1 глас – 11 лева! Горанов иска запазването на партийните субсидии

Партиите трябвало да имат легален източник на приходи
136
1 глас – 11 лева! Горанов иска запазването на партийните субсидии
Снимка: архив "Булфото"

Финансовият министър Владислав Горанов се обяви за запазването на партийните субсидии в размера, който политически сили получават и в момента.

Според него партиите трябва да имат легален източник на финансиране, защото в противен случай ще попаднат в зависимост от хора или бизнеси, които имат възможност да ги използват за свои цели.

Още по темата

"Държавният бюджет определя размера на плащанията, не ми е известно да е променен законът за политическите партии, който да изисква друг механизъм за субсидии", коментира Горанов.

По закон партиите получават от бюджета по 11 лв. на спечелен глас по време на парламентарни избори, а от БСП искат средствата да бъдат намалени.

Червеният депутат Александър Симов обяви, че темата за субсидиите отново ще бъде поставена на дневен ред в БСП. Според него, ако парите за партиите не бъдат намалени, за пореден път се влиза в схемата "самозабравеният политически елит, който се прави, че съществува в някакъв сапунен мехур". Последно предложение на левицата беше политически сили да получават по 5 лв. на глас.

Тома Биков от ГЕРБ обаче смята, точно както и Горанов, че ако субсидиите на партиите се премахнат, те ще изпаднат в зависимости.

"Многократно сме казвали, че партиите имат нужда от субсидии и ще допълня, че не е въпросът дали да има, или да няма субсидии за партиите. Ако няма субсидии – партиите ще изпаднат в зависимост. Големият въпрос е как се изразходват субсидиите, защото те се дават за партийна дейност", коментира той.

Биков отсече, че начина по който ГЕРБ харчат парите e прозрачен. "Всеки може да провери ГЕРБ колко регионални семинари прави на регионалните структури, на Младежи ГЕРБ, на Жени ГЕРБ, на Старейшини ГЕРБ, за да се види седмица по седмица как се разходва тази субсидия и да питате и другите партии за какво дават субсидиите си", коментира още Биков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
20
 
! Отговори
1 преди 5 години
влади,поне с толкова лева ,вдигни пенсиите на пенсионерите.
95
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросът не е да не гласуваме, просто трябва да ги свалим от власт. Те са нагли крадци и макмуняци.
94
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия субсидията е около 50 евроцента на глас, тук е 11 пъти повече. Там е наистина субсидия, а тук не е субсидия, а пълна издръжка.
93
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия не им пука, че 3 млн. гласуваха на референдум против партийните субсидии. Един лъжец на премиерски пост каза, че щял да направи субсидиите нула лева - излъга и никой журналист не дръзва да спомене, че премиера е лъжец.
92
0
 
26
 
! Отговори
До Горанов преди 5 години
Горанов, излез утре с 6 лв в джоба и си остави на отговорно пазене всички карти в къщи. Ще се видим вечерта, дали така ще разсъждаваш. И един лев ще ти се виждат много за безотговорните хора на отговорните постове.
91
1
 
30
 
! Отговори
Mitkyla преди 5 години
А защо тези субсидии не се получават при свършена работа, ами ги получавате след изборите, Г-н Горанов. Като имате предизборни кампании и обещавате, направете обещаното и тогава получете дадената субсидия. Ако не изпълните това което сте казали, няма пари.
90
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тези субсидии корумпетата не намаляват - факт! Затова се обявявам за популист и искам премахване на 50% на субсидията, но също и на депутатите!
89
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човешката алчност не познавала граници... Познава и още как! Една шепа пръст - и всичко се намества в реално време.Членски внос - това е правилното решение, а не субсидия от всички, ама случили на народ.
88
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като има про..и хора да гласуват ще правите пеликански гушки.
87
1
 
3
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
До Анонимен 76 Първо се пише индексация. Прочети предизборната платформа на патриотите по този въпрос. Да не говорим, че механичното увеличение на минималната пенсия е незаконосъобразно. Защото по този начин, те ще се изравнят с пенсиите на хора които са ги получили за трудов стаж и осигурителен доход. Но това са пенсии на онези/****/ които гласуват за ГЕРБ.
86
2
 
20
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 5 години
Влдко, успя ли да си достриш палата? Паричките за него от заплатки ли ги имаш? Или ги унаследи от баба и дядо. Къде са цацата и оная служба с дългата абревиатура да ти поискат имунитета и да видим от де цоцаш? Миличкият, с тая заплатка как да гледаш 2 дечица, А?
85
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсионерите да не се обаждат, че на избори са най-активни.
84
3
 
25
 
! Отговори
реалист преди 5 години
СПИРАМ ДА ГЛАСУВАМ ДО КАТО НЕ НАМАЛЯТ СУБСИДИЯТА НА 1 ЛВ. ОСТАВКА!!!
83
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че е Костинброд,че иначе няма да има и 20% общогласували.
82
0
 
26
 
! Отговори
А, Владко! преди 5 години
11 лева легален доход за партиите,а нелегалния колко е!
81
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и данъкоплатеца има нужда от 3000 лв. чист приход, за да не изпада в зависимости от банки и сметки - ама няма! Защо да мислим за партиите тогава?
80
1
 
25
 
! Отговори
Правилно! преди 5 години
А като влезем в Еврозоната...11 ЕВРО на глас! Няма нашите политици да са най-бедните в Европа, я! Достатъчно е, че избирателите им са най-бедните!
79
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
78 - да са високо платени окей, ама по света само бизнесмени стават политици, с идеята че като са богати ще крадат по-малко. А у нас стават политици ЗА ДА ЗАБОГАТЕЯТ.
78
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
76 - ти не си в час - индексация не е имало, а има УВЕЛИЧЕНИЕ на пенсиите. С 5,7 процента. т.е. ще се увеличат с около 15 лева. При положение че минималната ще стане 560 лева, под 250 лева пенсия не трябва да има. Всяка пенсия нагоре, трябва да се увечили с поне 40-50 лева, за да има реална индексация. Увеличението е само за минималните пенсии, при това не е влязло ОЩЕ в сила. До другата година цените ПАК ще скочат.
77
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо гласувате тогава? За да им дадете по 11 лева! И без това гласуването е излишно, щото ни управляват едни и същи.