Втори здравен стълб: 12 лв на месец. За услуги над 700 лева – доплащаме!

Министър Кирил Ананиев с две идеи за здравноосигурителен модел
11 сеп 2018 13:00, Боряна Павлова
215
Втори здравен стълб: 12 лв на месец. За услуги над 700 лева – доплащаме!
Снимка: архив Булфото

Нови две идеи за здравноосигурителен модел е представил вчера здравния министър Кирил Ананиев - допълнително задължитело здравно осигуряване и пропорционално доплащане от страна на пациента.

Вчера здравният министър Кирил Ананиев се срещн а със съсловните организации на лекарите, зъболекарите, фармацевтите и асоциираните медицински специалисти. В нея са участвали и зам.-здравният мнистър Жени Начева и управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев.

Обсъждат се два варианта – 2% върху дохода или 12 лева са всеки осигурен, посочват от Център за защита правата в здравеопазването.

В последните дни се появи информация, че една от идеите, които финансовото и здравното министерство обсъждат за нов здравен модел на осигуряване е да се удържат по 12 лв. месечно за втори здравен стълб, както е с пенсиите, а всички медицински услуги над 700 лв. да се доплащат от пациентите.

В идеите за нов модел отпадат съсловните организации като участници в определянето на цените на медицинската помощ, т.е. няма да се сключват рамкови договори, защото цените щели да се определят от здравния министър, пише "24 часа".

Държавните и общинските болници нямало да се затварят, но щели да се преобразуват по модел на БДЖ. Днес министър Ананиев ще се срещне с представителие на сдруженията на тези болници.

Новият здравноосигурителен модел трябваше да бъде представен в края на юни, но това така и не се случи. Малко след този срок, министър Ананиев обяви, че готви не един, а два варианта за нов модел и ще ги представи в края на юли, което също не се случи. Официалното им представяне ще бъде на кръгла маса в края на този месец.

Наред с тези промени, Националната здравноосигурителна каса готвела промяна в нормативната уредба, според която лекарствата за онкологични заболявания ще бъдат включени в цената на клиничната пътека.

Така водещи за предписването на терапията ще станат финансовите, а не медицинските показания.

Ако промяната стане факт, пациентите ще останат на най-евтината терапия, която обаче не винаги е ефективна.


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
3
 
17
 
! Отговори
ГУРУ преди 5 месеца
Докато здравното осигуряване е държавно, така ще бъде. Дай на хората избор между 5-10 застрахователни фонда, които се конкурират помежду си и не дават ей така лесно пари за фиктивни операции и болести и им гледай сеира на частните болници. Само дето това няма как да стане щото за повечето политически индивиди в сферата няма да има доходност (само за малка част).
138
4
 
21
 
! Отговори
мак преди 5 месеца
Ще плащаме заради едни хора, които не работят и не се осигуряват. Все отнякъде трябва да дойдат средствата, а кое е най-лесно - да принудиш редовните платци, защото нямаш акъл нито воля да събереш дължимото от тези, които не плащат, а ползват. А за услуги за над 700 лв какво да кажа, лекарите ще предпочетат да лекуват по-евтино и не винаги ефикасно, защото кой може да си позволи да доплаща?
137
1
 
19
 
! Отговори
геноцид! преди 5 месеца
БДЖ ли им е моделът? Щото БДЖ е много ефективно и рентабилно.
Кожодерите измислили нови начини как да ни довършат.
Направят ли платено лечението- СПИРАМЕ ДА ПЛАЩАМЕ ЗДРАВНИ ВНОСКИ!
Двойно ще се осигуряваме и ще плащаме лечение и лекарства накрая!!!!
ТРОЙНО ПЛАЩАНЕ!
136
1
 
