ, КОИТО ВЗЕМАТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ!
49
6
 
15
 
! Отговори
те не са импотентни преди 6 месеца
До ПРЪТ
На теб май не ти върви с жените и завиждаш на социалните контакти на хората...
Кой закон забранява инвалидите да имат приятелства или сексуални контакти?
И понеже инвалидът имал интерес към противоположния пол, значи е здрав, така ли?
48
4
 
26
 
! Отговори
КОК преди 6 месеца
1 милион инвалиди в България, стига, пълна сеч на лъжците и двойно вдигане на парите на нуждаещите се