Втори здравен стълб: 12 лв на месец. За услуги над 700 лева – доплащаме!

Министър Кирил Ананиев с две идеи за здравноосигурителен модел
11 сеп 2018 13:00,
215
Втори здравен стълб: 12 лв на месец. За услуги над 700 лева – доплащаме!
Снимка: архив Булфото

Нови две идеи за здравноосигурителен модел е представил вчера здравния министър Кирил Ананиев - допълнително задължитело здравно осигуряване и пропорционално доплащане от страна на пациента.

Вчера здравният министър Кирил Ананиев се срещн а със съсловните организации на лекарите, зъболекарите, фармацевтите и асоциираните медицински специалисти. В нея са участвали и зам.-здравният мнистър Жени Начева и управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев.

Обсъждат се два варианта – 2% върху дохода или 12 лева са всеки осигурен, посочват от Център за защита правата в здравеопазването.

В последните дни се появи информация, че една от идеите, които финансовото и здравното министерство обсъждат за нов здравен модел на осигуряване е да се удържат по 12 лв. месечно за втори здравен стълб, както е с пенсиите, а всички медицински услуги над 700 лв. да се доплащат от пациентите.

В идеите за нов модел отпадат съсловните организации като участници в определянето на цените на медицинската помощ, т.е. няма да се сключват рамкови договори, защото цените щели да се определят от здравния министър, пише "24 часа".

Държавните и общинските болници нямало да се затварят, но щели да се преобразуват по модел на БДЖ. Днес министър Ананиев ще се срещне с представителие на сдруженията на тези болници.

Новият здравноосигурителен модел трябваше да бъде представен в края на юни, но това така и не се случи. Малко след този срок, министър Ананиев обяви, че готви не един, а два варианта за нов модел и ще ги представи в края на юли, което също не се случи. Официалното им представяне ще бъде на кръгла маса в края на този месец.

Наред с тези промени, Националната здравноосигурителна каса готвела промяна в нормативната уредба, според която лекарствата за онкологични заболявания ще бъдат включени в цената на клиничната пътека.

Така водещи за предписването на терапията ще станат финансовите, а не медицинските показания.

Ако промяната стане факт, пациентите ще останат на най-евтината терапия, която обаче не винаги е ефективна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
42
 
! Отговори
Нагли изнудвачи преди 5 години
Докато не емигрират завинаги всички и да няма кого да изнудвате, няма да се успокоите алчни ***! 650,000 души живеят с пенсии до 200 лв, а над милион с пенсии до 300 лв! От къде ще намерят пари за алчната лекарска мафия ***???
53
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Убеден съм, че само по "Цариградско" има много повече от два стълба и ще стигнат за всички нормотворци. Иде, иде ...
52
0
 
34
 
! Отговори
Пенка преди 5 години
Тия хора срам нямат ли? Сега вече напълно ще бъде ликвидирано здравеопазването, не че беше цъфнало и вързало.То цъфна и върза когато болниците станаха търговски дружества.И сега обикновения човек остава на измиране. Пълни ***!
51
4
 
13
 
! Отговори
Кокорко преди 5 години
Ако здравеопазването беше на загуба щяха ли да се отварят толкова частни болници ?Държавни болници не трябва да има. Те са си свикнали открай време някой да им плаща сметката.
50
0
 
8
 
! Отговори
уй заспал преди 5 години
и накрая .. оп , усвояванеее :Dривахте за 8% - дадоха ви ги, нищо не направихте .. значи може и на 6% да си стоите
49
0
 
23
 
! Отговори
до 31 преди 5 години
Такива бизнесмени като теб на запаТ не прогресират. Това, което си написал, Маркс го е написал преди 1 век. Видяхме го моделът докъде стигна. Относно идеята на министъра - нямам против и с 20лв. да я увеличат, но искам като отида на лекар никъде да не ми споменават за пари. А не като сега..
48
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой , не каза и сега от 6 000 000 Българи ,кой плаща за здраве и кой не!Много ме съмнява че хората с неплатени осигуровки са повече от 200 000!Доста пари за здраве липсват през годините!
47
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми нали искахте банани, яжте банани сега? С бананите върви и скъпо здравеопазване, вие не знаехте ли?
46
0
 
33
 
! Отговори
сара преди 5 години
Като чуя "Втори стълб" и ми иде да викам.....Видяхме втория стълб на НОИ .Явно и този министър е в неведение от същността на нещата.Не втори стълб, а ОЩЕ касИ и КОНКУРЕНЦИЯ !!!!!!!!!!!!!!
45
0
 
40
 
! Отговори
мнение преди 5 години
здравеопазването го превърнаха в най-голямата бездънна каца.... краде се повече отколкото се внася. Кое по-сериозно от грип лечение струва по-малко от 700 лв? Като ще си плащаме по-добре да няма вноски, за какво са те? Да пълним нечии джобове? И без това и сега който има пари се лекува, а който няма.... ако оживее...
44
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да храним министри ,доценти и фалшиви професори!И Генерала премиер ,Бойко
43
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И таксата при общопрактикуващите лекари да стане 10 лева.
42
12
 
2
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
Правете си каквито си искате прогресивни данъци, нас това не ни засяга, ние си изкарваме парите от дивидитенти и много други законни начини, а там данъците са минимални и плоски по цял свят. Вие работниците си праразпределяйте както искате, ако щетте от тези с 2 хил лева цялата заплата му вземете и я раздайте на тези с ниски заплаит, както намерите за справедливо, това не ни засяга.
41
1
 
28
 
! Отговори
бай х преди 5 години
Здравните и пенсионните вноски трябва да са доброволни , и всеки да решава как да се лекува или осигурява .
40
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първи стълб, втори стълб и н броя стълбове да има колкото ще получат бъдещите пенсионери, толкова и здравеопазване ще има.
39
2
 
34
 
! Отговори
Браво Бойко преди 5 години
Да спрат да крадат на хората осигуровките и ще има пари за здраве,ама на Бойко крадливите кадри много пипат!Джипитата взимат по 3лв.на човек,всяко джи пи има по 3000 човека ,смятайте вие къде изчезват парите за здраве и потребителската такса! Правят по 8000 - 9000лв. На месец,за да мачкат на компютри и да разпечатат бланки!Закупили Джипове и Вили. Специалистите са с по 700лв.заплата!
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
#31Все пак според правописа би трябвало да е бизнесмен :-)
37
1
 
34
 
! Отговори
а бе преди 5 години
Нали затова вдигнаха вноската преди години от 6 на 8%. Но не направиха фондове и Борисов заедно с Дянков откраднаха близо 2 милиарда лева от здравните ни вноски.Сега пак ще ги вдигат ... ЗАЩО, свършиха другите пари за крадене ли???
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
така ли....а иска ли Боко тояга и сваляне от власт..
35
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз по първия стълб от години се опитвам да си издействам едно-единствено направление за преглед при специалист и все неуспешно. Щото не съм доказала на джипито, че съм болна! Добре, че ни осигуряват допълнително във фонд, че досега да съм си заминала. Колкото и стълбове да направят, просто ще е едно прибиране на пари от съвестните граждани.