Българинът чака месията! Слави, Радев – влизат от раз в НС

Ако сега има избори, ГЕРБ води с 3% пред БСП, "Воля" не влиза
12 сеп 2018 09:00,
571
Българинът чака месията! Слави, Радев – влизат от раз в НС
Колаж: Dnes.bg

Събитията от последния месец (катастрофи с жертви, боричкания в коалицията, оставки във властта – бел.ред.) сериозно са ударили върху авторитета на управляващите, твърдят от соцологическа агенция "Медиана", които разпространиха до медиите експресен сондаж за началото на парламентарния сезон.

Въпреки това ГЕРБ продължава да е първа политическа сила и води на БСП с 3,5%. Резултатите са 23,6% срещу 20,1 на сто.

Кризата във властта от последния месец най-сериозно обаче е усетена при "Обединените патриоти", които са загубили над 3 на сто от електоралния си потенциал в рамките на месец. Сега те получават 6,6%.

Засега ДПС се утвърждава като трета политическа сила, като събира 9 на сто подкрепа сред избирателите.

"Воля" продължава стремглаво да губи симпатизанти и вече е под 2%.

Десните са извън парламентарния борд, но като съвкупност "Демократична България"(2%), Реформаторски блок (1,6 на сто) и СДС (0,6) влизат в НС, при едно условие – да се обединят.

Над половината от избирателите (55%) заявяват, че е възможно да гласуват за хипотетичните "Партия на Слави Трифонов"  и "Партия на президента Румен Радев".

Ако шоуменът влезе в политиката със своя формация, към този момент за него биха гласували 29,3%, а ако държавният глава измени на Столетницата и реши да играе соло, получава подкрепа от 41,8 на сто от избирателите.

"Тези избиратели очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при едни избори е непредвидимо. В този смисъл твърденията на президента, че едни избори ще възпроизведат съществуващата в момента картина, не почиват на познаването на обществено-политическите нагласи в обществото", настояват социолозите от "Медиана".

От данните им става видно още, че само за три месеца хората, които считат, че е добре кабинетът да изкара пълен мандат, са намалели осезаемо. Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за правителството (37%) и желаещите то си отиде предсрочно (29%) е само 8 на сто.

Спада и общата оценка на работата на кабинета ("Среден" – 3.29), като за сравнение през май месец тя е била отново "Среден", но тогава 3,44.

Намаляват и оптимистичните нагласи и се увеличава песимизмът по отношение на непосредственото бъдеще за българина.

"Вероятно, влияние оказват и очакванията за покачването на цените на енергоносителите в зимния период", заключават социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


571
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
15
 
12
 
! Отговори
Сандра преди 5 години
Хайде стига ни занимавайте с този Слави. За нищо не става! Не можа едно семейство да създаде, държава ще оправя. Представям си го...той премиер, а Норчето ВИПа сигурно ще му е вътрешен министър :)
98
9
 
5
 
! Отговори
2018 преди 5 години
Не бе, сега на 16.09 държавата ще бъде превзета от Емо Русланов от Англия и още един праслак. Те просто са решили, че ще управляват вече, не им се чакало повече. Слави, Радев, само Барековци се редят, политици еднодневки.
97
9
 
6
 
! Отговори
До КОНСТАНТИНОВ преди 5 години
Поредния негграмотник си ...Я се научи кой вкарва в затвора ;)Нарича се съдебна с-***, едната от трите власти в Държавата.Правителството не може да осъжда или вкарва в затвора.С такива като теб е пълна България - негграмотни хора.А искаш да живееш добре - ами първо се ограмоти бре, г-н Андрешко Константинов :)))
96
6
 
10
 
! Отговори
съм за гъмза преди 5 години
До Анонимен 86Не гледай кой кого плюе,може да е постановка,ами гледай какво става!Всички тия гербове,бесепета и атаки са метастази на БКП!
95
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Славуца има 3 млн. подписа, много партии ще отпаднат Слави ще вкара поне 120 депутати, Слави е българският Орбан.
94
15
 
8
 
! Отговори
Медиана преди 5 години
Стъкмистика и още нещо... Радев пълен слуга на Нинова, какви качества има той, че да управлява? Толкова ми е безличен!
93
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не щем,бееееее,искаме БСП да се връща!
92
7
 
19
 
! Отговори
месара преди 5 години
не ми оправдавайте герб с някакви събития от прези 30 години. Кажете какви резултати постигнаха днес, след 10 години управление. Хайде, похвалете се поне с едно нещо, добро за народа. Хайде, чакам
91
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Медиана са БСП слуги, не им вярвайте на глупостите.
90
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коя е тази партийна структура, която може да отреже и изчисти корупцията???? Този рак е с метастази и обхванал целия живот в България. Народът е на ниво оцеляване. Няма сили дори да се възпроизведе. Просто едва едва надига глава и бяга от България за да се спаси и оживее. После праща пари на родителите си за да оцеляват и те и да плащат непосилните сметки. Затова и децата на България са най-големия инвеститор , а бизнеса бяга. Няма кой да направи промяна. Няма да позволят!
89
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Месиите Ви винаги са идвали от изток. И през 1878 и през 1944. Това Ви е историята. Не чакайте нито Слави нито някой тукашен. Българин държава не може да управлява - също доказано от историята. Ако можеше, нямаше да ги има нито робствата Ви нито катастрофите Ви нито сегашното дере в което сте се натресли и се гърчите. Отивайте да чистите на германци, французи и други хора по света та поне се отучите малко от свещената Ви българщина и български тарикатлъци.
88
8
 
11
 
! Отговори
Fakt преди 5 години
Радев е политически инвалид, Слави ще ни оправи, ама друг път! И двамата са Барековци, не им вярвам изобщо!!!
87
18
 
13
 
! Отговори
Истински Българин преди 5 години
Браво на Герб, колкото и да се опитват да ги спънат остават без алтернатива, най-добрите, образовани и мислещи за доброто бъдеще на България! Бойко благодарим ти за невероятната работа която вършиш и за професионалистите с които си се обградил, с теб животът ни е много по-хубав! Имаш моят глас завинаги!
86
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХАХАХАХА, ЧЕРВЕН КОЛЮ С МЕДИАНА СКОРО СЛАГАШЕ БСП ПРЕД ГЕРБ, ТАКА ЧЕ НЕ МУ ВЕРВАЙТЕ МНОГО НА ЧЕРВЕНИЯ ЧУК.
85
4
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Още един глас за Възраждане и от мен, г-н Константинов
84
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А НЕ ГЕРБ НЕМОГАТ СТИГНА БСП- 1995/1997Г ИНФЛАЦИЯ 2654.4%/НСИ/.
83
4
 
5
 
! Отговори
До КОНСТАНТИНОВ преди 5 години
Значи се поинтересувай от партия Възраждане.
82
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
84- най вече червените които ОБРАХА СВОЯ НАРОД 1995/1997 Г ЧРЕЗ ФАЛИТА НА БАНКИТЕ.
81
7
 
13
 
! Отговори
Jo6 преди 5 години
10 ГОДИНИ ПЪЛЕН СРИВ И КРАЖБИ, А НЯКОЙ ПРОДЪЛЖАВА ДА ВОДИ В КЛАСАЦИЯТА ?
80
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преврат му е майката за да тръгнем напред защото на народа няма да му омръзне да гласува за ГЕРБ,БСП и ДПС. Другия вариант е преминаване на властта в ръцете на президента защото видяхме до къде ни докараха партиите.