Таванът на "Гражданската" заради адвокати: Въртят бизнес със смъртта!

Взимат 50% от обезщетението, сами търсят жертвите си
137
Таванът на "Гражданската" заради адвокати: Въртят бизнес със смъртта!
Снимка: Булфото, архив

ГЕРБ не се отказва от предложението си за поправки в Кодекса за застраховането, с което се слага таван на неимуществената компенсация на лица, емоционално обвързаните с жертва на катастрофа.

Още по темата

"Ако това предложение бъде изтеглено или не се приеме от парламента "Гражданската отговорност" би могла да се увеличи двойно, тройно дори повече, защото застрахователите ще бъдат принудени да увеличат размера й, за да плащат обезщетенията", обясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Предложението за поправка идва заради скока на жалбите, които постъпват, след като през юни тази година  с тълкувателно решение ВКС разшири кръга от лица, легитимирани да получат обезщетение за неимуществени вреди от причинена при непозволено увреждане смърт на близък.

Вече право на такова имат не само родителите на починалия, децата му и съпругата или съпругът, ама и всяко "всяко друго лице, което е създало трайна и дълбока емоционална връзка с починалия и търпи от неговата смърт продължителни болки и страдания".

"След като излезе това решение от август до 1 ноември са постъпили жалби от 850 лица, които искат средно по 100 000 лева обезщетение, а това означава, че парите трябва да се платят от застрахователите, а те идват от "Гражданската  отговорност" т.е. от всички", мотивира се Менда Стоянова. 

Тя подозира, че има адвокати, които се възползват от ситуацията, за да трупат печалби.

"В момента адвокати издирват роднини, които не са в тесния кръг - родителите, деца, съпруг и съпруга, а братовчеди и т.н., за да ги мотивират да искат обезщетения за починал близък в катастрофа", обясни Стоянова.

Според нея адвокатите имат финансов интерес от това, защото получават процент от обезщетението.

"Става дума за адвокати, които са се специализирали в неимущественвите обезщетения и това е бизнес със смъртта. Те взимат по 30, 40 до 50% от обезщетението, което съдът присъжда, а когато става въпрос за социално слаби и малцинствени групи, процентът е още по-голям. Освен това парите се взимат нелегално, защото не отговарят на наредбата за адвокатските хонорари", обвини тя.

Стоянова уточни, че таванът от 5000 лева не се отнася до най-близките роднини на загиналия – родители, деца, съпруг, съпруга, а техните обезщетения пак ще се определят от съда по досегашния ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може заради някакви си там адвокати и съдии 3 милиона бедни да плащат!
45
1
 
3
 
! Отговори
Привикан на помощ преди 5 години
а как така значт че има адвокати които търсят близки , доказателства имат ли или само политиците могат да говорят без доказателства и всичко да е вярно. А когато се говори за тях все търсят доказателства..
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой отвори вратата на адвокатите за да правят тези нерегламентирани печалби. Да не би ние народа. Не не сме ние а лобистите в парламата. Нима лобистите не взимат порция от тортата. Не така бе не ни мислете за правени в задния отвор бе. Прочетете историята и вижте какво ви очаква ако се продължава по същият начин. Революциите са ставали поради същите действия и бездействия на такива самозабравили се и повяравали си че са несменяеми владетели. Но краят им е бил жестоко окървавен.
43
1
 
4
 
! Отговори
30 години стигат преди 5 години
Това е вече края на дългата измислица че сме живели в рая на всички времена.Това е вече края на тази сива приказка,която ни остави на края на света. Отлетелите мечти връщат се при нас. Вдигни очи,вдигни очи...Вдигни очи,виж този свят,животът днес върви напред, а не назад.Вдигни очи,светът е с нас!Вдигни очи изнай, ти имаш шанс.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема е в задължителността на застраховката, което вади цените от пазарните принципи. Застрахователите ще вземат максималното, което могат независимо дали има таван или не, стига гражданите да са в състояние да го платят. Ако застраховката не беше задължителна при несъразмерност никой няма да отиде да се застрахова и самият пазар ще бутне цените надолу докато стигнат нормалната цена за предлаганата услуга.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До ЖороАлчен тип. В пъкъла те очакват!
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не адвокатите са проблема, застрахователите са проблема - бизнес със смъртта е да събираш застраховки и да плащаш (в редки случаи) при смърт.
39
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Адвокатите че са хиени-хиени са.Но по-голяма е вината на тия,които умишлено им оставят вратички в законите,откъдето да тече рогът на изобилието!Има и друго-създадени са адвокатско-съдийско-прокурорски мафии или по-точно машини за решаване на дела.Срещу определена сума едно дело може да бъде решено по всякакъв начин.Свидетели сме как по аналогични казуси излизат коренно различни решения на съда,а също и драстично разминаване между трите инстанции.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Застрахователите защо не наемат и те кадърни адвокати?Щото струват пари!!!А застрахователя иска само да взима и никога да не дава!Що така бе скъпи?Същото се отнася до всяка фирма, фирмичка, държавна администрация и прочие - не им се плаща за добри юристи..
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ СА ИМПОТЕНТНИ ВЪВ ВСЯКО ЕДНО ОТНОШЕНИЕ...БОРИСОВ ЗА 10 ГОДИНИ Е ИЗЛИЗАЛ 2 ПЪТИ ВСИЧКО НА ВСИЧКО НА ДЕБАТ И СЕ КРИЕШЕ КАТО МИШКА ДА НЕ БИ НЯКОЙ ДА МУ ЗАДАДЕ ВЪПРОС С ПОВИШЕНА ТРУДНОСТ. СЕГА СЕ Е ПОКРИЛ МИШКАРЯ И ЛАКЕИТЕ СА НА ПРЕДНА ЛИНИЯ .
36
3
 
