Нетаняху чака BG посолство в Ерусалим, Борисов му обеща консулство

Двамата обсъждат тероризма, киберпрестъпността, земеделието...
5 сеп 2018 14:30, Елка Василева
132
Нетаняху чака BG посолство в Ерусалим, Борисов му обеща консулство
Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху. Снимка: Reuters

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се надява, че откриването на почетно консулство на България в Ерусалим ще бъде първа крачка към откриване на българско посолство в Ерусалим. Това каза министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху по време на брифинг в Ерусалим преди срещата му с българския премиер Бойко Борисов.

Нетаняху информира, че по време на срещата му с Борисов двамата ще разговарят и по темите за противодействието с престъпността, киберпрестъпността, земеделие, здравеопазване и др.

Нетаняху изтъкна, че в рамките на добрите взаимоотношения между България и Израел най-ценното е отношението на симпатия и почит на израелския към българския народ.

"Това е така, защото всички са част от една и съща цивилизация. Но тази цивилизация в момента е подложена на атаки, най-вече от радикални фракции, радикален ислям, както и на тероризма, на който е проводник", посочи Нетаняху.

Той добави, че терористичните атаки са насочени срещу всички, като дори и България е била потърпевша от една подобна атака. Поради тази причина и темата за тероризма също ще стане част от разговорите между Нетаняху и Борисов, оповести израелският премиер, цитиран от БТА.

Българският министър-председател Бойко Борисов коментира, че вчера по време на годишната конференция на Международния институт по контратероризъм в град Херцлия е било говорено доста за борбата с тероризма.

Премиерът е на мнение, че усилията трябва да се фокусират върху "мозъка на хората и това, което мислят, защото вече чрез интернет няма граници и се намираме в друго пространство".

Затова според Борисов хората трябва да разберат, че религията е важна за всички, но в същото време най-важното са мирът, толерантността и разбирателството.

Бойко Борисов се надява, че по линия на двустранните отношения до края на годината ще се проведе смесено заседание между двете правителства, което ще бъде в България. Премиерът информира, че днес ще има среща с роднини на загиналите при атентата в Сарафово. Борисов посочи, че терористичният акт е бил насочен срещу израелски граждани, но в него са загинали и български граждани и на България също е била нанесена голяма щета. Той припомни, че тогава се е видяло, че службите на Израел и България са работели като едно цяло.

Българският премиер се надява, че по време на днешното откриване на паметника-близнак ще се отчете това, което е направил българският народ за спасяването на българските евреи по времето на Холокоста.

Бойко Борисов изтъкна, че е от изключително значение приятелството и доверието с Бенямин Нетаняху, защото Израел играе ключова роля за "развързване на сложния възел в Близкия изток".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
11
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Външната политика на България вече години наред, а и не само тя, се диктува директно от Вашингтон и Тел Афиф...което означава само едно - има сделка между местната политическа олигархия и господарите им от чужбина (които ги държата за таshаците), която се състои в следното - господарите диктуват каква е външната ни политика, а местните бандити политици в замяна са оставени свободно да си крадат в територията БГ!
66
2
 
8
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
С неправителствен, т.с частен самолет ли пътува ББ за Израел?
65
1
 
1
 
! Отговори
православие преди 5 години
много са прави
64
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До М, да ...Следваш друга вяра - Вярата на Ленин, Сталин и Путин.
63
1
 
8
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
На официално или лично посещение е ББ в Израел?
62
2
 
8
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
Защо позволихме простотията да стигне чак до Израел?
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе , този е спасил евреите от Хитлер !
60
5
 
2
 
! Отговори
интереси х преди 5 години
дипломацията на Нетаняху е на ниво както винаги по въпроса за сигурността на Израел и столицата на Израел Ерусалим най-добрият и сполучлив министър-председател в Израел ами малки отстъпки и за българите а българите сигурност икономическа и политическа гаранция няма за съжаление крадливи мутри на власт егати дипломацията разберете се сериозно за газта не ,,газова камера,, твърдо против Холокоста х моите уважения ха
59
2
 
11
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
На официално или лично посещение е ББ в Изрел? С неправителствен самолет ли пътува Изрел? Страх го е от старичките ни самолети ли за койте окраде парата ли? Самолетно такси ли ще плащаме всички?
58
10
 
2
 
! Отговори
Яко гнус преди 5 години
Руснаци и араби заедно стещу пазителят на християнските светини в Ерудалим!Гнусно!
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така , с тези разходки на Собственика на ГЕРБ , ще забравим ли асфалта на ПАРТИЗАНСКА ПАРТИЯ ГЕРБ , убийците на 17 българи ???
56
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Досега ***-дойди минавахме между капките.Ама ако тоя *** открие посолство в Ерусалим - атентатите не ни мърдат.
55
3
 
14
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Каква е ползата на България от Израел? Точно никаква? България и Израел били от една обща цивилизация! Как пък не! Какво общо има България и онези фанатици с къдричките и шапчиците!? Риторичен въпрос. Друга лъжа - Израел ни пазел от тероризма...пълни глупости! Нетаняху шока канчето на Борисов да премества посолството на България в Ерусалим, което показва, че имаме един от най слугинския политически елит в света, понеже ще сме от малцината държави сторили това!
54
8
 
3
 
! Отговори
Велик Израел преди 5 години
Пази християнските светини в Близкия Изтобот радикалните .....Затова заслужава благодарност от истинските християни!
53
0
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До ГoшуНищо не си разбрал! Нищичко! Не ми трябва поп/посредник/ за в общуването с Бог ! Друга вяра и учение следвам, след христианството!
52
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоз ко търси там бе, ние трябва да гледаме Швейц-ария и да правим като тях нищо друго не ни трябва, аман от селяни с мания за величие.
51
9
 
0
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До Абе Гошу!Ами да открием тогава в Пхенян или Дамаск, а, 'ко ши кайш? :)))))))
50
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Маже да има прости в една държава. Дето се вика - божа работа.Ама да си изберем най-простия за Премиер си е наказание свише.
49
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само това остава нашия тъпоъгълник да ни вкара между шамарите! Интересно после кой ще му е виновен може би Чирпанското земетресение???
48
2
 
2
 
! Отговори
Хахахах преди 5 години
моите уважения ама за българите газ се ни прецакват накрая да станем евреи да не ни цакат прецакват балканите егаси х