Отстраняването на Брънзов – наказание за синоптиците?

Решението за това е неуместно, отсече Красимир Вълчев
Обновена: 30 авг 2018 17:12 | 30 авг 2018 17:00, Боряна Павлова
23
Отстраняването на Брънзов – наказание за синоптиците?

Дори това решение да има основание, в този момент е изключително неуместно, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод предсрочното прекратяване на мандата на директора на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов.

Още по темата

"Решението не помага, напротив отдалечава от каквото и да е съгласие. Взривява относителния консенсус, който постигнахме вчера. Оставя впечатление за наказателно отношение", заяви Вълчев, цитиран от "24 часа".

Според него отстраняването на проф. Брънзов е наказание за това, че синоптиците са стачкували, затова, че искат да излязат от структурата на БАН.

"Говорих с председателя на БАН. Той също счита, че решението е неуместно в този момент. Това е решение на колективен орган, какъвто е Управителният съвет. Състои се от 27 души, което още веднъж поставя въпросите за адекватността на сегашния модел за академично самоуправление", каза още министърът.

Зам.-председателят на БАН Васил Николов каза пред "Фокус", че освобождаването на проф. Брънзов като директор е съвпадение с вчерашните събития в Министерския съвет. Свикването на извънреден Управителен съвет било предвидено отдавна.

"Един от мотивите е неизпълнение на решение на ръководни органи на БАН. Вторият мотив е нарушаване на устава на БАН. Третият – системно уронване на престижа на БАН“, обясни Васил Николов и допълни, че има и финансов аргумент.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Малко им е преди 7 месеца
70% от НИМХ е за съкращение!
21
0
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 7 месеца
Каквато и проверка да се направи, пак не можеш да им хванеш края на далаверите. Имат си отработени схеми, лостовете за чието осъществяване се предават от баща на син и от дядо на внук.
Прави са онези, които нарекоха БАН феодална империя. Там всичко е на роднинско-приятелски принцип. Ще се борят на живот и смърт, за да запазят кокала. Но във всеки институт има и наивници, въобразили си, че ще просперират и без връзки. Точно те се пенявят тук, не съзнавайки, че защитават чуждо статукво.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 2

Академична автономия ли? Сърбал й е попарата всеки, който е имал наивността да иде да работи в БАН, без да има протекции.
Във всеки един от институтите има роднинско-приятелски кръг, който налага волята си дори в разрез със законите на страната и с правилника на БАН, под претекст, че имало било академична автономия! И така подреждат нещата, нарушавайки закони и правилници, че само те и протежетата им да просперират, дори и да са недоучени.
Ай, сикт...!
19
2
 
6
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 7 месеца
Николов, ти в един институт направи кариера, а жена ти - в съседния.
После смени жената. Сегашната ти връзка къде гради кариера?
Да се ориентираме ко стаа в БАН, за туй питам.
18
1
 
6
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 7 месеца
Проблемът на БАНяджиите е, че дойде "Видов Ден" и най-неочаквано за тях водата почна да се избистря.Лошото е ,че комунистическият гуру, Тодор Павлов, ликвидира Българския научен елит, който бе заменен с "наши прогресивни другари". При съвременната обстановка, кой знае дали някога ще имаме отново елитни Български учени.
17
2
 
9
 
! Отговори
от 16 преди 7 месеца
О, някой ми е сложил даже минус? Защо така бе другари? Аз нямам нищо да крия в заплата си. Получавам точно толкова колкото изработвам, съвсем честно и почтено. Ако искате БАН да оцелее, ще трябва да се мине през това. Защото е абсурдно някакви хора да обикалят по телевизиите и да реват колко са бедни и онеправдани, когато всички в БАН , освен някакви привилигировани шефчета и администратори, взимат мизерни заплати. Защо 1 метеоролог-магистър трябва да взима 1000 лв чисто, а един доктор - 500лв?
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе да се проверят всички плащания по институтски сметки и да се публикуват. Не е толкова сложно: трудово възнаграждение - Х, граждански договори - У, командировки - Z. И това за всеки институт (няма нужда да е поименно освен ако не констатират нарушения или няма видимо несъответствие). По моите граждански договори заплащането е било срещу статия, а командировките са били срещу фактури. Осн. ми заплата е твърда. Да се публикуват, за да престане да се спекулира със заплатите ни! Защото са ниски!
15
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В борбата за кокала феодалните старци отвръщат на удара.
14
1
 
7
 
! Отговори
Знаещ преди 7 месеца
До Анонимен 6
Да се проверят доходите и на Милена Миленкова!Голямо лапане пада при нея, че не я и срам пред хората...
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"За каквото и да ти говорят, става дума за пари"
Казал един стар мъдър евреин!!
12
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нали искате всичко да е като на Запад.........................тогава закрийте БАН................на Запад науката се прави в университетите...............там хората стават професори и вземат Нобелови награди, тук в България се окичили с едни титли - академици, член-кореспонденти............а реален принос в науката...........клони към нула!!!
11
1
 
10
 
! Отговори
do nomer 6 преди 7 месеца
Отговарям ти веднага: личен приятел на Ревалски. Синът му прави сайта на БАН, а той върти фирми за метео апаратура...... Има информация в мрежата...
10
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
БАН явно е раздута структура и там има много нередности...............освен това БАН е остатък от старата система на СССР.
Освен това титлата "академик" звучи много помпозно и грандомански.
Академици, професори, доценти ...............с лопата да ги ринеш............а България има само около 10 световно признати открития!!!
9
1
 
10
 
! Отговори
до 6 преди 7 месеца
Много си прав, ако е имало финансови злоупотреби, да се разнищят нещата.............ако трябва и ДАНС да влезе да разследва!!!
8
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
БАН ? Отварям интернет имам достъп до цялото знание на човечеството могат да ги пенсинират вече най-спокойно и да турат едно резе на портата с един китайски катинар.
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Институт по метоерология и хидрология".................много интересно става!!
Айде прогноза за времето няма да има, ще я четем в CNN, ама като почнат да преливат язовирите..........какво правим??
Хидрологията е много важна наука................и за националната сигурност на държавата, ама науката не е лъжица за всяка уста.
Ясно е , политиците не са длъжни да разбират от наука...............ама нямат ли съветници тия хора???
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И защо Брънзов е изгонил ревизията? Как може един директор, при съмнения за злоупотреби, да не подлежи на ревизия? Как може този директор, при това му поведение, да остане на работа толкова дълго? Защо не се направи ревизия на заплатите в целия БАН? И ще се види кой какви добавки си пише и защо. Защото слуховете са, че в НИМХ някои хора взимат огромни добавки, докато в други, хората си дълбаят МРЗ! Метеоролозите лъжат цялото общество,уронват престижа на БАН и и се подиграват на останалите учени!
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Според мен институтите със стратегическо значение да се отделят като отделни структури със самостоятелни финансиране.
Ясно е, че БАН-аджиите ще се изядат един друг, пък и такава огромна организация трудно да се управлява!
Друг е въпросът, че за държавата България науката няма голямо значение!!!
4
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да ги уволняват всичките цялата държава не струва и БАН и синоптиците са за бунището. Кой от тия даде прогноза за Своге за дъжда никой, ако имаха хубава и адекватна погноза шофера нямаше да тръгне със западната каруца по мокрите пътища.
3
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За какво са ви синоптиците от БАН и прогнозата за времето, нали си имате CNN и Дойче Веле??