13 години под крилото на НСО! Заплахите над Доган – от кого и откога?

Ялчин Кочак, Адем Кенан и Октай Енимехмедов – тримата известни
94
13 години под крилото на НСО! Заплахите над Доган – от кого и откога?
Снимка: BulFoto

Ялчин Кочак, Адем Кенан и Октай Енимехмедов - трима, които от 2006 г. са заплаха за Доган.

Първият е обявен за особено опасен за националната сигурност на България и е със забрана да влиза в страната. Той е бивш турски депутат и мощен бизнесмен с политически амбиции.

Информацията, че НСО охранява Ахмед Доган със засилени мерки за сигурност, се появява през февруари 2006 г. Тогава той е лидер на ДПС - движението е част от Тройната коалиция, и депутат. Охраната се налагала заради рискови заплахи спрямо Доган, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея.

Още по темата

През есента на същата година турският бизнесмен и депутат в няколко парламента Ялчин Кочак организира поредното си пътуване до България, но получава отказ за виза. Причината е, че Националната служба "Сигурност" (сега ДАНС) му е наложила принудителна мярка "забрана за влизане в страната за 10 г.". Мотивите за това не са му съобщени. Всъщност той е обявен за особено опасен за националната сигурност заради антидържавна дейност.

През 2005 г. той е координатор по създаването на нова политическа сила у нас с участието на български изселници в Турция. Година по-късно Кочак получава забрана за влизане в страната. Кочак е искал от ДАНС да отмени мярката му за забрана за влизане в страната през 2013 г., но му е отказано. Оттогава е версията, че Ялчин Кочак организира покушение над Ахмед Доган, за да изтласка ДПС от политиката със своя партия.

Всъщност Кочак действа в България от 2004 г., когато започва амбициозният му политически проект като алтернатива на ДПС. Той и сподвижниците му у нас посещават няколко града, където правят събрания. Има срещи с активистите и в Турция. Присъствал на една от тях разказва пред офицери от НСС, че се готви покушение над лидера на ДПС, пише "24 часа".

Случайно или не, оттогава Ахмед Доган е с охрана от НСО, която остава и след оттеглянето му от политиката. Държавните гардове пазят т.нар. Боянски сараи, където почетният председател на ДПС живее, и го придружават навсякъде. При назначена охрана от службата той няма право да ползва частни гардове.

Сигналът за срещата в Турция е споменат и от премиера Бойко Борисов от парламентарната трибуна през 2011 г., когато отговаря на поредния въпрос за охраната на Доган. Ето какво пише в стенограмата: "За Ахмед Демир Доган - депутат от 41-ото народно събрание - издадена смъртна присъда от Турска демократическа партия с лидер Адем Кенан. Ахмед Доган отказва охрана. Сигналът е получен от Държавна агенция “Национална сигурност”. През 2005 г. е получена и информация за създаване на бойна група в Истанбул с цел ликвидиране на Ахмед Доган, подкрепяна от отцепили се лидери на ДПС в България (в Истанбул са се провеждали сбирките на Кочак със сподвижниците му, - б.а.). Сигналът към настоящия момент продължава да бъде актуален. От 2006 до 2011 г. - 12 сигнала за заплахи за ликвидиране на Ахмед Доган. Сигналите са изпратени до съответните поделения на МВР и ДАНС за вземане на отношение".

Че Кочак има нещо общо с атака по Доган, става ясно и от поредния отказ на ДАНС да отмени забраната му за влизане в страната през 2015 г. През 2016-а, когато изтича 10-годишният срок, тя е подновена.

Иначе Кочак е почетен гражданин на Истанбул като бивш депутат от партията на Тургут Йозал. Днес се занимава с бизнес в областта на телекомуникациите и строителството. Благодетел е на няколко университета.

Публично известни са и заплахите на бившия депутат от ДПС във Великото народно събрание Адем Кенан към Ахмед Доган. Кенан беше лидер на Турската демократична партия в България, която така и не получи регистрация. Заканите му обаче не са сериозни.

Единственото реално покушение срещу лидера на ДПС е от 2013 г., когато Октай Енимехмедов опря пистолет в главата му. На 19 януари, по време на VIII национална конференция на ДПС в НДК, 25-годишният Енимехмедов се опитва да стреля с газов пистолет в главата на Ахмед Доган, докато лидерът на ДПС изнася доклада си.

