Българинът чака месията! Слави, Радев – влизат от раз в НС

Ако сега има избори, ГЕРБ води с 3% пред БСП, "Воля" не влиза
12 сеп 2018 09:00,
571
Българинът чака месията! Слави, Радев – влизат от раз в НС
Колаж: Dnes.bg

Събитията от последния месец (катастрофи с жертви, боричкания в коалицията, оставки във властта – бел.ред.) сериозно са ударили върху авторитета на управляващите, твърдят от соцологическа агенция "Медиана", които разпространиха до медиите експресен сондаж за началото на парламентарния сезон.

Въпреки това ГЕРБ продължава да е първа политическа сила и води на БСП с 3,5%. Резултатите са 23,6% срещу 20,1 на сто.

Кризата във властта от последния месец най-сериозно обаче е усетена при "Обединените патриоти", които са загубили над 3 на сто от електоралния си потенциал в рамките на месец. Сега те получават 6,6%.

Засега ДПС се утвърждава като трета политическа сила, като събира 9 на сто подкрепа сред избирателите.

"Воля" продължава стремглаво да губи симпатизанти и вече е под 2%.

Десните са извън парламентарния борд, но като съвкупност "Демократична България"(2%), Реформаторски блок (1,6 на сто) и СДС (0,6) влизат в НС, при едно условие – да се обединят.

Над половината от избирателите (55%) заявяват, че е възможно да гласуват за хипотетичните "Партия на Слави Трифонов"  и "Партия на президента Румен Радев".

Ако шоуменът влезе в политиката със своя формация, към този момент за него биха гласували 29,3%, а ако държавният глава измени на Столетницата и реши да играе соло, получава подкрепа от 41,8 на сто от избирателите.

"Тези избиратели очевидно търсят политическа алтернатива вън от основните политически играчи и тяхното поведение при едни избори е непредвидимо. В този смисъл твърденията на президента, че едни избори ще възпроизведат съществуващата в момента картина, не почиват на познаването на обществено-политическите нагласи в обществото", настояват социолозите от "Медиана".

От данните им става видно още, че само за три месеца хората, които считат, че е добре кабинетът да изкара пълен мандат, са намалели осезаемо. Към момента разликата между тези, които биха желали пълен мандат за правителството (37%) и желаещите то си отиде предсрочно (29%) е само 8 на сто.

Спада и общата оценка на работата на кабинета ("Среден" – 3.29), като за сравнение през май месец тя е била отново "Среден", но тогава 3,44.

Намаляват и оптимистичните нагласи и се увеличава песимизмът по отношение на непосредственото бъдеще за българина.

"Вероятно, влияние оказват и очакванията за покачването на цените на енергоносителите в зимния период", заключават социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


571
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
10
 
9
 
! Отговори
внушават ни страх! преди 5 години
Вкараха ни в поредната икономическа криза и за да ни накарат да мълчим, ни плашат, с избори и Радев и Слави щели да дойдат.Досега с Нинова ни плашеха. Сега с Радев и Слави ни плашат.ИЗПОЛЗВАТ ВНУШЕНИЕТО НА СТРАХ.Пропагандна машина.ЧРЕЗ СТРАХ НИ ДЪРЖАТ В ПОДЧИНЕНИЕ!
118
2
 
6
 
! Отговори
пр.под шипковия хр. преди 5 години
Една лястовица пролет не прави ! Трябват структури по места , партийни централи в цяла Бг, пари -много пари , а това се изгражда с години , и ако нямаш този ресурс ,дори народа да те избере си аут
117
4
 
13
 
! Отговори
До Гражданин преди 5 години
Плевнелиев, ти ли си? Стига си писал глупости, обърни внимание на новата си жена.
116
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СТАЙ, ВЕТК, БЕНЧ, БАБА ВИ ТРЪГНАЛИ ДА РАЗДАВАТ МИЛИОНИТЕ ДЕТО ОТКРАДНАХА ОТ НАРОДА С ФАЛИТА НА 12 БАНКИ ПРЕЗ 1995/1997Г- СПИРАТ СИ ФЕРАРИТА И РОЛС РОЙС ПО ПАЛАНКИ И СЕЛА.
115
17
 
