Гласят глоби до 1500 лв. за мудни чиновници и калпава работа

Промени в АПК щели да улеснят гражданите и бизнеса
32
Гласят глоби до 1500 лв. за мудни чиновници и калпава работа
Снимка: Булфото

Мудните чиновници, които вършат калпаво работата си ще отнасят солени глоби, ако не свършат или бавят свои задължения. Според предлагани нови промени в Административно-процесуалния кодекс, внесени в парламента от ГЕРБ, наказанията за виновните длъжностни лица ще са от 150 до 1500 лв.

"Най-важното е, че с новите текстове се отварят вратите на принципа на мълчаливото съгласие и прехвърляме административната тежест от чиновниците", коментира пред "Труд" председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Бизнесът от години настоява за по-бърза работа от страна на администрацията, а една от точките в програмата на ГЕРБ е именно намаляването на чиновническата преса върху компаниите.

Новите текстове ще премахнат част от бюрократичните спънки и ако в регламентиран срок дадена фирма няма отговор от чиновник, то ще се приема, че поставеното питане е с положително становище от въпросното ведомство.

"Изменението създава предпоставка за постепен преход от презумпция за мълчалив отказ към презумпция за мълчаливо съгласие в подходящите за това случаи", се казва в мотивите към законопроекта.

Според вносителите, "мълчаливото съгласие е инструментът, чрез който най-лесно се игнорира бездействието на администрацията и рязко се намалява административната тежест".

Промените в АПК ще доведат до въвеждането и на електронно правосъдие.

"Що се отнася до електронното правосъдие – навсякъде, където можем, е да направим процедурите дигитални", отбеляза още Кирилов. В новите текстове е записано, че призовките вече ще може да се изпращат по електроната поща. Това означава, че съдилищата ще могат да изпращат призовки чрез електронни съобщения.

"Това предложение ще породи дискусии, но от друга страна ще доведе до опростяване на призоваването чрез електронните съобщения", каза още председателят на правната комисия.

Пак с новите текстове ще се увеличи размера на държавните такси и ще има пропорционална такса при материален интерес на делата. Работната група от ВАС са приложили финансова обосновка, а подобна практика има вече в закона за управление на средствата на европейските фондове.

Защитата на социалните права обаче остават на същите нива, а промените ще касаят дела за обществени поръчки, концесии и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До шматкаВъобще няма да се изненадам ако се подготвят за поредната вратичка в закона която да развърже ръцете на някой хора и да почнат да събарят паметници на воля. Няма да е нищо ново в нашата страна. Като се започне от храни, сгради, лекарства, химически отпадъци (мога ли да ги заровя на място х) скриване на важна информация от чиновници (имаме пратена молба с въпрос дали да кажем на хората за уран във водата) и тн. Това ще е перфектния начин да се размие отговорността (не се пита личност)
26
1
 
0
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Значи ако искам да съборя паметник на културата и не получа отказ в установения срок мога да вкарвам багераАз така го разбирамИли ако внеса някакво експериментално лекарство и не получа разрешение в срок мога вече да го продавамНа децата ви
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При пазарната икономика изборите са "пазар",където политиците се предлагат като стока-"кандидати " за "слуги на народа",а избирателите са клиенти- "господари",които "наемат" най-впечатляващите "слуги".Така е и на пазара за коне и магарета-гледат им зъбите и т.н. Проблемът е защо политиците -"слугите"- сами си организират и определят разходите за охрана,транспорт, жилища, командировки и т.н. без "господарите"? Може ли "слугите" цели 28г да са на главите на "господарите" и дори да се друсат?
24
0
 
3
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До ЧИНОВНИКДобре, че е така нареченото от теб простолюдие (което ти е и работодател), че да имаш заплатка и работа. Затова трябва масови съкращения. Всеки може да се сети за поне 2,3 бюра или агенции който спокойно могат да се закрият без това да наруши работния цикъл.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е, в момента готвим документи за прехвърляне на имот и от 3 агенции ни издадоха различни документи с грешка! При положение, че за всяко нещо се плаща солено и после се връщаш да се разправяш за корекция....Кой ще ме компенсира за загубеното време. Работят с г%зовете си!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ти мълчаливо съгласие, при отказ е ясно, а как ще се удостовери съответното право на даден човек, придобито "мълчаливо"? А какви злоупотреби могат да се получат при умишлено мълчание на даден чиновник, направо въображението немее. Електронни призовки-само по желание. Има хора без компютри, без достъп до интернет, неграмотни, извън страната. Истината е, че трябва съкращаване на пиявиците и дисциплиниране на останалите. А, и да им се набие в главите, че хората им плащат заплатите, нихната ..
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"постепен преход от презумпция за мълчалив отказ към презумпция за мълчаливо съгласие"Значи ако напиша писмо до парламента "Мога ли да ви *** всичките там ****?", ако не получа отговор до седмица, го приемам за "мълчаливо съгласие".
20
0
 
8
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Аз ще ти кажа. Съкращават се всички ненужни и безполезни. Остават 30% който са кадърни. Вдига им се заплатата двойно и пак спестяваме 40% от парите който в момента харчим за издръжка на държавните служители! С тези спестени 40% може спокойно да се намалят данъците на тези който плащат за всичко (всички работещи в частния сектор) и всички са доволни и с по висок доход. А мързеливците искат не искат ще трябва да почнат истинска работа и да генерират пари! Така и вие ще сте стимулирани да работите!
19
0
 