Събитието се разиграва пред множество медии, отразяващи конференцията, на която освен много български делегати има и чужденци, в това число лидерът на Алианса на либералите и демократите в Европейския парламент, Греъм Уотсън.

Излизайки на подиума, Енимехмедов насочва газов пистолет към Доган, който при опит да се произведе изстрел засича. Доган от своя страна се опитва да избута оръжието от ръката на нападателя, но не успява, след което пада на земята. При последвалата намеса на охраната и други делегати, Октай Енимехмедов е повален на земята, като делегати на конференцията правят опит за линчуване с удари и ритници. В този момент охранителите от НСО са безпомощни. Впоследствие е изведен от полицаи.

На конференцията в НДК Доган обяви и оттеглянето си от активната политика. Октай беше осъден, излежа наказанието си в затвора и вече е на свобода. Тогава гардове от НСО бяха наказани заради пропуск в охраната.

Заплашван е и от чужди държави - охраняват го от 9 г., но държавата плащала за него по-малко, отколкото за президент и премиер.

Заради "рискови заплахи както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея" Националната служба за охрана продължава да пази почетния председател на ДПС Ахмед Доган, макар той вече да не е в политиката.

Това става ясно от отговор на службата на въпрос на вицепремиера Валери Симеонов, разпратен до медиите.

Още по темата

Охраната на Доган действа от 2009 г. Решението да продължи да се охранява, макар вече да не е политическо лице, дошло след проверка на междуведомствената комисия, която решава кои лица да бъдат охранявани, посочват в отговора си от НСО.

Според комисията съществували безспорни факти, че има опасност за него както от чужди заплахи, така и от такива на нашата територия.

На въпрос на вицепремиера колко хора го охраняват и какви средства се осигуряват за целта от НСО са отказали да дадат отговор.

Причината била, че "видът, обхватът и времетраенето на охраната, както и друга информация, обективирана в решенията на комисията по чл. 23, не може да бъде разгласявана".

Колко точно струва охраната на Доган на държавата, също не става ясно. В отговора си от службата са отказали да посочат точната сума, но подчертават, че тя е многократно по-малка от тази, която се дава за охрана на президента, вицепрезидента, премиера, главния прокурор и др.

"Общият размер на месечните разходи за охрана (в т.ч. транспорт) нямат нищо общо с разпространяваните от медиите суми и са съизмерими с месечното възнаграждение на един телевизионен водещ от сутрешен блок или на началник-отдел в държавно търговско дружество. По този ред са били охранявани в определени периоди от време и други политици като Лютви Местан, Румен Петков, Иван Искров и др.", пише Симеонов.

"Периодично ще изисквам информация от НСО за наличието на основание за продължаване на охраната на Ахмед Доган от НСО и нейното прекратяване при отпадането или намаляването на степента на застрашеност", посочва още вицепремиерът Симеонов.


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
абе преди 3 месеца
Кво се правите, че не знаете? След като всички знаят... ...МИТ и "сивите вълци" са заплахата! Даже официални завления има!
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Атентата над Доган стана през управлението на ГЕРБ,факт!
Атентата бе извършен от турци и турчин.Бойко е авер с Ердоган,а турците гласуваха за Бойко.Правете си изводите за нашия Асфалт-паша и герберите.
Бисеров изчезна.Защо изчезна Бисеров?Убиха ли го,какво стана?
Първоначално се заблудихме и се забавлявахме,без да разсъждаваме за този атентат,но истината се оказа друга.
86
1
 
6
 
! Отговори
Баьо преди 3 месеца
БРАВО.
13 години пазите нещото което не мисли нищо добро на държавата ни. И то с наши пари.
Не ви е срам.....
85
3
 
12
 
! Отговори
Иван Апостолов преди 3 месеца
Смях и позор с парите на народа охранявате престъпникът Ахмед Доган , той дане е царят на българите ! Или по скоро е нашият СОЛТАН.
84
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Н.С.О.- СЛУЖБА ЗА ОХРАНА НА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ.
83
1
 