15
 
! Отговори
Гражданин преди 5 години
Всъщност Радев е популист и слуга на Нинова. Ако той управлява, все едно БКП управляват.
114
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СандраЧе кой от управляващите ни е със семейство?
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 99 АнонименТи даже не знаеш как се пише думата "министър" бе, бива ли така?
112
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълна е държавата с рекетьори, чалгари, мутри. И се власт искат.?
111
4
 
8
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 5 години
Какъв Слави,бе ?!!! Не виждате ли,че го вкарахме да води ,,шоуто,, си от един килер ?! Тоя сме го смачкали отвсякъде ! Слави...Пфу !!!
110
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изберете ги...и пак ще ревете !Не разбрахте ли, че докато сте си андришковци и политиците ще си останат същите!
109
2
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Стадото прости се.ляндури до кога ще си избира овчар, който да го дои, стриже и "оправя"?!?Гласува се за управленска програма - цели, методи, срокове за изпълнение, очаквани резултати!Гласува се за принципни, интелигентни, компетентни професионалисти, които да поемат ангажимент да изпълнят управленската програма! А ако не я изпълняват се свалят от власт от ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО, което знае за какво е гласувало!Без ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА, НЕЗАВИСИМА СЪДЕБНА СИСТЕМА, ОТГОВОРНОСТ НА ГЛ. ПРОКУРОР, РЕАЛНА БОРБА С КОРУПЦИЯТА, НЯМА ДЪРЖАВА И ДЪРЖАВНОСТ, се.ляндури прости!
108
3
 
8
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 години
МЕДИАНА на ЧЕРВЕН Кольо - никога не позналата т.н. соц. агенция ! Червен Кольо...КАРИКАТУРО .СКРИЙ се беееее...ходи на риба ! Ще проверим откъде са милионите ти - при новият гл. прокурор- БЪДИ СИГУРЕН !
107
4
 
14
 
! Отговори
отклонявате фокуса преди 5 години
Стига сте създавали излишно напрежение! Нито Радев, нито Слави не са се засилили към НС. Никой не иска да печели избори и да носи последствията от 10год. управление на ГЕРБ. Проблемите в Бг не са политически. Проблемите са икономически и социални. Задава се жестока зима с нечовешки цени, ниски заплати и пенсии.
106
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма вече на къде, изровихме тинята от дъното и отдолу скала.
105
2
 
3
 
! Отговори
Янко преди 5 години
Отивам да гладувам с Босия. Нещо съм заслабнал и трябва да се уча от него!
104
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СмяхНьи са знайАма малко страхлив го дава.Че и му шушнат в микрофона в ухото какво да говори.Нас диктофон ли ще ни управлява или президент?
103
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРЕДИ 30 Г БИЛО ОТДАВНА- 2014Г ГРЪМНАХА 13 БАНКА- А СЕГА ВСИЧКИ НИЕ 4/5 МИЛИАРДА.
102
2
 
8
 
! Отговори
Айде пак преди 5 години
се появи отпадъка, дето ни убеждава, че съдебната система няма никаква връзка с правителството. Аман от слаби ***.
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАЧИ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ РЕЧЕ ОТДАВНА БИЛО- Я ГЛЕЙ- 12.8%ИНФЛАЦИЯ ЗА 2005/2008 Г./СПРАВКА В НСИ/
100
14
 
11
 
! Отговори
Смях преди 5 години
Кой го измисли, че Радев става за нещо и щял да оправи България? Това, че веднъж е спечелил изборите, не значи че е кадърен. Нито е лидер, нито може да се справи с цялата държава.