НС бутна ветото на Радев върху АПК и скъпите съдебни такси

ДПС за промените: Половината текстовете са на опозицията!
Обновена: 13 сеп 2018 12:25 | 13 сеп 2018 12:00,
20
НС бутна ветото на Радев върху АПК и скъпите съдебни такси
Архив: Булфото

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху поправките в Административнопроцесуалния кодекс. С 146 "за" и 69 "против" депутатите приеха отново промените, като само от левицата подкрепиха мотивите на държавния глава и бяха против.

Основната цел на промените в Административнопроцесуалния кодекс са да се разтовари Върховният административен съд /ВАС/ и да се разпредели натовареността между другите административни съдилища. С поправките се вдигат и таксите за касационно обжалване и така обикновената такса в касационно производство от 5 лв. става 70 лв. Целта е да се ограничи възможността за злоупотреба с безконтролното обжалване.

Според държавния глава Румен Радев обаче с поправките уредбата се отдалечава от основни конституционни начала и деформира традиционни принципи и постижения на административното право. С тях ще се намали интензитетът на защитата на правата на гражданите и юридическите лица относно актове, издавани от позицията на власт и изискващи подчинение, мотивира се президентът. По думите му тези разпоредби ще се отразят неблагоприятно на ролята на административното правосъдие да бъде защитник на обикновения човек срещу незаконосъобразните действия и произвола на администрацията.

По време на дебатите соцлидерката Корнелия Нинова заяви, че ако бъде приет този закон повторно, от левицата ще внесат в деня на обнародването му жалба в Конституционния съд.

Според нея с тези предложения се обръща досегашният принцип на правовата държава и конституционния ред. Тя отчете и че увеличението на таксите за касационно обажалване скачат от 5 на 70 лева, което е с 14 пъти.

"Властта си осигурява решения на тъмно, обществото няма да има достатъчно информация. Увеличихте ли им доходите, та да им увеличавате таксите. Не стига ли увеличението за вода, стоки, храни, та сега и това?! Ограничавате правото човек да търси правосъдие на всички инстанции", настоя червената лидерка.

"Нарушен е основно принципът за разделение на властите, това е сериозен удар върху правовата държава. Изправяте държава срещу народ", заключи Нинова.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ я контрира, че гражданите са освободени от такси, когато е доказано, че нямат средства да я заплатят.

Още по темата

"Взима се предвид финансовото състояние, здравословното и семейно състояние, възрастта, други относими обстоятелства. Предоставили сме адекватна социална защита на хората в неравнопоставено положение", настоя той.

Данаил Кирилов добави и че от опозицията удобно пропускат да кажат, че вдигането на таксите се касае само за касационното произнасяне.

Хамид Хамид от ДПС обяви, че движението ще подкрепи повторното приемане на закона и обясни колко дълго е продължила работата по поправките в АПК. Той обърна внимание и че повече от половината текстове в хода на работата са били предложени от опозицията.

"Тук не може да се каже, че няма чуваемост. 70% от тексответе са изменени. Ново беше присъствието на гостите на правната комисия във вторник, които идваха за първи път по този законопроект. Къде бяха те преди 2 години да бранят аргументите на Румен Радев", запита той.

Хамид настоя, че законодателството е насочено към гражданина и ще му бъдат спестени други разходи.

"Не е ли затруднение Бай Пенчо да го водиш в София да си води делото, вместо както сега се предвижда, да си води делото съда в Шумен. Казвате за таксата, която става от 5 лв. - 70. Никой обаче не говори за спестените средства да идва до София", настоя Хамид.

По думите му в закона са предвидени възможности гражданите да бъдат освободени от такси, когато докажат, че нямат възможност. "Несъстоятелни са твърденията, че който няма пари, няма право на съд", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Манолев? По кой кодекс го оправдаха и как така всеки втори във властта е бил/е клиент на съдебната система?
15
17
 
3
 
! Отговори
Ива преди 5 години
Имаме си президент-Радев Ветото !
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи за 99% от хората вече трета инстанция няма да има...
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На това ли вече му викат АПК? Как се променят времената наистина...
12
3
 
7
 
! Отговори
ХАХА преди 5 години
До АнонименХамид на тезгяха и яко .................не.
11
1
 
32
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Отнеха право на достъпна защита на хората. Бавно, но сигурно вървим към министър - председателска диктатура. Да не се налага на някой от сектата на Вожда да си търси правата в съда, тогава искам да му вида изражението, като му връчат сметката. ОТ ДРУГА СТРАНА ПРИ ТОВА ИЗМИСЛЕНО ПРАВОСЪДИЕ, ТАКСИТЕ ТРЯБВА ДА ПАДАТ, А НЕ ДА СЕ ВДИГАТ. ОСТАВКА НА ТАРИКАТИТЕ СУДЖУЦИ ПОДКРЕПЕНО ОТ "ПАТРИОТИТЕ".
10
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Безсрамници!!!!!!!!!!!!!
9
1
 
29
 
! Отговори
ТОЛУПА преди 5 години
ЛИШАВАТ С ТЕЗИ ВИСОКИ ТАКСИ ХОРАТА ДА ТЪРСЯТ ПРАВАТА СИ В СЪДА. НЕ ИМ СТИГНАХА ПАРИ НО ОИТНЕМАТ И ПРАВО.
8
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всичко е ясно, коалицията ГЕРБ - ДПС все по-отчетливо
7
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те бутнаха ветото, а ние ще бутнем тях!
6
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какъв е смисълът на ветото, когато трябва да се гласува в НС. Малумна работа!
5
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във всички държавни структури вече се правят списъци с имента на хората, на които да се даде увеличение на заплатите. Само лоялните на ГЕРБ чиновници ще получат увеличение.
4
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм компетентен по въпроса, но знам че където ГЕРБ са пипнали всичко са счупили.
3
43
 
7
 
! Отговори
Винету преди 5 години
Хи-хи, пионката радефф отново увисна на лоста.
2
28
 
4
 
! Отговори
Изнервен преди 5 години
До 1 и 2. Ти, който си един и същ червен ***, изобщо запознат ли си с промените и кои са плюсовете и минусите, или просто си плюеш ей така, по позитански.
1
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брутална наглост! Всеки ден все нещо намират да вдигнат тия пиявици....