Президентът пресмята: 2 млрд. излишък? НС да каже къде и колко!

Радев иска дебат и санкция на депутатите, обществено обсъждане
265
Президентът пресмята: 2 млрд. излишък? НС да каже къде и колко!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев поиска тази година не правителство само да разпределя парите от бюджетния излишък, ами това да стана със санкция на парламента.

Още по темата

Той определи излишъкът, който се очаква да бъде натрупан над предварително заложеното при разчетите на  макрорамката като "съзнателно заложен и грижливо отглеждан".

Според него тези пари трябва да се изхарчат в края на годината след обществен дебат и с решение на депутатите.

Президентът смята, че това ще бъде един много силен сигнал от страна на правителство и парламента към българските граждани, както и надежда за демократичните процеси в страната.

В последните години при управлението на Бойко Борисов пари от бюджетния излишък се разпределят с постановления на Министерския съвет, без да се прави промяна в закона за бюджета. В началото на август правителството обяви, че излишъкът е над 2 млрд. лв.

Румен Радев закри Форума за неравенствата и бедността, който се проведе под негов патронаж.

Накрая той цитира книгата "Защо нациите се провалят" на Дарон Аджемоглу и Джеймс Робинсън, според които успехът или провалът на нациите се дължи на първо място на институциите. Радев очерта два вида институции.

Там, където има инклузивни икономически институции, има прогрес и просперитет. Където са институциите са ексклузивни има големи неравенства, бедност и упадък. Второ, политическите институции определят и типа икономически институции, даде пример президентът и разясни какво означават двата модела.

"При инклузивните политически и икономически институции има централизирана силна държава, която налага ефективни данъчни политики, отстоява правата и собствеността на гражданите и гарантира техните свобода и сигурност. Гарантират, че просперитета се дължи на иновации и конкурентноспособност. Гарантират прозрачност, отговорност и отчетност на управлението. Хората забогатяват на основата на ефективна организация на труда, на конкуренция и иновации.

При екстрактивните политически и икономически институции гражданите са слабо представени в управлението, не успяват да наложат ефективен контрол над политическия елит, чиято основна цел е личното облагодетелстване. Тук централизираната държава е слаба, няма такава. Тя не може да защити правата, собствеността и бизнеса на гражданите, да гарантира тяхното сигурност, не може да наложи ефективна и справедлива данъчна и социална политика и да гарантира достъп до образование и здравеопазване. При тези институции публичните средства се разхождат с липса на достатъчно прозрачност, а управляващите са безотчетни и безотговорни. Те не стимулират прогреса и иновациите", обясни държавният глава.

"Къде е България между тези два институционални полюса? Картината на нашия икономически, политически и социален пейзаж е много сложна", риторично попита Радев.

Според него е нужна промяна и тя може да стане само с дебат около истината, сблъсък на идеи и привличане на обществото и всички институции в този дебат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


265
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
9
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
До набор 1937 гЗа мен по тревожно е, че впоследствие в зародиш се уби предприемачеството в БГ /едни изгони, други унищожи/! Вече само се преразпределя готовото, и изнася сухото!
120
7
 
11
 
! Отговори
Апсурдно е преди 5 години
Грбаджиите да обвиняват някой в популизъм , а те да се имат за прагматици.Бойко е създаден от популизма и винаги е на върха му.Кога е взел само едно дори , непопулярно решение , дайте пример.
119
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гумен Фуражев 1-во да си каже колко пари му сипаха във фуражката Митьо, Бенчо и миню Стайков за да го "изберат" русофилите за президент в услуга на БСП и Решетников!
118
5
 
13
 
! Отговори
до Анонимния преди 5 години
никой не иска средна класа в България.щото е свободна и независима и особено критична към политическия кадрил, който се е слял с мафията.
117
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Популистите имат винаги идеи, как да се разпределят спестените пари на другите !Популист ли е остави свИните да го ядът. Нищо от тях не става!
116
7
 
