9 септември раздели обществото, БСП ще празнува

Социалистите ще поднасят цветя на паметници, ще имат митинг
Обновена: 9 сеп 2018 14:17 | 9 сеп 2018 09:45, Камелия Цветанова
759
9 септември раздели обществото, БСП ще празнува
Снимка: Булфото, архив

9 септември е една от най-противоречивите дати в историята ни и тя все още разделя обществото, но за БСП си остава празник.

Още по темата
Градският съвет на БСП - София, съвместно с Градския съвет на БАС, организира тържествено честване на 9-и септември. Програмата включва поднасяне на цветя на паметника на Незнайния воин в 17.00 часа. В 17.10 часа ще бъдат поднесени цветя на възстановената паметна плоча на Марин Боев до алпинеума в Княжеската градина, а в 17.20 часа – на паметника на Съветската армия, съобщиха от пресцентъра на Градската организация.
В събитията ще участват народни представители и общински съветници.

В 17.30 часа от паметниците на Васил Левски и Христо Ботев в Борисовата градина ще тръгне шествие към Братската могила.

В 18.00 часа започва тържественият митинг на Братската могила.

9 септември е датата, свързана с коренна промяна – премахване на капиталистическия строй и изграждането на едно комунистическото общество.

За едни комунизмът е бил по-справедливият строй, а за други 9 септември е черна дата, кървав преврат, довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи.
 
В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в съветската сфера на влияние.
 
Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. "Народен съд" в края на 1944 г. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от т. нар. "Народен съд" са 2730 души - министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.
 
Събитията от 9 септември 1944 г. все още не са получили единодушната оценка на историците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


759
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
484
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 518Причина-следствие приятелю! Причината/началото е БКП!
483
2
 
6
 
! Отговори
БОЙКОВИЯТ РАЙ преди 5 години
3 милиона българи потърсиха своята родина извън страната и никога няма да се върнат!
482
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"БСП ще празнува"Айде пак лъжи и измами! Не само БСП ще празнува драги ми смехурко! Ще празнуват всички де що са у парламента но няма да го афишират за да заблудят простите! Всичко е БКП, БКП и БКП бре тарльовци! Кога ли ще го проумеете????
481
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВсеки, който е искал да сваля законната власт е ПРЕДАТЕЛ пред народа а не ГЕРОЙ.Същата съдба са имали нашите революционери борейки се пред СУЛТАНА! и турците!През турско - Хайдути и през царско -комунисти-терористи!!
480
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само можем да мечтаем за стандарта на живот по времето на соц-а.А младите даже и няма да разберат
479
3
 
9
 
! Отговори
ДО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ преди 5 години
А ти НЕ ЗАБРАВЯЙ, че ИВАН КОСТОВ СДС, намали 3 ПЪТИ ПЕНСИИТЕ. Последните 10г. ни управлява ГЕРБ. Затова хората избягаха или измряха от глад с НАЙ-НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ В ЕВРОПА И СВЕТА. Радвайте се на Американци, Социализмът с БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ< ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ и ХРАНА ЗА ВСИЧКИ, БИЛ ЛОШ. Добре, да Ви е ЧЕСТИТО АМЕРИКАНСКОТО РОБСТВО, докато изчезнем като народ
478
1
 
3
 
! Отговори
Нинова преди 5 години
До Фалитите на БКП/БСПДоообре,сънуваш цветно!
477
3
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
"НА ДУГАРИТЕ ЩЕ ВЗЕМАТ ЛИ ФИРМИТЕ ЗА МИЛИОНИ ГА СМЕНЯТ СИСТЕМАТА."---Другаря Бойко преди няколко дни започна изземването, даже по 10 милиона в брой намираше. Друго си е да имаш сметки и имоти навън, можеш да отричаш и за острови, и за имоти , а и никой уж случайно, няа да се изпусне колко са милиардите ти...
476
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДЪРТ *** ИЗТОЧНИК НА БЕНЧ ВАЛУТА- ЩО МИ ИЗБЕГАХА РАБОТНИЦИТЕ ТЪКМО ГИ БЕХ НАУЧИЛ ДА РАБОТЯ ЗА БЕЗ ПАРИ.
475
4
 
11
 
! Отговори
Фалитите на БКП/БСП преди 5 години
БКП с Орешарски фалираха КТБ.Фалирали банки от членове и активисти на БСП и ДС агенти: Бизнесбанк - 6 млрд. и 132 млн.лв. дългове към ДСК; Първа частна банка - 3 млрд. и 980 млн.лв. дългове към ДСК; Търговска банка Славяни - 2 млрд. и 181 млн.лв. ; Добруджанска търговса банка - 1 млрд. и 150 млн.лв.; ТС Б.анк - 1 млрд. и 500 млн.лв.; Агробизнесбанк - 886 млн.лв.; Търговска банка Елит - 819 млн.лв.; Балканска универсална банка - 554 млн.лв. ; Българска земеделска промишлена банка - 465 млн.лв.
474
2
 
7
 
! Отговори
extremist преди 5 години
09.09.1944 НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ БЪЛГАРСКИ ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК....
473
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
300 ЧЕРВЕНИ ЕДРИ БЛАГОДЕТЕЛИ СА СИ РЕКЛИ МАЙНАТА ИМ НА ДРОГАРИТЕ И ВМЕСТО НА ПАРТИЯТА МАЙКА СА СИ КУПИЛИ ЯХТИ ЗА МИЛИОНИ.
472
1
 
2
 
! Отговори
КОЙ преди 5 години
До НЯМА ГИ НАГАЙКИТЕНикой не си мърси ръцете с нас!
471
5
 
9
 
! Отговори
пред Трибунала преди 5 години
9 септември 1944 е за Воения съд в Хага , нещата които са се случили е било като по време на война , може да се сравни с Терористите в Сирия ИДИЛ
470
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НА ДУГАРИТЕ ЩЕ ВЗЕМАТ ЛИ ФИРМИТЕ ЗА МИЛИОНИ ГА СМЕНЯТ СИСТЕМАТА.
469
2
 
12
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
Оставка за Нинова и разпускане на червената *** заедно с Радев марионетката да стават и да се махат!!!
468
6
 
7
 
! Отговори
Спокойно! преди 5 години
За наша всеобща радост БКП/БСП все повече се топи по 2 причини:1. Естествена физиология2. Отдавна се води сериозна вътрешна война - милионерите срещу милиардерите. Те, всички са там, в тази честна и социална партия. Не става дума за пари, а за много, много ограбени пари от България.А кой ще гласува за тях? Естествено роднините им, неграмотните на село и братята от боята.Децата им ще гласуват в чужбина, където живеят - Европа, САЩ, в екзотични страни.Алтернативата им е да управляват с ДПС
467
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НЯМА ГИ НАГАЙКИТЕ493 Колкото по-далеч от Русия на Путин,толкова по-близо до цивилизацията.Апропо,Путин и Ердоган,са първи приятели и работят по общи проекти.
466
2
 
10
 
! Отговори
комуняги-убийци!!! преди 5 години
До НЕ ЗАБРАВЯЙТЕОТ КОМУНИСТИ ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА..........................
465
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДРОГАРИТЕ ЩЕ СМЕНЯТ СИСТЕМАТА, А МИЛИОНИТЕ НА СОЦИАЛИСТИТЕ И ЕДРИЯТ СОЦ КАПИТАЛ И НЕГО ЛИ ЩЕ ПОДМЕНЯТ- КО ПРАВИМ ДРОГАРИ...