На гърба на насъщния... Власт и опозиция в нова схватка за ДДС-то

БСП: Пенсиите на повече хора са по-ниски от кръвното им!
7 ное 2018 17:30,
98
На гърба на насъщния... Власт и опозиция в нова схватка за ДДС-то
Снимка: БТА

Мнозинството и червената опозиция влязоха в още един горещ спор по време на дебатите за поправките в данъчните закони и взаимно се обвиниха в демагогия и популизъм. Депутатите бистриха лъже ли социализмът и дали пенсиите на възрастните са по-ниски от кръвното им налягане, а от парламентарната трибуна се чу и стихотворение.

Този път повод за разгорещения дебат стана цената на хляба и лекарствата. От БСП предлагаха ДДС-то върху хляба да се намали до 5%, а това за лекарствата да бъде 9%. Управляващите обаче отхвърлиха предложението на левицата.

Още по темата

Мотивите на червените са, че трябва да има диференцирано ДДС за стоките от първа необходимост и изтъкнаха, че българите имат най-много разходи за храна. Те настояха и че в много страни от Европа ДДС-то върху храните и лекарствата е с по-ниска ставка.

"Ние сме първенци по ДДС. Във Франция за лекарства и храни е 5%. В Германия е 7%, в Белгия за лекарствата е 0%. 13 % е в Гърция. В Румъния е 0% за храните", даде пример соцдепутатът Филип Попов и добави, че Световната банка препоръчва ДДС-то за лекарствата да се намали до стойностите в Източна Европа.

В отговор проф. Станилов от "Обединени патриоти" обвини БСП в демагогия и припомни, че и "Атака" е имала подобно предложение преди години.

"През 2010 "Атака" предложи да има 0% ДДС и го отхвърлиха ГЕРБ и БСП. Това е демагогия! Да видите какво представлявате!", скочи проф. Станилов.

Колегата му Николай Александров пък посочи, че няма как да се приемат такива промени, тъй като ще са в разрез с европейското законодателство и това ще доведе до наказателни процедури срещу България. По думите му първо трябва да има дерогация и след това могат да се правят подобни промени.

Според Тома Биков от ГЕРБ пък няма никаква гаранция, че намаляването на ДДС-то ще доведе до по-ниски цени на хляба и лекарствата.

"Нямате никаква гаранция, че намаляването на ДДС ще намали цените на хляба и лекарствата. Ще се случи това - фармацевтичните компании да увеличат печалбата си. Защото ако цените останат същите, което е право на търговците, трябва да въведем регулация", каза той.

Биков добави и че бедните хора не ядат само хляб и по тази логика трябва да се намали ДДС-то на всички храни.

"Социализмът не винаги убива, но винаги лъже. Няма бедните да станат богати с намаляване на ДДС-то. Така само ще се стимулират едрите фармацевтични компании и производителите на хляб", заключи той.

Антон Кутев го репликира като цитира думи на Биков, който обещава, че ако бъде избран за депутат, ще инициира проверка на Цветан Цветанов и Бойко Борисов. "Не знам дали социализмът лъже, но Биков лъже", отсече той.

В отговор пък Биков каза, че няма намерение да се "разкайва пред другарския съд на БСП".

"Това, че съм говорил глупости, не означава, че трябва да продължавам цял живот като вас. Вие говорите глупости 300 години и ще говорите глупости още 300 години", каза той.

Спас Гърневски пък обвини социалистите в демагогия и ги попита като говорят за пенсии, защо не казват, че "през 1989 г. са си преписали пенсионния фонд на народа".

