9 септември раздели обществото, БСП ще празнува

Социалистите ще поднасят цветя на паметници, ще имат митинг
Обновена: 9 сеп 2018 14:17 | 9 сеп 2018 09:45, Камелия Цветанова
759
9 септември раздели обществото, БСП ще празнува
Снимка: Булфото, архив

9 септември е една от най-противоречивите дати в историята ни и тя все още разделя обществото, но за БСП си остава празник.

Още по темата
Градският съвет на БСП - София, съвместно с Градския съвет на БАС, организира тържествено честване на 9-и септември. Програмата включва поднасяне на цветя на паметника на Незнайния воин в 17.00 часа. В 17.10 часа ще бъдат поднесени цветя на възстановената паметна плоча на Марин Боев до алпинеума в Княжеската градина, а в 17.20 часа – на паметника на Съветската армия, съобщиха от пресцентъра на Градската организация.
В събитията ще участват народни представители и общински съветници.

В 17.30 часа от паметниците на Васил Левски и Христо Ботев в Борисовата градина ще тръгне шествие към Братската могила.

В 18.00 часа започва тържественият митинг на Братската могила.

9 септември е датата, свързана с коренна промяна – премахване на капиталистическия строй и изграждането на едно комунистическото общество.

За едни комунизмът е бил по-справедливият строй, а за други 9 септември е черна дата, кървав преврат, довел до ликвидирането на демокрацията и частната собственост, почернил живота на стотици хиляди българи.
 
В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев. Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България скъсва с хитлеристка Германия и попада в съветската сфера на влияние.
 
Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. "Народен съд" в края на 1944 г. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от т. нар. "Народен съд" са 2730 души - министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.
 
Събитията от 9 септември 1944 г. все още не са получили единодушната оценка на историците.


759
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
541
9
 
1
 
! Отговори
Няма значение преди 5 месеца
До Анонимен 548
Уха, ма ти си бил голям наказател...а роднината ти дали не е бил с право в този лагер? я уточни?
540
30
 
12
 
! Отговори
Връл червен комунист преди 5 месеца
Пикая на всички престъпници пукнали в лагерите! Същото и за наследниците!
539
2
 
20
 
! Отговори
До 535 преди 5 месеца
"А днес, защо демокрацията прогони безвъзвратно цвета на нацията?"

Хората бягат, защото в България ком.унизмът не свършва, както е в другите нормални бивши соц. държави.
При нас съществува най-дългото комунистическо робство (74 години), начело с червените, саботиращи България! Все още всички сме зависими от тях, защото са се окопали навсякъде в икономиката, бизнеса, селското стопанство, но с крадените от нас пари.

Като червени работодатели (фирмите са техни) дават най-ниските заплати в ЕС.
538
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Грешката на царските политици беше че натресоха България на страната на Германия
вместо да си остане неутрална като Турция! Ако бяхме неутрални
комунистическите лекета нямаше никога да дойдат на власт защото СССР
нямаше да ни окупира!"

Точно така, ама нали "патрЕот е, душа дава"... Ако бяхме решили да сме неутрални, като Турция, щеха да ни обвинят точно в това, че искаме да играем с Турция. А всичко свързано с турците, на нас ни се обяснява, че е вредно. Кой ни го обяснява? Големият брат!
537
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Няма значение 546
Не позна! Имам роднина загинал в комунистически трудов лагер Ловеч и благодатрение на разораната "почва" през 90-те наказах убийците! С тяхните камъни по тяхните глави! Не ме хванаха!
536
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Грешката на царските политици беше че натресоха България на страната на Германия вместо да си остане неутрална като Турция! Ако бяхме неутрални комунистическите лекета нямаше никога да дойдат на власт защото СССР нямаше да ни окупира! Няма за какво!
535
3
 
7
 
! Отговори
Няма значение преди 5 месеца
До Анонимен 544
А бе май си мисля, че баща ти е бил член на БКП. Или ако си малък все още, дядо ти със сигурност. не знам обаче дали толкова млади хора са се дигнали срещу монархията тогава само защото не са могли да крадат. За това са си дали живота сигурно. Тъпотата е присъща на хората, да ти кажа.
534
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кимон Георгиев е една от най-отвратителните личности в българската история.
Това е човек кариерист, правил всичко в живота си заради егото си. Отхвърлян на много места, освобождаван от пост, уволняван, хем проявил се в битки (или по-скоро изтъквал се пред другарите си и наглеел яко), хем фашист, хем комунист обаче масон. Хем скаран с много от гнуснитe масони. Хем искал да запази връзки с царската фамилия. Пълен подлизурко, играч със силните на деня, гледал от къде дуxa вятърът.
533
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Няма значение 534
Не им са давали на комунистическите негодяи да краднат и те са се навдигнали! Ето и до днес не са спрели да грабят - БСП, Герб, Патриоти и всичките парламентарни люспи!
532
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 537
Ако не се интегрират и изкарат английски паспорт - вън! Който има гражданство/паспорт няма/не могат да го пипнат ако не е терорист!
531
1
 
2
 
! Отговори
през кура ми! преди 5 месеца
До Анонимен

Да му мисли Бойко за Брекзит и 200-те хиляди българи!
530
0
 
5
 
! Отговори
гниди преди 5 месеца
До Анонимен

Западните черни радиостанции бяха превзети от ДС!!!!!!
529
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Преди "гетото" НРБ строеше АЕЦове, сега РБ ги закрива по нареждане на ЕС и служи сдамо за пазар на западни стоки и депо за евтина работна ръка.
528
3
 
16
 
! Отговори
гладен рай! преди 5 месеца
До Един от Северозапада

Комунистите ни избиха физически а в момента материално!
527
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Особено западните радиостанции Свободна Европа, Гласът на Америка, ама никакъв интерес не проявяваха към България, никакъв.
526
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще видите Дойран сега след Брекзит като ви изритат от Острова и 200 хил българи се приберат с увиснал нос в България да се влеят в редиците на безработните.
525
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Гетото на ЕС

И преди си бяхме същото гето на Европа и никой не проявяваше интерес!!!!
Сега ставаме саво за ракетна площадка на САЩ за отбрана на ЕС! и нищо повече
524
10
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 месеца
Комунистите избили цвета на нацията? Да, вярно е. Колко хора избиха, и им конфискуваха имотите? А днес, защо демокрацията прогони безвъзвратно цвета на нацията? Защо всичко живо , което има възможност, емигрира и се връща само Август, за да види все още живите си родители? А като и те си заминат-ще продадат имотите тук за кой колкото даде, и ще са испанци, холандци, англичани...Та казвате, комунизмът избивал цвета на нацията.А демокрацията? И кой днес е цветът ? Олигарсите и децата им ли???
523
6
 
8
 
! Отговори
Няма значение преди 5 месеца
Ако в Царство България всичко е било мед и масло и неземно щастие, откъде ще се пръкнат тез комунисти с техните лозунги за свобода, равенство, справедливост? Дали щяха да вземат властта, да мобилизират младите и старите да строят една нова държава и ново общество? били осъдени на смърт намколкоси човека...Колко от тях за избити? Явно недостатъчно, щом някои от децата им станаха председатели на съюза на българските преводачи, адвокати и съдии и още много и много.Дълга е темата. Имало го е 9.09.
522
4
 
4
 
! Отговори
неудобен държавник преди 5 месеца
До мъст

Цар Борис -3 е имал роднинска връзка с кралското семейство и затова Сталин го отравя!
Можел е да преговаря с Джордж-6-ти за излизане от войната