10
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Странно!Защо в една нормална икономика в развита страна нямат бюджетен излишък?Несериозно е да се говори за такъв,след като повечето хора мизерстват и държавата живее от кредити.Това е демагогия за лапнишарани.Къде сте критично-мислещи хора?Къде сте герои,които България ще запомни?Способни ли са българите да възкресят умиращата си нация?
115
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези пари са бонус за послушните олигарси.Но нали не искахте средна класа , а висша за 800 дни и ето го резултата.От спад на външния дълг и двуцифрен икономически растеж с нови 600хил. малки и средни фирми , и 8млр. резерв сега бачкате за Доган и Златев вместо за себе си.От лакомия и простотия плюс вяра в пеевската преса , това е резултата.Поне Костов е вън от власта , дано ви топли зимата това , че и парното ще скача есента.
114
10
 
9
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 5 години
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв президент ?
113
7
 
7
 
! Отговори
tangra преди 5 години
Радев е един утопист. Крайно време е да спре с меките намеци вече. Няма за кога.Ясно е, че е политик, ама политиканстването да го остави за Цецкло и останалите.Всички знаят че сме африканската република в ЕС.
112
6
 
18
 
! Отговори
Калинка преди 5 години
Излишъка ще бъде изсмукан от калинките на ГЕРБ
111
3
 
12
 
! Отговори
Обществена тайна.. преди 5 години
Макар ,че правителството се фука с излишъка , обществена тайна е за бедствения тайфун във всички области ,здравната каса била с млр. задължения не знам си кой си... с две думи пълен нокаут ,то затова всеки ден ни сюрпризират с нещо на което са вдигнати или ще вдигат цената , а за пенсии и заплати пълна тишина освен някакво обещание ,ама за догодина от 10 процента и то за избирателите на ГЕРБ-раздутата администрация нагякана с техни хора.
110
7
 
10
 
! Отговори
набор 1937 г преди 5 години
другарю президент на бсп истина е че има много бедни в България под прага на бедност но какво ще кажете за куфарчета раздадени от др. луканов на наши хора и после убит от същите за да няма следа тия милионери от бкп бсп как така за година станаха милионери всички мълчите адр нинова какво ще каже за преватизацията на техноимпекс ето ти парите да се реши проблема с бедността но по тези въпроси не вземату участие защото това са ваши съпартиици това са стотици забогатели на гърба на бедния
109
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Популистите имат винаги идеи, как да се разпределят спестените пари на другите !
108
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"президентът пресмята" звучи като "дядо Йоцо гледа"!! Тоя клоун *** надали може да смята..... За това дали комунистите могат да смятат се знае, че не могат-поради това 3 пъти опразват хазната до дупка. Последния случай беше при Орешарски, тогава думнаха и КТБ освен хазната. Така че потника да не словоблудства, ***.
107
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повишете ги тези пенсии и заплати,за смях на цял свят станахте!
106
4
 
14
 
! Отговори
Обществена тайна... преди 5 години
Естествено ,че излишъка е предвиден и че съществуване на такъв излишък е начин да се заобиколи парламента и обществен дебат как да се изразходи той-- както знаете с него се действа по пожарникарски с думите; АЗ ви давам !
105
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсионери,самотни родители или деца без родител(и),изоставени деца,инвалиди,болни такива хора трябва да се подкрепят да оцелеят.Почишете ги тези пенсии и заплати,за смях на цял свят станахте!
104
6
 
12
 
! Отговори
Аха преди 5 години
Льотчика надуши мръвката и започна да се овърта около нея чрез парламента.Но истината е, че батя ви Бойко ще нареди софрата. 150 млн за тея дето мрънкат в центъра на София, 100 млн за Ушевите, 10% за всички калинки в администрацията и т.н. На следващите избори ще е пак прЪви и пак ще намаже филията с мас.
103
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев - безгласна буква.
102
2
 
5
 
! Отговори
Хаха излишък ама за преди 5 години
Това са обещаните услуги за корпоративния вот.Няма по големи печалби от зделките с излишъка , при договор за милион печалбата е минимум 600-700хил. плюс 100 за посредника и накрая пак не останаха за бонуси към наистина изработилите поръчката.За тях по едни купончета за 60лв. , че толкова минават разход.