В отговор пък червеният Славчо Велков каза: "Пенсиите на повече хора са по-ниски от кръвното им налягане!".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13Ем пич, колата ти е 20 ходиш а и замърсява повече на 100 кмот другата. Нямаме правила за много кара е, защото и апе, ще ста е всичко по-скъпо, но могъщо то ти IQ, не ти го каз това, нали?
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До комунистите от ГЕРБ !Другаре , и да пускате на медиите различни партенки за малуси , ДДС и ...... става дума за ОНЗИ МИЛИАРД смъкнат от кожата на македонците , украинците , молдовците в сметките на Собственика на ГЕРБ , Каракачанов и ВМРО за новите българи !!!!
45
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Де да беше само ДДС-тоДа вземеш 1000лв.нето заплата, чорбаджията се бърка 1533лв.след това държавата ти прибира още едни 20%ддс,след това идва ред на акцизите на горива алкохол и цигари, да не забравим местните данъци кола, смет, жилище винетка и какво остава не прибрано от "държавата " нека всеки сам си отговори.
44
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Коледа на всички българи по едно въже да се обесим , да не ви пречим и " врякаме" под прозорците. А,да , и да не забравите да си вдигнете заплатите и нови коли да си поръчате , отпуските си ги направете 360 дни в годината/ 5 дни са ви достатъчни да си разпределите кой колко ще заджоби от бюджет и европейски програми/. Та исках да ви помоля , скъпи , уважавани и обичани управляващи : довършвайте ни по-бързичко, че така на "час по лъжичка" много ви мъчим. Да се свършва вече тая българска драма.
43
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОЩЕ МИ НАПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ КАК ОТ дпс СА в ШИЗОФРЕННА СИТУАЦИЯ НАПРИМЕР данчо МЕНТОВ-ни вдигайти заплати,вдигами инфлацията,Хасан Адемов,ТИЯ УВЕЛИЧЕНИЯ НА ПЕНСИИТЕ СА МНОГО МАЛКИ-А СЕГА ДЕ??Бойчето от БКП-то пък казва -МНОГО МАЛКО ДАВАТЕ КАТО СЕ ИМА ВПРЕДВИД ИНФЛАЦИЯТА,АМА МНОГО ДАВАТЕ ЗАЩОТО БЮДЖЕТЪТ ВИ Е ПРЕДИЗБОРЕН-А СЕ-ГА-ДЕ!!!Първото изречение противоречи на второто!Рибата иобаче пак я изби кре/тен подобният Зарков ВИЖДАТЕ ЛИ КАК СЕ Е УХРАНИЛ,ДОБРЕ ЗАКУСВА МОМЧЕТОАФЕРИМ!!НАРОДЕ!!!
42
1
 
2
 
! Отговори
ВИИ имени Ленина преди 5 години
Стягайте се за следващата година, че Инфлацията ще изгризе сухото дето сте скатали по банките за черни дни.
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе направете дизела 5 лева за литър , хляба - 5 лева , майчинството- 30 дена/ така де , какво ще ви се мотаят да кърмят и гледат бебета/. Спрете детските добавки. Пенсиите - не повече от 150 лева . Закрийте всички държавни болници. Данъците - поне със 100 процента ги увеличете. Каква е тая лиготия всеки с кола и жилище... Махнете тотално Ботев, Вазов и Левски от учебниците , и го заменете с " благотворно и полезно съжителство с турските просветители.
40
1
 