2
 
! Отговори
чиновник в отпуск преди 6 години
До ЧиновникКажи ми колко лева е заплатата ти, моля! Моята е 500, не получавам ДМС, върша си работата отговорно и в срок, хората ме уважават, и служители и клиенти. Апропо, имам две деца, ученици, които възпитавам на уважение към хората и най вече към себе си. Е, трудно ги храня пълноценно, почивка на море няма, но има пари за дрехи, учебници и малко джобни. Е, и какво следва ...
18
0
 
7
 
! Отговори
ДЪРЖАВНА ЯСЛА преди 6 години
Навсякъде е задръстено с ненужни хайлази.Все са герберски активисти настанени на държавна ясла.
17
0
 
1
 
! Отговори
ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ преди 6 години
ГЕРБАР ГЕРБАРУ ОКО НЕ ВАДИ
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Столична община, дан. служба "Надежда"- за удостоверение за данъчна оценка на имот. Подава се в една обща стая с 2 гишета+1 гише за декл. на МПС, в която има и три гишета "каса". Отпред чакахме 5 човека. За 40 мин. никой не влезе и излезе от стаята. След 1, 30ч. влязох, служителката на гишето ми прегледа документите и ме изпрати да платя на касата без никаква бележка. През 20- ти минути, в които чаках за каса, тя отказваше да обслужи други хора, докато не и занеса платежното. Абсурдно обслужване
15
0
 
3
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
*** пример. На всеки който може да му потрябва свидетелство за съдимост. Да влиза в сървъра да поглежда дали имаш присъди и това е! Защо трябва да губиш дни в обикаляне напред назад за една хартийка? Или КАТ да имат общ сървър с митниците! Като чужд ТИР иска да напусне страната да се проверява има ли нарушения и ако да дали си ги е платил. А не както е сега КАТ си търсят парите за актовете, а те хората вече са по средата на Европа и митницата няма грам информация кой да пуска и кой не!
14
0
 
1
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
Не ме разбирайте погрешно, идеята принципно е страхотна, стига да не доведе до отварянето на нови вратички в закона, както се опасявам. Този принцип за мълчаливото съгласие би трябвало да влиза в сила за определени казуси, не по принцип за всички. И глобата не би трябвало тихомълком да отменя по-тежки санкции в случай на корупция. Тоест, това би трябвало да се приложи в бюрокрацията само на най-ниско ниво.
13
1
 
2
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
А не както сега разходи се до гише 1 за декларация 15, от там до гише 8 за декларация 20 и се върни на гише 50 за да ти вземат двете декларации и да ти издават декларация 100. Искаме масови съкращения на раздутия държавен апарат. Всички бутни листчета да се съкращават! Почти 1 мил. държавни служители! Това нормално ли е? Това е почти половината работоспособно население и 1/6 от населението на държавата! Такива промени искаме, а не някакви си закони който я се спазват я не!
12
0
 
4
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
Тоест, аз съм бизнесмен без излишни морални задръжки и искам да си построя хотелче на забранено място. Подавам документация, която по закон трябва да бъде отхвърлена, но не получавам отговор в законовия срок. Според този принцип на "мълчаливо съгласие", отговорът е положителен и започвам да си строя хотела за 1.5 млн. Чиновникът, забавил отказа, е глобен с 1500 лв (а не съден), но тази глоба е "покрита" от някакви 15 хил., озовали се по странно стечение на обстоятелствата в банковата му сметка.
11
0
 
0
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Цялата история е подигравка. Хората не искат такива промени (и сега има срок който държавните служители трябва да спазят за отговор) проблема е в твърде многото администрация (служители) на който ние им плащаме заплатите, а те незнаят за какво са на работа. Много от нещата който държавните служители изискват да извадиш е просто за да оправдаят назначаването на една гора хора. Искаме единен сървър с нужна информация. Всеки служител да има достъп до информацията която го касае за лицата.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 11Е бива ли да си толкова пр0ЗД бе?За да ти пратят нещо по ел. поща, нали трябва да имаш такава?Трябва да заявиш такава и да си посочил, че желаеш по електронен път да те призовават. Също така ще се види дали пощата е отваряна и съответното писмо е отворено и четено. Ако не е ще те уведомят по друг начин, защото явно имаш проблем с пощата, нета или нещо друго.Аз съм за електронно да се правят нещата, а не за някакви дребни неща да те правят на м***ймуна по институциите.
9
2
 
6
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Ох котенца... Ся гледайте как хазната ще се напълни заради тия флегми. :D
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с "електронното правосъдие" и призовките по електронна поща си представям каква златна мина ще е за съдии-изпълнители и за далаверите с присвояването на имоти на възрастни хора, заради неизплатени несъществуващи дългове. Пращаш на някоя баба на 85 години призовката по електронна поща и тя вече е редовно призована, делото минава и бабата ще разбере, че вече не притежава апартамента си чак като се озове на улицата. Пък на преклонна възраст ако няма роднини вече няма да може да се съпротивлява