Втори здравен стълб: 12 лв на месец. За услуги над 700 лева – доплащаме!

Министър Кирил Ананиев с две идеи за здравноосигурителен модел
11 сеп 2018 13:00,
215
Втори здравен стълб: 12 лв на месец. За услуги над 700 лева – доплащаме!
Снимка: архив Булфото

Нови две идеи за здравноосигурителен модел е представил вчера здравния министър Кирил Ананиев - допълнително задължитело здравно осигуряване и пропорционално доплащане от страна на пациента.

Вчера здравният министър Кирил Ананиев се срещн а със съсловните организации на лекарите, зъболекарите, фармацевтите и асоциираните медицински специалисти. В нея са участвали и зам.-здравният мнистър Жени Начева и управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев.

Обсъждат се два варианта – 2% върху дохода или 12 лева са всеки осигурен, посочват от Център за защита правата в здравеопазването.

В последните дни се появи информация, че една от идеите, които финансовото и здравното министерство обсъждат за нов здравен модел на осигуряване е да се удържат по 12 лв. месечно за втори здравен стълб, както е с пенсиите, а всички медицински услуги над 700 лв. да се доплащат от пациентите.

В идеите за нов модел отпадат съсловните организации като участници в определянето на цените на медицинската помощ, т.е. няма да се сключват рамкови договори, защото цените щели да се определят от здравния министър, пише "24 часа".

Държавните и общинските болници нямало да се затварят, но щели да се преобразуват по модел на БДЖ. Днес министър Ананиев ще се срещне с представителие на сдруженията на тези болници.

Новият здравноосигурителен модел трябваше да бъде представен в края на юни, но това така и не се случи. Малко след този срок, министър Ананиев обяви, че готви не един, а два варианта за нов модел и ще ги представи в края на юли, което също не се случи. Официалното им представяне ще бъде на кръгла маса в края на този месец.

Наред с тези промени, Националната здравноосигурителна каса готвела промяна в нормативната уредба, според която лекарствата за онкологични заболявания ще бъдат включени в цената на клиничната пътека.

Така водещи за предписването на терапията ще станат финансовите, а не медицинските показания.

Ако промяната стане факт, пациентите ще останат на най-евтината терапия, която обаче не винаги е ефективна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
31
 
! Отговори
Един преди 5 години
"...щели да се преобразуват по модел на БДЖ." Дотук я четох статията. Нататък няма смисъл. Моделът БДЖ е толкова издържан и финансово стабилен, че можем да късаме от него за разсад и да изнасяме по белия свят. :D
33
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите ще плащат допълнително докато едни други не са платили 1 стотинка, но ползват здравеопазване.
32
0
 
18
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Да ги храним министрите,заради тях няма за здраве!Умните министри на тиквата !
31
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо бюджетните не си плащат сами осигуровките,а държавата им ги плаща? От тук трябва да се започне,ако искаме нещо да се промени.
30
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се избере оногова,който има идея как да се развие индустрията.Тогава ще има пари и за здравеопазване и за образование и за пенсии.Политиката на сегашните е теглене на заеми,преразпределяне,скубане чрез т.н. обществени поръчки.На вуйчо Анани му е време да нани.
29
9
 
16
 
! Отговори
аз преди 5 години
До АнонименМного си е справедлив плоския данък даже - който получава 3000 лв плаща 10% и който получава 500 пак плаща 10%, кое му е несправедливото?
28
3
 
53
 
! Отговори
Демокрацията преди 5 години
Да не оставим нито един пациент да умре преди да сме му изстискали и последната стотинка.
27
0
 
41
 
! Отговори
80%+ преди 5 години
Докато кълвете на гола кукичка по време на избори, така ще е, шарани люспести.
26
11
 
9
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам на следващите избори да изберем БСП които ще направят безплатно здравеопазването на бедните и болни българи!
25
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на Тодор Живков таксите за здравеопазване постоянно се вдигаха, но вестник Работническо дело не пишеше за това.
24
3
 
49
 
! Отговори
ГНУС МЕ Е ОТ ГЕРБ преди 5 години
ГЕРБ ЩЕ ОГРАБИ ОЩЕ ПАРИ ОТ БЕДНИТЕ И БОЛНИ БЪЛГАРИ.ВЕЧЕ ЩЕ БЪДЕ НЕПОСИЛНО ДА СИ НАПРАВИШ ПО-СКЪПА ОПЕРАЦИЯ.А ЕЛЕКТОРАТЪТ НА ГЕРБ ОТ ТЪМНИТЕ ЦВЕТОВЕ НА ДЪГАТА ПАК НЯМА ДА ПЛАЩА И ЩЕ ВЗЕМАТ ОТ НАШИТЕ ВНОСКИ.
23
2
 
39
 
! Отговори
Дядо Терпешев преди 5 години
Нека крадат! Като съберат повечко, ще им спретнем нов 9 септември и национализираме това, което са откраднали от народните мъки!
22
0
 
74
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Даааа твърдо съм да има и втори и трети стълб ,даже трябва да са 240 стълба и на тях да виси по един ояден плондер!
21
1
 
65
 
! Отговори
Българина преди 5 години
А кога ще решите въпроса с ползването на тези пари от хора без да са внасяли? Ние хубаво все ще внасяме, докога шведите ще ползват без да внасят? От моите данъци не искам нито един *** нито да се лекува нито да се храни, защото от съшите данъци само поразиите от кражбите и разрушенията не могат да се платят....
20
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
няма лошо да плащаме по 12 лева отгоре, стига да знаем за какво.... Влезнах в болницата за полип в носа и излезнах с епикриза 3 страници, чак се чудя дали още е останало нещо неорязано в мен... било само на документи
19
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо пак удряте по бедните хора,а по висшите етажи имат безплатно здравеопазване?Махнете плоския данък,който въведе царя и всеки да си плаща процентно,според средствата които получава!И спрете да крадете здравната каса или да наливате в частния сектор от общата здравна каса!Който иска частна болница,да тегли заем и си я строи сам и да си я създава сам!
18
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А третия здравен стълб (най дългия), ще дойде когато потрябват здравните услуги.
17
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, как да сме съединени и обединени? Каквито глупости плещиха на 6-ти и ще плещят и на 22 септември!? Българска Коледа - Дарете СМС за болното дете.....! Лицимерие, фарисейщина, *** и див капитализъм! Айде всеки да гледа себе си и ако е по млад да изчезва без да се замисля!
16
0
 
52
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 5 години
"Така водещи за предписването на терапията ще станат финансовите, а не медицинските показания"Квинтесенцията на нещата - пациентите да умират максимално бързо, с минимални разходи.
15
0
 
52
 
! Отговори
КоР преди 5 години
Тази седмица НАП са подпукали фирмите с нулева дейност, които не са си публикували нулевия отчет в търговския Регистър. Пишат по 2000 лв. - 3000 лв. глоби за нищо. Бюрокрация - терминал 2!