31
 
! Отговори
бай х преди 5 месеца
Тоя министър знае ли как е в малките градчета ... няма доктори , цели отделения са закрити ... Например в Смолян няма лекар онколог и трябва да идва 1 път седмично такъв от Пловдив , ама той идва 1 път месечно ... и го чакат 50-100 души от ЦЕЛИЯ ОКРЪГ . х 3 минути на човек и до следващия месец ... който е още жив . Трагедия !! Как ще накарате тия хора да ви плащат незаслужените вноски за ,,здраве,,
135
1
 
15
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 месеца
Ако могат да ми вдигнат "самолета"ще дам и 100лв.Ама понеже е невъзможно,по-добре да не давам нищо.
134
1
 
25
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ: преди 5 месеца
ЕХА, АМА ОЩЕ КОЛКО ЗА КРАДЕНЕ ЩЕ ИМА...
133
2
 
29
 
! Отговори
народна мъдрост преди 5 месеца
Болен Здрав Носи!! Докато тлъстите политици праска поредната елитна и й плащат с вашите пари, вие бачкайте болни до гроб!!!
132
0
 
16
 
! Отговори
fgn преди 5 месеца
e towa e gerb!!а ние сме идеални за това да ни....
131
8
 
11
 
! Отговори
USA-та преди 5 месеца
Вижте, не знам кой от вас е бил за по дълго време в щатите, но аз с очите си установих, че няма по беззъба нация в света /буквално/! Това за "американската усмивка" го забравете. Страшно скъпо е.
130
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Бизнесмен
То ние и на 10% си тръгнахме, вие искате да ни взимат 40-50% данък. Какъв ще е стимула за стоене в БГ?
129
4
 
30
 
! Отговори
Тарикат преди 5 месеца
За 20 години здраво, ама много здраво бачкане не знам дали имам и месец официален трудов стаж. Да де, ама имам две търговски помещения. Ако реша, точно след минута се пенсионирам с 800 евра рента на 39 години. А на тази възраст ми предлагат здравна застраховка с покритие 2 000 000 евро, във всяка европейска болница, точно срещу левче на ден. Просто не съм изхранвал полицаи, ц$игани и безполезни държавни търтеи.
128
1
 
59
 
! Отговори
Банкянския инкасатор преди 5 месеца
Гледайте сега как почти всички здравни услуги ще станат над 700 лева!
127
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И десет стълба да направят пак няма да има пари, защото се харчат неразумно.
Здравната каса управлява почти 4 млр. лева за 2018г. и никой не е отговорен за наредените търгове за лекарства и консумативи и тнт. Не се плаща на пазарен принцип.
Така ще е, докато не се носи наказателна отговорност.
Нека служителите на НЗОК вземат по 5к лв заплата, но да си вършат работата качествено и при корупция - двойни присъди.
126
2
 
49
 
! Отговори
1234 преди 5 месеца
Ясно указанията са за изтребване на материала! Действайте смело, но като изтребите материала няма от кой да крадете после!
125
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В САЩ в по-малките градове дори няма болници. Всичко е частни лекари, и ако нямаш да платиш - гробищата.
124
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Ню-Йорк е същото, има цели квартали живеят в мизерия, в центъра е пълно с просяци и бездомници на фона на скъпи лимузини и баровци от уол стриит.
123
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Поредната такса, която здравноосигурените ще трябва да плащат на тези, които не се осигуряват (мутри, *** и т.н.), срещу която такса ще получават едно голямо нищо.
122
2
 
7
 
! Отговори
до 122 преди 5 месеца
2-3 хил за цялата страна, вкючително провинциалните райони, където храна и всичко ти е без пари щото ти си го гледаш, я ни дай статистиката за сторицата Вашингтон и я сравни със столицата София!
121
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 121
Моля те отиди до някоя болница в някой малък град и виж какво е положението там, пък после пак ми обяснявай колко е зле в САЩ.
120
1
 
12
 
! Отговори
бял р0б преди 5 месеца
р0бе, на тръстиката, плантация българия трябва да работи на пълна пара! стига приказки по форумите, щото 100 камшика, обратно на тръстиката, веднага!!