Борисов на посещение в САЩ в началото на 2019 г.

Съединените щати връщат интереса си към Балканите
Обновена: 10 ное 2018 19:19 | 10 ное 2018 19:19, Елка Василева
80
Борисов на посещение в САЩ в началото на 2019 г.
Екатерина Захариева и Майк Помпео. Снимка: БТА

В началото на следващата година премиерът Бойко Борисов ще има официално посещение в Съединените щати.Това съобщи пред БНР вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която вчера се върна от официална визита в САЩ.
  
По думите й САЩ имат желание за работа с България и връщат интереса си към региона на Балканите.

„Много пъти по време на посещението чух благодарност към България за конструктивната роля, която играе в региона, желание на САЩ да работи заедно с нас за това да укрепим сигурността в нашия регион и нашите съседи да имат европейската перспектива. Активизираме отношенията на всички нива“, каза Захариева.

„И с Майк Помпео, и с Джон Болтън темата „Балкани“ беше широко обсъждана. Изключително позитивна оценка и дори искане и мнение за ситуацията в региона присъстваше в разговорите. Ангажирани са, не мисля, че не са. Може би е имало периоди, в които не е изглеждало така, но определено това, което аз усетих сега в това посещение във Вашингтон, усилията, които България полага, са много високо оценени и дори има желание, получих предложение, за сътрудничество с двата института по техни програми и България в региона на страните от Западните Балкани“, посочи вицепремиерът.

Още по темата

По време на посещението е повдигнат и въпросът с българските визи в САЩ. Захариева подчерта, че България е изпълнила почти всички условия. По думите й това, което остава, е да паднат отказите под 3%. Всяка година процентът на откази пада, но все още сме далеч от тези 3%, подчерта тя.

В САЩ живеят около 400 хил. български граждани, каза външният министър и отбеляза важността на спогодбата за социална защита.

Много е важно да се намери трайно решение и водещото да е истинско помирение между Косово и Сърбия, отбеляза още Екатерина Захариева. Според нея решението трябва да е такова, че да успокои целия регион.

На българската армия дължим модернизация, категорична е Захариева и добави: "Тя трябва да е съвместима със стандартите в НАТО. Ние имаме план като правителство, изпълняваме го. Тази година с бюджета се предвиждат повече пари за българската сигурност - за МВР и МО. Тук съвпадат интересите на България и САЩ", каза вицепремиерът.

Захариева коментира, че не очаква изборните резултати и победата на демократите в Камарата на представителите да доведат до промяна във външната политика на администрацията на Тръмп.

Външният министър коментира и оттеглянето на канцлера на Германия Ангела Меркел от лидерския пост в ХДС. Според нея въпреки това добрите отношения между двете страни ще останат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
2
 
! Отговори
Да го пратим на луна преди 5 години
Някъде трябва да се скрие от протестите. Едно време си мислех, че принцеса Даяна много ходи напред назад, а наш Бойко задмина и царските персони по пътувания. Да го пратим на Луната да обединява лунните кратери...
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ама днес го немА
72
1
 
5
 
! Отговори
До 70 преди 5 години
Ами разгледай и други сайтове и виж снимките от Париж! Нема нужда да ходиш до другия край на света. Нещата се случва и без да унижаваш себе си и народа си!
71
3
 
16
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Пак ще плащаме за снимки.Скъпо ,много скъпо ни излизат тези не нужни визити до краварника на света.
70
3
 
13
 
! Отговори
месара преди 5 години
Само да не е еднопосочно посещението ха ха ха че тук здраво оака пейзажа и оправия няма
69
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господ не е българин. Ако беше, тоя щеше да иде някъде и да се не върне.
68
16
 
4
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Абе, а прецедента и руска пoдлoгa - Зеленият Чорап радиф няма ли да го поканят, или него само съветският патриарх го полага зад врата и му се кара?
67
0
 
0
 
! Отговори
ИВАН преди 5 години
До Анонимен И аз съм ЗА,но кажи на кой да дадем път?
66
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СТРАНДЖАТА 63Грешно си прочел заглавието..............привикват го в краварския обор, а при Господаря на света, в Москва, СКОРО никой няма да има желание да го вижда даже!
65
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Препоръчвам му ТАМ ДА СИ ОСТАНЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
64
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ КАКВИ ДУМИЧКИ Е ИЗПОЛЗВАЛ РАДЕВ В УЕСТ ПОЙНТ, ЗАЩОТО *** НЕ ЗНАЕ АНГЛИЙСКИ. ПЪК И УЕСТ ПОЙНТ НЕ ЗНАЕ КАКВО Е, СИГУРНО СИ МИСЛИ, ЧЕ Е ТЕЧЕН ШОКОЛАД.
63
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
i kolko she plati bg za tezi 25 minuti
62
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов при господаря на света-----------------С наколенки и тенекия на г,за.
61
20
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Нинова по села, колиби и паланки... - Борисов при господаря на света...
60
2
 
23
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
На бати туриста...
59
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаем 55..Утре сме на протест в 12 .00 часа Властта трябва да разбере.Че им е време да си ходят! Стари комунисти.Да се правят по Папи от Папата? Няма кой да им повярва! Времето им ба "опити" свърши! Да дават път на други! ОСТАВКА НА ГРОБ!
58
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоа па не спря да харчи държавни пари за *** и безмислени екскурзийки
57
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"...на Тръмп ще му свърши мандата докато зеленочорапестия успее да си изрече думичките :)"Друго си е да кажеш "Всички сме парлеву франсе", нали! Според теб какви думички е позвал Радев за да завърши Уест Пойнт?
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 50 И 53МУНЧО, АМИ ТО ТРЯБВА ДА СЕ ЧЕТАТ И ЕВРОПЕЙСКИ САЙТОВЕ, НЕ САМО ВИНЕТУ.
55
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До 54..Нито визи нито шенген прословутия ни интересува! -:) Нямаме работа там! Американизирахте се бе хора! Промиха ви мозъците! Интересувате се от Америка.Повече от Американците!