Президентът пресмята: 2 млрд. излишък? НС да каже къде и колко!

Радев иска дебат и санкция на депутатите, обществено обсъждане
265
Президентът пресмята: 2 млрд. излишък? НС да каже къде и колко!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев поиска тази година не правителство само да разпределя парите от бюджетния излишък, ами това да стана със санкция на парламента.

Още по темата

Той определи излишъкът, който се очаква да бъде натрупан над предварително заложеното при разчетите на  макрорамката като "съзнателно заложен и грижливо отглеждан".

Според него тези пари трябва да се изхарчат в края на годината след обществен дебат и с решение на депутатите.

Президентът смята, че това ще бъде един много силен сигнал от страна на правителство и парламента към българските граждани, както и надежда за демократичните процеси в страната.

В последните години при управлението на Бойко Борисов пари от бюджетния излишък се разпределят с постановления на Министерския съвет, без да се прави промяна в закона за бюджета. В началото на август правителството обяви, че излишъкът е над 2 млрд. лв.

Румен Радев закри Форума за неравенствата и бедността, който се проведе под негов патронаж.

Накрая той цитира книгата "Защо нациите се провалят" на Дарон Аджемоглу и Джеймс Робинсън, според които успехът или провалът на нациите се дължи на първо място на институциите. Радев очерта два вида институции.

Там, където има инклузивни икономически институции, има прогрес и просперитет. Където са институциите са ексклузивни има големи неравенства, бедност и упадък. Второ, политическите институции определят и типа икономически институции, даде пример президентът и разясни какво означават двата модела.

"При инклузивните политически и икономически институции има централизирана силна държава, която налага ефективни данъчни политики, отстоява правата и собствеността на гражданите и гарантира техните свобода и сигурност. Гарантират, че просперитета се дължи на иновации и конкурентноспособност. Гарантират прозрачност, отговорност и отчетност на управлението. Хората забогатяват на основата на ефективна организация на труда, на конкуренция и иновации.

При екстрактивните политически и икономически институции гражданите са слабо представени в управлението, не успяват да наложат ефективен контрол над политическия елит, чиято основна цел е личното облагодетелстване. Тук централизираната държава е слаба, няма такава. Тя не може да защити правата, собствеността и бизнеса на гражданите, да гарантира тяхното сигурност, не може да наложи ефективна и справедлива данъчна и социална политика и да гарантира достъп до образование и здравеопазване. При тези институции публичните средства се разхождат с липса на достатъчно прозрачност, а управляващите са безотчетни и безотговорни. Те не стимулират прогреса и иновациите", обясни държавният глава.

"Къде е България между тези два институционални полюса? Картината на нашия икономически, политически и социален пейзаж е много сложна", риторично попита Радев.

Според него е нужна промяна и тя може да стане само с дебат около истината, сблъсък на идеи и привличане на обществото и всички институции в този дебат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
2
 
6
 
! Отговори
:)) преди 5 години
Стокооборотът / количествено/ на цигарите, алкохола, ... калко падна от как е ГЕРБ на власт? Количествено продукцията и стоките увеличават ли се или намаляват в разчетите на ГЕРБ? :)) А акциза колко се покачи, от как е ББ на власт? Какво става със М.Стайков ?
140
8
 
6
 
! Отговори
до Анонимен преди 5 години
Парламентът е да кове закони, не да разпределя пари.Имали са думата, когато се е обсъждал проекто-бюджета за 2018.Толкоз.
139
6
 
8
 
! Отговори
МЕТОДИ преди 5 години
2007 и 2008 година управляващите от БСП само в месец декември на съответната година изхарчиха по над 3-4 милиарда лева и досега не дадоха отчет на никой за какво ги изхарчиха / със сигурност на техни хора / !?! Някои спомня ли си за някои ремонти на пътища, които ги дадоха и по телевизията, извършени в близките 2-3 години, за които така и не се разбра кой ги е извършил. Не защитавам сегашните управляващи, но ако се разроват харчовете от декември 2007 и 2008 бог знай какво ще изкочи!?!
138
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако в къщи не кажеш на жена си за парите от командировката , стават откраднат ,, излишък " .В България не се зачита парламента ,феодала превзе всичко без президенството , и залага ниски приходи , увеличава данъците и ......... И З Л И Ш Ъ К !!! Айде БЕ !!!
137
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За всеки от нас ще са нужни 50-90 лв допълнително за издръжка следващите месеци !Тези нови цени зависело от газа и долара , според собственика на ГЕРБ !!!А данък на кола с 30 % увеличава ли излишъка на Тиквата ?Хазната е продънена , банкярския излишък е в главандурата МУУУУУУ !
136
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или са били умишлено заложени, или от финансовия нищо не става, а може и двете!
135
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 136абе ***,да не би тиквата да ги е спечелил
134
1
 
6
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Германската икономика има т.н. предвидени излишъци.Те са от "незаконни" взимания на държавата,както и тук.Реалноста показва,че държавата започва да изпитва нужда от допълнителни бюджети за да покрие "излишъка".Година след година държавата започва да посреща нуждите,които стават постоянни и когато "излишъците" изчезнат,държавата изпада в дефицит.Най-умното,което държавата може да направи е да покрие стари задлъжнялости с тях.
133
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Льотчика цял живот е живял на държавна издръжка. Даже едни чорапи не си е купил със собствени пари. Затова, когато става дума за бюджета, той го смята като нещо свое, което му принадлежи, все едно, че разпределя кубинките в поделението.
132
3
 
13
 
! Отговори
:)) преди 5 години
До Обича чуждотоЧужди пари? Не са дори икономисани, а предварително сметнати и заделени за лично ползване от правителството! Предварителни разчети с намерение "Аз давам!" да се бие в гърдите и да е безконтролно харченето им! А може ли да го считаме този излишък невярно планиране, грешно изчисление, м? А Умишлено присвояване на обществени средства?
131
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иска да разпределя човека 10 бона на месец не му стигат жена му искала скъпи рокли че да прилича на Мелания Тръмп
130
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, Радев да не ги е изработил лично тези пари, та е тръгнал да ги разпределя !От комунист и ром по-нахален няма.
129
10
 
9
 
! Отговори
Обича чуждото преди 5 години
Добре е, че Радев умее да смята,особено чуждите пари - интересно е какво би казал ако започнем да му се бъркаме как харчи своите ?!
128
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До М, да ... 104Няма какво да се чака. Те вече си гласували 13-тата заплата и бонуси за Коледа.
127
4
 
9
 
! Отговори
Новите хъшове преди 5 години
Докарахме я до там , че щом млад българин пробие в софтуерния бизнес , веднага търси западен партньор , като вид застраховка от родната администрация.У нас минеш ли 10млн евро оборот , чакай неприятности.Но се чудят защо никой не инвестира хахаха.Добре че сме в ЕС и това все пак възпира мутрите , които само чакат да излезем , за да се върнат отново.
126
4
 
7
 
! Отговори
До 122 “ един турчин преди 5 години
защо в развитите икономики няма бюджетен излишък - Не си прав, в Германия вече трета поред година има бюджетен излишък .........
125
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До WienГовори бавно, за да го разберат такива като теб.
124
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 115Спестените пари на другите ли са, бе, бот????Колко пъти ще постнеш една и съща глупост???И ви финансират такива ***! Пари, хвърлени на вятъра. Разсипия за *** от помощното училище.
123
4
 
7
 
! Отговори
Wien преди 5 години
Човека така бавно говори да не обърка чак да смята...
122
2
 
3
 
! Отговори
До 124 преди 5 години
Дори го доказват с минусчета.Раята си иска хомота , това е.