6
 
! Отговори
До Жоро преди 5 години
Жоре, като си наемаш адвокат правиш договор с него, ако не оправяй се сам. Ако влезна с адвокат в бакалията и той успее да ми уреди 10 хляба на цената на един, ще му платя, че ме е уредил, според това което сме договорили преди да влезем във въпросната бакалия. Съответно ако сам отида при застрахователя ще ми предложат една сума, ако отида с адвокат който ще вземе процент от сумата, повярвай сумата ще е различна. Както и да е не ми се спори за глупости.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Твърде много хора живеят на семейни начала без да са сключили официално брак и имат деца. В западните страни такова съжителство се приема за равносилно на брак и такива хора имат същите права.
34
3
 
9
 
! Отговори
Уртоце Пагане преди 5 години
Гербери, вие сте, като чумата за България през Средновековието. Обезлюдихте я.Долу ГЕРБ. ДОЛУ БСП.Гербери съсипа ха армията, полицията, НЕК, БДЖ, образованието, селото. ВИЕ таковахте мамата на България.Гербери съсипаха здравеопазването и изкрадоха еврофондовете. Размножават нарочно етноса от гетата. Работят за ислямско нахлуване в България.
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гаден народ - нарочно *** по пътищата, за да вземат пари от засрахователите. Добре че е Менда да защити онеправданите застрахователи.
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжлива герберска пасм.ина - извъртя се Менда, оня ден говореше за таван от 20000 за най-близките роднини, като усети че няма да мине тоя номер сега разправя, че такова нещо нямало. Застрахователите и без друго трудно плащат каквото и да е, сега просто им дават допълнителни инструменти в случай, че все пак трябва да платят, то да е минимално. Забележете че не става дума за фиксирани суми, а за таван. Т. е. това може да го постигнете само с безкрайни дела.
31
3
 
13
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
Наглостта на Менда няма граници. Явно няма да й мине номера, но вместо да млъкне, тя все едно удря ядосано по масата и си настоява на своето. Още малко ще каже, че виновни са жертвите едва ли не. Направо да забранят обезщетенията. Плащаш гражданска, а застрахователят после не дължи нищо. Сигурен съм, че Менда ще е доволна от такова решение.
30
1
 
8
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Тия искат да узаконят една измама,излизайки с твърдението,че тя може да бъде в някакви граници!Гербаджийска наглост!В закона ясно е написано кои са наследниците и САМО те могат да претендират за обезщетение!Ако има вратички за "емоционално" свързаните-те трябва да бъдат категорично затворени!Изобщо,трябва да е ясно какво е обезщетението и КОЙ ще го получава!
29
1
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До До Жоро - 26Нямало значение дали парите отиват при ищеца?! Значи няма никакво значение дали ще се плаща на един човек, на двама или на 20 - цената трябва да е една и съща?! Евала, ти си за Нобелова награда по икономика! Влез с тая будна икономическа мисъл в кварталната бакалия и кажи, че ще платиш един хляб, но ще вземеш десет, за да можеш да раздадеш на приятели, познати и на някой адвокат в добавка - и се върни да кажеш какво са ти отговорили ;)
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Застрахователите въртят бизнес със смъртта. Събират пари и плащат. Адвокатите не въртят бизнес.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Адвокати, лекари, полицай, съдии всеки върти бизнес в тоя *** България, защото няма контрол, никъде в държавата