Земеделие, кибер сигурност... България и ОАЕ с договор за партньорство

Има съвпадение на програмите на двете правителства, посочи Борисов
Обновена: 21 окт 2018 20:16 | 21 окт 2018 19:17,
161
Земеделие, кибер сигурност... България и ОАЕ с договор за партньорство
Снимка: МС

България и ОАЕ ще подпишат Стратегически договор за партньорство каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби. Борисов очаква договорът да бъде подготвен и подписан до края на годината.

Още по темата

По-рано днес Борисов, който е на официално посещение в ОАЕ се срещна с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, както и със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на ОАЕ шейх Сайф бин Зайед Ал Нахаян.

Разбрахме се обаче веднага да работим в сферата на изкуствения интелект, цифровата икономика, дигиталните технологии и кибер защитата, добави Борисов, цитиран от БТА. На срещите днес са били обсъдени възможностите за сътрудничество в земеделието и животновъдството, сигурността и други.

Даването на перспектива пред Западните Балкани за членство в ЕС има силен отзвук и в ОАЕ, посочи Борисов. Нашето добросъседство и желание за мирни и проспериращи Балкани, както и етническата ни толерантност, се радват на голям интерес посочи Борисов.

"Престолонаследникът каза, че се интересува, цитирам, от нашата велика държава и това какво е постигнал българският народ", каза Борисов. Има съвпадение на програмите на двете правителства и затова подготвяме този договор за стратегическо партньорство, посочи Борисов.

Заради прехраната и диверсификацията на тяхната икономика ОАЕ има споразумения с някои от държавите в нашия регион, каза Борисов. Държавите на Балканите заедно обаче може да направят много, особено в областта на животновъдството и на земеделието, подчерта Борисов.
Ние сами не можем да доставим толкова агнета, колкото те желаят, но заедно с останалите държави от Балканите можем да работим в тази сфера и така да сме конкурентни на Австралия и на други доставчици, добави премиерът.

Темата с прехраната е на дневен ред и в Африка, а ние имаме възможност на Балканите да произведем много, посочи Борисов.

На срещите на премиера в Абу Даби са били обсъдени и сигурността и борбата с тероризма. Направихме добра координация между специалните служби и правозащитните органи, имахме среща и с вътрешния министър на ОАЕ по темата на обмен на информация за пресичане на тероризма, каза Борисов.

Престолонаследникът Мохамед бин Зайед Ал Нахаян е изпратил на среща с Борисов шефа на инвестиционните фондове на ОАЕ шейх Мансур, който е и собственик на Манчестър Сити. От него е дошло предложение в Академията за млади футболисти в Манчестър да бъдат изпратени 10 - 20 - 30 футболисти и треньори, каза премиерът.

С финансовия министър Владислав Горанов е обсъдена визита от страна на представители на ОАЕ, които да се запознаят с нашия опит в сферата на образованието и изкуствения интелект да видят нашите университети и БАН и други училища, откъдето наши ученици печелят олимпиади, информира премиерът.

Утре отиваме да се срещнем с премиера на Дубай и неговите министри, а после заминаваме а Египет, каза още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми то май не били компютри ами компоти.
93
6
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...kato cheta komentarite I razbiram ,che za edno neshto Borisov e prav ..mnogo "matrial " !!! Profesor Hristov sashto e prav ,no protsenta e po- goliam !!!Neveroiatno e ,che samo za 30 godini ot narod gordeesht se s obarzovanostta si se prevarnahme v "matrial " !!!
92
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 87 и още колко са разходите от ходенето и колко са ползите за България и народа и - нали най простата икономика / сметка /.
91
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще има ли суджуци за арабските шефове?
90
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека да ви отворя очите...Тоя *** е ходил да се лендзи на арабите, защото иска да обезглави един известен български олигарх, който му е контра в последно време и живее в Дубай. И е отишъл там, да им целува ръка на арабеските, за да може благодарение на надеждите за по-силни "държавни" връзки, вместо на конкурента му "частните" връзки, да обезкърви враговете си като им вземе пазарите и настрои бизнес партньорите им срещу тях.
89
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Газ от Катар , малко петрол от ОАЕ и почваме да цъфтим. Да и агнета ще им продадем , дето ги нема и нема вече кой да ги гледа, щото всека година за Великден ги внасяме от Румъния или Ирландия.
88
9
 
4
 
! Отговори
Браво! преди 5 години
Браво!Колкото агнета произведем, всичките ще ги изкупят!Браво!
87
2
 
10
 
! Отговори
селския преди 5 години
Компютри ще има за всички, но компотите и зеленчуците са изчерпани.
86
0
 
4
 
! Отговори
До 88 преди 5 години
Да ти кажа, че мутрите от сик не са народа, за който казваш, че бибитко нещо си работел! Ти си доста облъчен и ако спреш да гледаш телевизора може да се посъвземеш
85
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко с теб сме,нека *** и аверите й се пукат от яд
84
0
 
6
 
! Отговори
V преди 5 години
Ромовете и тука обират лозята на хората за да правят ракия и да я продават без акциз ама никой не ги закача. А иначе борбата за акциза за да има на 50 г. по 20 заплати била много важна. Както е казал народа *** крадат а герберасите спът ;)
83
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха! България и кибер сигурност! Ха-ха!Кой ще я гради тая кибер сигурност в тая изядена от шуробаджанащина страна? То с *** боя не се прави!
82
11
 
1
 
! Отговори
Изтрезнял демокрад преди 5 години
До лудото Ленче.Бля,бля Ленче...Борисов може и да е бил член на партията,но по важното е сега как работи срещу БСП.Той работи за интересите на България.А всички убедени комунисти като теб,по добре си посипете главите с пепел и спрете да подхлъзване Бойко
81
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой може ли да каже какво точно е допринесъл за Народа ни ББ с обиколките си по света през последните 10 години? Очаквам точно данни за постигнати резултати.
80
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може ли просто да си купим роботи от Китай?
79
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Таз година полушлангове, догодина цели шлангове ще повме
78
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредният кр,Етем под номер 75 плюе,но дори не е прочел имената на държавите-членки прави разлика м/у Саудитска Арабия и Абу Дано,но иначе е много компетентен с упреците и първосигналното си поведение
77
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите земеделци трябва да са хора с голям имот и оградено ,охрана с най-модерно оръжие иначе не става.Да се краде жито е по-трудно ама колко му е да окрадеш лозе,плодова или зеленчукова нива,животни.Тука по селата и не само стана като в ЮА само че белите страдат не от мнозинство а от едно малцинстоТО.Затова има милиони декари със житни култури а внасяме домати от Египет и Дания.и ягоди от Норвегия.
76
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаш и бройлери за износ. Нали разбихте всичко. Мултигруп нали беше един приватизатор и работодател, та... Не че други не крадоха като за последно, ама.. Все организатори и бизнесмени, то затова рибата вмирисва все откъм главата.
75
2
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
До Анонимен 76 ...abe kolega ti napravo si si obarkal hapchetata !!! V Balgaria absoliutno vsichki polititsi proizlizat ot BKP ili sa tehni otrocheta !!! Tova e fakt !!! Ti kade si bil prez tova vreme ,che treskash takiva umozakliuchenia ?!?? Ami te nai-golemite komunisti sega sa nai-golemite uj antikomunisti !!!