7
 
! Отговори
х преди 5 години
по време на "лошия" Комунизъм НЯМАШЕ ДДС !!!ДДС то ни го набутаха евреите от СДС - обяснението беше че България трябва да има Централна Банка и с ДДС-то сме щели да я финансираме ето така Българския народ беше поробен от юдо-масонските "независими" (всъшност неконтролируеми, безотчетни и надзаконови) еврейски централни банки
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАРОДЕ,Снощи имах удоволствието да прегледам кой какво казал относно бюджета и ето моите впечатления-БАДЖАНАКА НА ГАДЕВ ГРОЗНО ЛЪЖЕ ИЛИ НЕ МОЖЕ ДА СМЯТА,ИЗКАРА ГИ ДЕПУТАТИТЕ НА ГЕРБ 86 ЧОВЕКА А ТЕ СА 95,КАЗА ЧЕ БКП СА 80 А ТЕ СА 79!ОСВЕН ТОВА НАРОДЕ БАДЖАНАКА НА ГАДЕВ И САМАТА ДРОГАРКА МИХАЙЛОВНА ОТ КРУШОВИЦА ПРИЗНАХА ЧЕ 200ЛВ.НАКАЗАНИЕ НА ДЕН НЕ ГИ ПЛАШИ-ТЕ СИ ИМАТ ДОСТАТЪЧНО УКРАДЕНИ ПАРИ!Данчо МЕНТАТА каза "НИ ВДИГАЙТИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ ЗАЩОТО ВДИГАТИ ИНФЛАЦИЯТА"Ашколсун бе МЕНТА ГЕНИАЛЕЦ СИ!
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 36Не пожелавай зло на другите, защото пожеланието се връща като бумеранг към теб самия.
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАРОДЕ ??? Време е. 17 убити по вина и безотговорност на властите; 2.2 млн. българи с доходи до 321 лева. Първо място по смъртност. Повишени цени на електричество и природен газ довели до увеличение на цени на хляб, млечни продукти и какво ли не. Милиони за Доган и Пеевски от държавата. Всепроникваща корупция. Изгърбени хляди заради гаф на управниците със застраховките в Олимик.Десетки хиляди овце и кози избити без ясни доказателства за чу,***. Ще се делители на леви и десни или ще се обедините.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19Защо тогава цените на храните са същите като у нас?
35
5
 
8
 
! Отговори
До 31 професор преди 5 години
Дано се споминеш до коледа
34
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАЩО БЕ ГОСПОДА ГИ ИЗБИРАТЕ ТЕЗИ ЧЕРВЕНИ Г...А, АМИ ТЕ ОСВЕН СКАНДАЛИ И ДА СЕ СКАТАВАТ ДРУГО НЕ УМЕЯТ- ЕДНИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ- ЗАЩОТО НАПОМПВАЛИ ИНФЛАЦИЯ, ДРУГИТЕ- НЕ Е СОЦИАЛЕН МАЛКО ПАРИ СТЕ ПРЕДВИДИЛИ- ГОВОРИМ ЗА БЮДЖЕТ 2019Г- АМИ СКАНДАЛИ, ОВЪРТАНИЯ- ЧЕРВЕНИТЕ МИЛОНЕРИ ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ НАРЕКЛИ СЕ СОЦИАЛИСТИ ВОДЯТ ХИБРИДНА ВОЙНА СРЕЩУ БЕДНИЯ СИ НАРОД И КАКТО КАЗА ПРЕЗИДЕНТА- ТАЯ ШАЙКА ПРЕВЪРНА БГ В БЛАТО.
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълен бойкот и саботаж на престъпната държава!След като се опитвате всячески да ни затриете, не се чудете, че и ние ще се опитваме да сторим същото с вас!Каквото повикало, такова се обадило!
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДаДадем наСилния
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31Кои комунисти, от ГЕРБ ли?
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук става въпрос за данъците на храните и лекарствата, а не на колите. Без кола може да се живее.
29
1
 
12
 
! Отговори
гробище БГ преди 5 години
В Мавритания вдигат дотолкова данъците на рибарите че данъка е равен на 3 нови лодки рибарите масово изоставят лодките и корабите вследствие на което бреговете на Мавритания се превръщат най голямото корабно гробище в света!
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данъците на колите се повишават от европейските производители на коли,за да могат да си продават новите коли,"купи,хвърли,купи" е целта им,но тази система не работи в България,защото хората са бедни.По същата причина и спряха българо-китайския завод за български коли,който щеше да се строи и доколкото знам има и убит човек по тоя повод,това е истината.България се лиши от производство и работни места в името на европейските коли и сега искат и да плащат дебело данъци,но хората нямат пари.