7
 
! Отговори
БГ преди 3 месеца
Толкова е просто всичко......Доган държи мноооого от политиците ни в джоба си,затова е добре дошъл навсякъде и по всяко време.Няма политик ,които да се е опълчил срещу него открито и да не е изчезнал от " сцената"Затова и го пазят като " мамина девица",че току виж изкарал кирливите им ризи на показ.Хитрия лисунгер си е оплел кошницата преди мнооооого време и така ще си живурка на наш гръб дорде е жив....За него няма значение кой управлява,с всичке е добре!Грозна истина ,но това е БГ!!!
82
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е подигравка с българските граждани. Известно е, че Доган е милионер и може да си осигури много добра частна охрана
81
2
 
8
 
! Отговори
12345 преди 3 месеца
Премиер, президент поне имат някакви представителни функции в управлението. Защо охраната на частно лице, нямащо никаква обществена длъжност в страната трябва да бъде заплатена от държавния бюджет? Частни охранителни фирми малко ли има, които да свършат тази работа и какво точно налага НСО да я върши?
80
0
 
7
 
! Отговори
Гост преди 3 месеца
С години не е ходил при клетата си майка.
79
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя пак ли изпълзя? Щото идват избори вероятно. Като не го устройва да си заминава у турско. За какво трябва от моите данъци да му осигуряваме охрана?
78
2
 
20
 
! Отговори
fsgsg преди 3 месеца
Гражданското лице Доган, по каква линия НСО трябва да го пази? Той не е нито политик, нито съдия, нито никакъв... Все едно НСО да пази баба Пена от с. Горно Надолнище...
Е, оти?!
77
2
 
1
 
! Отговори
Na 77 преди 3 месеца
S sobstvenite si pari koi kakvoto iska da pravi, stom ne e zabraneno i opasno v rbg za horata na planetata...ama publichnite bg solidarni pari da troshite i prahosvate za ohraniteli i luks automobili na administrativni bg kalinki.....sha iadete boia....i v prezidentstvoto i ms, ns...vapros na vreme e...koga...kolko....koi....
76
2
 
16
 
! Отговори
Го4о преди 3 месеца
Театрото: "Октай Енимехмедов прави атентат срещу Доган!?" беше много добре режисирано, с участието на НСО, които били "пропуснали" проверка за оръжие на делегатите на конференцията!?!?!?!? Защо ли????
75
2
 
19
 
! Отговори
питанчо преди 3 месеца
А не е ли по-добре Доган , който е милионер да си плаща охраната , без да ощетява народа ? Големият " хидроконсултант "........
74
3
 
2
 
! Отговори
batmario преди 3 месеца
До Вал
Добре си ти...Свикнал си да превиваш гръб...Пък аз се чудя кой ше ми заколи прасето.Празници идват.
73
1
 
2
 
! Отговори
20 km jilistna zona преди 3 месеца
Nagli manipulacii i mesten aroganten partizanski komhnisticheski terorizam na kuklenia teater ot dance, bsp i dps. Falshiva bv demokracia e lider na polticheska bg partia da se strahuva da varvi v ejednevieto si sred izbiratelite ot svoia narod. Samo edin prestapnik i terorist se strahuva da se dviji svobodno sred bg narod i drugite narodi ot eu...jivotat na edin politicheski bg lider ne e e po skap ot jivota na malkata Damla i oste hiliadi bg jertvi v rbg..
72
2
 
8
 
! Отговори
Вал преди 3 месеца
Тъмни субекти грабят народа,МАФИЯТА е навсекаде!!!
Мафиози ДПС,Герб,БСП...и разни малки мишки!!!
НИКОГА повече не превивам гръб за тях!!!
Привет от Манчестер!
71
1
 
1
 
! Отговори
Вал преди 3 месеца
Тъмни субекти грабят народа,МАФИЯТА е навсекаде!!!
Мафиози ДПС,Герб,БСП...и разни малки мишки!!!
НИКОГА повече не превивам гръб за тях!!!
Привет от Манчестер!
70
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 месеца
до тоя с "гумата":-"Щамари" беше "образно казано",немаше нужда да батърдисаш забележката ми!
69
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Светъл ще е деня, в който Доган напусне България.